Dodaj do ulubionych

babka ucierana

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:16
W czwartkowym kuchennym dodaktu do GW jest przepis na babkę ucieraną z
ajerkoniakiem. Czy ucierać jajka z cukrem = wyrabiać mikserem, czy trzeba
ręcznie?. Ile czasu to trzeba robić? A może ktoś tę babkę robił i może napisać
jaka mu wyszła... Mi wydaje się prosta, ale to może dlatego, że jestem ignorantem
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: babka ucierana 09.04.06, 12:28
      Mozna recznie, mozna mikserem. Tak dlugo, az przestana byc widoczne krysztalki
      cukru.
    • Gość: mati Re: babka ucierana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:04
      czy mozesz podać przepis? z góry dziękuję!!!
      • nimeska Re: babka ucierana 09.04.06, 13:08
        mam pytanko,
        dlaczego za kazdym raze zmienasz nick ?
      • nimeska Re: babka ucierana 09.04.06, 13:09
        przepraszam, to nie bylo do Ciebie, palce szybsze niz mysli ;)
      • Gość: kika2705 Re: babka ucierana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:42
        przepis jest zaraz jak wejdzie się na stronę GW - kuchnia i wygląda tak:
        Składniki:
        - 15 dag mąki ziemniaczanej
        - 10 dag mąki pszennej
        - 5 jajek
        - 20 dag cukru pudru
        - 2 cukry waniliowe (3.2 dag)
        - 1 szklanka oleju
        - 1 szklanka ajerkoniaku
        - 1 proszek do pieczenia
        - 1 esencja waniliowa
        - szczypta soli
        - 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

        Do wysmarowania formy:
        - 2 łyżki masła

        Sposób przyrządzania:

        Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
        Stale ucierając, powoli wlewaj najpierw olej, a potem ajerkoniak. Połącz obie
        mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z masą (ciasto powinno być płynne).
        Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Napełnij ciastem, ustaw na środkowym
        poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę.
        Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem
        pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię
        aluminiową.
        • borsuk_dawid Re: babka ucierana 09.04.06, 15:57
          Ja robilam juz dwa razy. Najpierw ubijam jajka z cukrem mikserem az beda
          puszyste, potem, wciaz ubijajac mikserem, dodaje reszte skladnikow, make tez
          mieszam mikserem, ale krotko, az masa bedzie gladka. W moim przepisie mam tylko
          inna ilosc oleju - 3/4 szkl, i wydaje mi sie, ze to starczy. Aha, i ilosc
          proszku w moim przepisie to 3 lyzeczki. Mysle tez, ze nie potrzeba dodawac i
          esencji waniliowej i cukrow waniliowych. Za duzo tego. Ja dodaje lyzeczke
          ekstraktu z wanilii. Ciasta jest sporo, na duza babke. Fajne z niego tez
          wychodza mini babeczki w formie do muffinek.
          Ciasto jest pyszne i wilgotne, polecam polac je polewa z bialej czekolady,
          ktora ja robie tak:

          50g bialej czekolady i 100ml smietany lub mleka rozpuszczam razem, do plynnej,
          ale ostudzonej masy dosypuje cukier puder wciaz ucierajac rozga az do pozadanej
          konsystencji.

          Na Wielkanoc planuje ja ozdobic mini czekoladowymi jajeczkami w kolorowej
          skorupce.
          • borsuk_dawid Re: babka ucierana 09.04.06, 15:59
            Przed polaniem lukrem, smaruje babke po calej powierzchni podgrzanym dzemem
            morelowym, pomaga dodatkowo zachowac wilgoc i nadaje ciekawego smaczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka