mantha 11.12.02, 12:05 Na pewno macie jakies pomysly na jednogarnkowe danie, ktore mozna zrobic w duzej ilosci na impreze (oprocz bigosu) i najlepiej bez miesa i mam nadzieje, ze sie podzielicie, plizzz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: armata Re: Jednogarnkowe... IP: *.crowley.pl 11.12.02, 12:47 bez mięsa !!!??? to chyba owsianka Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: Jednogarnkowe... 11.12.02, 12:50 hej! "skromnie" polecam moje danko, które proponowałam jako danie Andrzejkowe: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=3696795&a=3763753 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Jednogarnkowe... 11.12.02, 13:58 hm... bez mięska, to jałowe będzie. Ale - spróbujmy wariant nieco lżejszy: Duży garnek. Najlepiej - wysoki przygotowac - pokroic na plasterki : cebulę, ziemniaki, pomidory boczek, słonina, ogórki kiszone, ogórki zielone, paprykę. Cccelowo nie podaję ilości - to zależy co bardziej lubimy. A poza tym ja robię tego zawzze duże ilości - a i tak znika w zastraszającym tempie. na dno granka wlać pleju, i położyć słoninkę przyprawy posypać - sól, pieprz, czosnek, i nieco bazylii druga warstwa - to ziemnaki, nastąpna - tutaj zaczyna się dowolna radosna twórczość. Nalezy pamiętac jednak o przypraawach - co którąś warstwę - przesypywać przyprawkami, bo będzie jałowe. No i przykrywamy pokrywką. za jakieś 20 minut do 1/5 godziny - kiedy ziemniaki na samej górze będa miekkie - zalewamy woda - ale spokojnie - to nie pożar!!!! więc tej wody tak, jak do normalnego duzenia. I czekamy następne 15 -20 minut. Następnie wygarniamy porcje łyżką wielką na talerze io smacnego Ten czas gotowania może się wahac, bojak garnek z grubym dnem, to dłużej. Ja to zaawsze na oko tak zwane robię. :))) Najlepiej smakuje znad ogniska.;) Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Jednogarnkowe... 11.12.02, 14:06 mniam mniammmmmm... Rzeczywiscie bez mieska to nie bedzie to samo, ale na imprezie o ktorej mowa, bedzie sporo wegetarian. Wlasciwie mozna zrobic zawsze 2 wersje tego samego dania... tylko jak dochodza do tego jeszcze inne salatki, kanapeczki, to brakuje czasu i sil... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Jednogarnkowe... 11.12.02, 22:36 A moze leczo/ratatouille bez kielbasy i miesa, a za to z grzybkami, cukinia i baklazanem? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jednogarnkowe... 12.12.02, 02:25 garam masalah - byl taki watek juz na kuchni tam jest moje danko, mozna zrobic z soczewica nie z kurczakiem Porcja starcza na 5-7 osob Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Jednogarnkowe... 12.12.02, 11:16 A ja poprosze o przepis:))) Nie mogę sie doszukać tego w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś