Dodaj do ulubionych

domowy makaron

IP: *.smstv.pl 04.04.06, 09:38
Chciasłabym na święta zrobić prawdziwy domowy makaron do rosołu. Jaka mąka
jest najlepsza, może sprawdzony przepis
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: domowy makaron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:43
      kup włoską mąke do makaronu- w wawce jest w Leclercu i Bomi.
      • mannalisa1 Re: domowy makaron 04.04.06, 10:12
        Ja robię ze zwykłej pszennej i jajka.Proporcje raczej na oko ale jak będę robiła
        to zważę.Mąkę kupuję od takiego pana na targu taką"swojską"i jest super,ale ze
        sklepowej też robię.Nie muszę nawet wałkować ciasta bo kupiłam nową maszynkę i
        mam z wałeczkiem więc zrobienie makaronu zajmuje mi chwilkę.
        • Gość: g Re: domowy makaron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:19
          jasne ,ze mozna ze zwykłej.
          Włoska jest z pszenicy durum-nie ma problemu z ugotowaniem "al dente", ładny
          żólty kolor, tylko cena mniej ładna
          • orientalnax Re: domowy makaron 04.04.06, 10:22
            kup wiejskie jajka,są bez pieczątki,będzie lepszy ten makaron.
      • ewaktw Re: domowy makaron 04.04.06, 11:23
        Prawdziwy staropolski makaron domowy robiło się ze zwykłej pszennej mąki, a nie
        z mąki z pszenicy durum. Tej pewnie w Polsce nikt wtedy nie znał. Sprawdźcie
        sobie staropolskie księgi i rozprawy kucharskie.
        • linn_linn Re: domowy makaron 04.04.06, 14:05
          Pewna jednak nie jestes, slusznie zreszta:
          www.hrsmolice.republika.pl/pszenica/psztd1.htm
          Poza tym pytanie bylo makaron domowy, a nie staropolski.
    • linn_linn Re: domowy makaron 04.04.06, 11:09
      Chcialabym zebrac kiedys wszystkie kombinacje skladnikow na makaron. Mam to
      gdzies na dysku, ale mam nadzieje, ze uda mi sie to zebrac w jednym
      zestawieniu.

      Przyklady:
      100 g maki z pszenicy zwyklej - 1 jajko -sol
      100 g maki z pszenicy zwyklej – 100 g maki z pszenicy twardej – 2 jajka
      150 g maki razowej pszennej – 250 g maki z pszenicy zwyklej - 4 jajka - sol
    • agniecha_rmf Re: domowy makaron 04.04.06, 12:36
      Ja robię z mąki pszennej i jaj od gospodarza (rzeczywiście lepsze i do
      makaronów i do pieczenia) . Dodaję troszeczkę soli. Jaja wbijam do miski i
      dodaję tyle mąki, aż ciasto zrobi się gładnkie i mniej więcej i konsystencji
      ciastoliny. Potem nic innego jak rozwałkować, podsuszyć , pokroić. Makaron do
      rosołu tylko domowy. W sklepie kupuję jedynie spaghetti.
    • Gość: betsypetsy Re: domowy makaron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:25
      Do rosołu robię obowiązkowo domowy makaron z jajek i mąki tortowej. Zawsze
      wychodzi pyszny i nie ma porównania do tego ze sklepu, takze radzę się nie
      przejmować mąką a raczej zaopatrzyć w maszynkę do makaronu, ktora wałkuje i
      kroi makaron, z taką maszyną robienie makaronu to czysta przyjemność

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka