Dodaj do ulubionych

kafetierka-jaka?

IP: *.local.pl / 213.199.218.* 05.04.06, 20:45
Witam

Chce my sobie kupic taka wlasnie kafetierke,ale za barzdo nie wiem czym sie
kierowac przy zakupie i czym one wszystkei sie roznia?
Wiem ze sa na rozne ilosci filizanek,wykonane z roznych metali i co dalej?
No i kawa musi byc odpowiednia
Czym roznia sie te z allegro:
www.allegro.pl/item95575650_kafetierka_300ml_5_6_cups_bergner_bg_1561]_.html

od tych :www.aprotrade.pl/start.php?ognia=Przejd%BC+do+sklepu

cana to wiem ale czym wiecej,czy wystarczylaby taka za 40 zl?
Prosze o porade i dziekuje.

Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: kafetierka-jaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 20:52
      Dopłać do włoskiej, warto:)
      I kup na tyle filizanek ile potrzebujesz najczęściej, bo nie da się zrobić np.
      2 w takiej na 6.
      • veeto1 Re: kafetierka-jaka? 05.04.06, 21:05
        Zdecydowanie włoskie firmy Bialetti. Można dostać z dwoma rodzajami sitek np. w
        kafetierze 4 filiżankowej można zrobić 2 filiżanki.
    • Gość: jaga Re: kafetierka-jaka? IP: *.local.pl / 213.199.218.* 05.04.06, 22:34
      Dziekuje,to zdecyduje sie na wloska a moze ktos podpowie na ktora konkretnie?
      Zastanawiam sie nad :www.aprotrade.pl/start.php?
      znacznik=99&dane=101&kategoria=MOKA%20EXPRESS na 4 filizanki
      lub
      www.aprotrade.pl/start.php?znacznik=99&dane=132&kategoria=BREAK%20COLOUR
      Czy do wszystkich kafetierek Bieletti sa dodatkowe sitka?
      Sklep z ktorego podaje linki nie podaje takich info,zreszta wogole malo co
      podaje oprocz ceny i fotek.

• Gość: jaga Re: kafetierka-jaka? IP: *.local.pl / 213.199.218.* 05.04.06, 22:36
        ten pierwszy link mial byc taki
        www.aprotrade.pl/start.php?znacznik=99&dane=101&kategoria=MOKA%20EXPRESS
        • linn_linn Re: kafetierka-jaka? 05.04.06, 22:38
          Te sa klasyczne, najczesciej uzywane.
    • Gość: jaga Re: kafetierka-jaka? IP: *.local.pl / 213.199.218.* 06.04.06, 15:23
      A wie ktos jak zaparz sie kawe w czyms takim:
      www.allegro.pl/item95728087_zaparzaczka_do_kawy_300ml_bergner_bg_1078].html

bo cos takiego juz posiadam,jakis dawny prezent,ktory wylezal sie w szafie.
      Moze teraz moglby sie przydac.
      • linn_linn Re: kafetierka-jaka? 06.04.06, 15:32
        Wsypujesz, wlewasz wrzatek, czekasz i juz. Lepsza Bialetti jednak. Inna zasada
        parzenia.
        • jacek1f to po prostu odddziela fusy kawowe i herbaciane 06.04.06, 15:50
          przy zaparzaniu... :-)
      • jo.hanna kawa musi byc grubo zmielona 06.04.06, 16:59
        i najlepiej do tego swiezo zmielona. W obsludze bardzo prosta: sypiesz kawe,
        zalewasz wrzatkiem, mieszasz, odstawiasz na 2 minuty. Wciskasz 'sitko'. To
        wszystko. Bardzo czesto korzystamy z tej maszynki, ale jak zadna inna podkresla
        braki smakowe kawy. Naszym zdaniem, kawy z supermarketow, nawet te w ziarenkach,
        nie nadaja sie do tej kafeterki (no moze z wyjatkiem Illy).
    • kikkera Bardzo dobra kawa z niej wychodzi! 06.04.06, 15:56
      tylko trzeba uwazac, aby jej nie spalic.
      Oznacza to, ze trzeba gotowac na mylym ogniu i pilnowac.
      • linn_linn Re: Bardzo dobra kawa z niej wychodzi! 06.04.06, 15:59
        Dobra moze, ale niezbyt zdrowa: kontakt kawy z wrzatkiem powinien byc jak
        najkrotszy / jak w ekspressach czy kafetierach typu Bialetti /.
        • kikkera Zgadza sie, pisalam to majac na mysli wlasnie 06.04.06, 16:05
          Bialetti.
          Mieliśmy wielokrotnie taki ekspres i niestety, z uwagi na nasze roztargnienie,
          nie zbyt długo gościł w naszym domu...
          W końcu kupiliśmy ekspres ciśnieniowy, który i tak mojemu M udało się spalić.
          • linn_linn Re: Zgadza sie, pisalam to majac na mysli wlasnie 06.04.06, 16:14
            A to ok. Zreszta maszynke trzeba przygotowac do uzycia: jest to dosc
            czasochlonne, ale jesli sie tego nie zrobi, kilka pierwszych kaw nie nadaje sie
            do picia.
            • Gość: jaga Re: Zgadza sie, pisalam to majac na mysli wlasnie IP: *.local.pl / 213.199.218.* 06.04.06, 20:17
              Dziekuje za pomoc
              Zdecydowalismy sie jednak na Bialetti www.aprotrade.pl/start.php?
              znacznik=99&dane=101&kategoria=MOKA%
              20EXPRESS&PHPSESSID=e0dc0dbf9e4345dff64fd3fa2daf6238

napisalm do nich, wypytalam o kilka szczegolow i chyba to jest to.Niestety pani
              napisala,ze nie ma mozliwosci dokupienia sitka na mniejsza ilosc filizanek a
              szkoda.Ja wezme ta na 4 to akurat wyjda 2 kawki(przeliczaja 50ml wody na 1 cup)

No teraz tylko wybrac i znalezc odpowiednia kawe hmmm

pozdrawiam
              • Gość: jaga Re: Zgadza sie, pisalam to majac na mysli wlasnie IP: *.local.pl / 213.199.218.* 06.04.06, 20:18
                znowu nie wszedl link

www.aprotrade.pl/start.php?znacznik=99&dane=101&kategoria=MOKA%20EXPRESS
              • veeto1 Re: Zgadza sie, pisalam to majac na mysli wlasnie 06.04.06, 21:05
                No nie jestem pewna, czy 4 kawki da się zrobić na 2. Kawa z kafetiery jest
                wyjątkowo "atomowa" i u mnie w domu raczej się ją rozcieńcza mlekiem lub
                odrobiną gotowanej wody. A muszę przyznać, że lury zdecydowanie nie lubimy.
                • Gość: Margo Re: Zgadza sie, pisalam to majac na mysli wlasnie IP: *.chello.pl 06.04.06, 22:43
                  Myślę, że na 4 to jest dobry pomysł. Ja mam na dwie i wychodzi z tego bardzo
                  malutko kawy - na dwie drobniutkie filiżaneczki. Dla mnie to za mało.
                  Szczególnie, gdy robię kawę, gdy przychodzi ktoś w gości... Wówczas często
                  muszę robić na dwa rzuty, a to kłopotliwe.

Piję zazwyczaj z mlekiem, ale czasami czystą - jest bardzo mocna, ale w takiej
                  małej ilości - w sam raz.
                  • linn_linn Re: Zgadza sie, pisalam to majac na mysli wlasnie 07.04.06, 11:43
                    Ja mam taka na 3: robie z niej 2 kawy. Mala i wieksza.
                    • Gość: delta Re: kawusia IP: *.local.pl / 213.199.218.* 12.04.06, 14:11
                      www.aprotrade.pl/start.php?znacznik=99&dane=134&kategoria=ERIKA wreszcie
                      dostarxczono mi moja zaparzaczke,prezentuje sie calkiem fajnie,tylko co dalej?
                      Wiem ,ze trzeba ja teraz odpowiednio przygotowac i czy moglby mi ktos wyjasnic
                      dokladnie na czym rzecz ma polegac?
                      Z gory dziekuje

p.s mam kuchenke elektryczna ale to chyba nie nie uniemozliwi mi parzenie kawki?
                      • linn_linn Re: kawusia 12.04.06, 14:31
                        Musisz najpierw zrobic kawe bez kawy / z samej wody /: zostaw w ode w srodku na
                        24 godziny. Mozesz to powtorzyc 2 razy.
                        Potem zrob 3 razy kawe z fusow: mozesz z kawy, ale i tak jej nie wypijesz.
                        Zostaw kawe w srodku przez kilka godzin.
                        Potem bedzie juz mozna kawe wypic: za kazdym razem bedzie lepsza.
                        • Gość: delta Re: kawusia IP: *.local.pl / 213.199.218.* 12.04.06, 17:03
                          Dzieki linn_linn,robie tak jak napisalas,chociaz nie wiem czy wszystko jest ok
                          bo poddczas wrzenia wody jak juz skrapla sie do gornego naczynka to bardzo
                          paruje z tej przerwy miedzy gorna a dolna czescia i co jakis czas skrapla sie
                          tam woda i kapie na plyte! Czy to normalne,czy ta para tak wlasnie powinna
                          wyl;atywac??
                          Chyba wszystko dobrze poskladalam.
                          • linn_linn Re: kawusia 12.04.06, 17:34
                            Nie powinno: ta czesc musi byc szczelna. Sprobuj rozlozyc maszynke i sprawdzic,
                            czy gumowa uszczelka jest dobrze ulozona. Potem skrec jeszcze raz.
                            • Gość: delta Re: kawusia IP: *.local.pl / 213.199.218.* 12.04.06, 18:59
                              Ale sie wkurzylam,nic nie pomoglo ponowne skrecenie,tam uszczelka moze lezec
                              tylko w jednym miejscu i wszystko wyglada ok.Zlozylam tak samo jak dostalam to
                              powinno byc poprawnie.
                              Nic trudno,bede musiala chyba wymienic, a szkoda bo tak sie napalilam a tu
                              klops.
                              Mam nadzieje ze wymienia bez problemow i doczekam sie wreszcie.
                              pozdrawiam
                              • linn_linn Re: kawusia 12.04.06, 19:27
                                Jesli para sie wydobywa, cisnienie ulega zmniejszeniu: nie powinno tak byc.
                                Zastanawiam sie dlaczego nie ufacie kafetierom zrobionym z aluminium: jest to
                                chyba jeden z nielicznych przedmiotow produkowany od kilkudziesieciu lat w
                                niezmienionej postaci. Na pewno nie bez powodu: zostal zaprojektowany tak, ze
                                nie mozna go ulepszyc / najwyzej zmieniaja aluminium, ale reszta jest bez
                                zmian /. Stalowe kafetiery to nowoczesny design i wyzsza cena: niekoniecznie
                                wyzsza jakosc. Ja kupuje kafetiere na 3 filizanki za 15 euro. Polecam kazdemu.
                            • veeto1 Re: kawusia 12.04.06, 19:59
                              Tak bywa, ale pomimo tego co ktoś tu napisał kawa nie jest gorsza. Tej pary
                              jest minimalny ubytek. Zresztą może to wynikac ze zbył miałkiego zmielenia
                              kawy. Mam taka sama kafetierkę i jest super. Osobiście jestem wrogiem
                              wszystkiego co aluminiowe. I jeszcze drobna uwaga. Ta uszczelka, która
                              przytrzymuje sitko musi być wyjmowana do mycia kafetierki. Niby to oczywiste,
                              ale jednak w pierwszej chcwili yślałam, że sitko jest niewyjmowalne i uszczelka
                              też. Wkurzałam się, że mi urządzenie nie schnie, a to było spowodowanie moją
                              winą.
                              Smacznej kawki życzę!
                              • linn_linn Re: kawusia 12.04.06, 20:58
                                Moja s.p.wloska tesciowa gotowala wszystko w aluminium / w tym kilka razy w
                                tygodniu sosy pomidorowe / i dozyla ponad 90 lat.
                                • veeto1 Re: kawusia 12.04.06, 21:08
                                  Teściowa była z dobrego przedwojennego materiału. Nikt Ci nie broni używac
                                  aluminium, tak samo, jak mnie nikt do tego nie zmusi.
                                  • linn_linn Re: kawusia 12.04.06, 21:54
                                    Aluminium bylo gorsze: teraz jest specjalnie powlekane. A tak na marginesie, w
                                    restauracjach bywasz?
                                    • Gość: gość Re: kawusia IP: *.topole.waw.pl 27.08.06, 17:39
                                      Czy jeżeli w macchinetce przy pierwszym użyciu zaparzę bez kawy nic się nie
                                      popsuje(np: nie wybuchnie)?
                                      Dzięki
                                      • linn_linn Re: kawusia 27.08.06, 18:18
                                        Bez kawy nic sie nie stanie: woda przeleci i ja wylejesz. Najgorzej jest, kiedy
                                        zapomni sie wlac wode / zdarza sie to osobym np. spieszacym sie rano do
                                        pracy /. Czasem konczy sie to koniecznoscia wyrzucenia maszynki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka