GoĹÄ: Ewa IP: *.smstv.pl 04.04.06, 09:38 Chciasłabym na święta zrobić prawdziwy domowy makaron do rosołu. Jaka mąka jest najlepsza, może sprawdzony przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: g Re: domowy makaron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:43 kup włoską mąke do makaronu- w wawce jest w Leclercu i Bomi. Odpowiedz Link Zgłoś
mannalisa1 Re: domowy makaron 04.04.06, 10:12 Ja robię ze zwykłej pszennej i jajka.Proporcje raczej na oko ale jak będę robiła to zważę.Mąkę kupuję od takiego pana na targu taką"swojską"i jest super,ale ze sklepowej też robię.Nie muszę nawet wałkować ciasta bo kupiłam nową maszynkę i mam z wałeczkiem więc zrobienie makaronu zajmuje mi chwilkę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re: domowy makaron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:19 jasne ,ze mozna ze zwykłej. Włoska jest z pszenicy durum-nie ma problemu z ugotowaniem "al dente", ładny żólty kolor, tylko cena mniej ładna Odpowiedz Link Zgłoś
orientalnax Re: domowy makaron 04.04.06, 10:22 kup wiejskie jajka,są bez pieczątki,będzie lepszy ten makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaktw Re: domowy makaron 04.04.06, 11:23 Prawdziwy staropolski makaron domowy robiło się ze zwykłej pszennej mąki, a nie z mąki z pszenicy durum. Tej pewnie w Polsce nikt wtedy nie znał. Sprawdźcie sobie staropolskie księgi i rozprawy kucharskie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: domowy makaron 04.04.06, 14:05 Pewna jednak nie jestes, slusznie zreszta: www.hrsmolice.republika.pl/pszenica/psztd1.htm Poza tym pytanie bylo makaron domowy, a nie staropolski. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: domowy makaron 04.04.06, 11:09 Chcialabym zebrac kiedys wszystkie kombinacje skladnikow na makaron. Mam to gdzies na dysku, ale mam nadzieje, ze uda mi sie to zebrac w jednym zestawieniu. Przyklady: 100 g maki z pszenicy zwyklej - 1 jajko -sol 100 g maki z pszenicy zwyklej – 100 g maki z pszenicy twardej – 2 jajka 150 g maki razowej pszennej – 250 g maki z pszenicy zwyklej - 4 jajka - sol Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_rmf Re: domowy makaron 04.04.06, 12:36 Ja robię z mąki pszennej i jaj od gospodarza (rzeczywiście lepsze i do makaronów i do pieczenia) . Dodaję troszeczkę soli. Jaja wbijam do miski i dodaję tyle mąki, aż ciasto zrobi się gładnkie i mniej więcej i konsystencji ciastoliny. Potem nic innego jak rozwałkować, podsuszyć , pokroić. Makaron do rosołu tylko domowy. W sklepie kupuję jedynie spaghetti. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: betsypetsy Re: domowy makaron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:25 Do rosołu robię obowiązkowo domowy makaron z jajek i mąki tortowej. Zawsze wychodzi pyszny i nie ma porównania do tego ze sklepu, takze radzę się nie przejmować mąką a raczej zaopatrzyć w maszynkę do makaronu, ktora wałkuje i kroi makaron, z taką maszyną robienie makaronu to czysta przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś