Gość: simon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 18:24 chciałbym znalesc jakis przepis na gorącą czekoladą. Narazie znalazlem tylko pomarańczowa (nie przepadam). A moz ktos zna przepis na klasyczna. simon Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maialina1 Re: gorąca czekolada 26.04.06, 18:37 Mi bardzo smakuje goraca czekolada kupna, ale koniecznie z mlekiem, a nie z woda. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: gorąca czekolada 26.04.06, 19:56 Przepisów było dużo, i ciężko tu wszystkie przytoczyć. Niedawno kilka podawała Linn_linn: • Re: przepisy linn_linn 10.04.06, 09:14 + odpowiedz Wlosi zalecaja czekolade typu "fondente": w Polsce hyba kuwertura. Z tym, ze wazna jest jej jakosc: fakt, ze uzywa sie jej do wyrobow czekoladowych nie nie moze byc pretekstem do zanizania jakosci. Tym bardziej, ze czekolada ta ma swoich zwolennikow jako tzw. deserowa. Mam kilka przepisow: Czekolada do picia 40 g czekolady typu “fondente” – mleko / ile potrzeba do uzykania 2 filizanek / - cukier wg smaku - czekolade zetrzec na tarce i rozgrzac / na malenkim ogniu / w garnuszku, z niewielka iloscia cieplego mleka - kiedy czekolada bedzie miekka, zdjac ja z ognia i wymieszac dokladnie / drewniana lyzka / - dodawac gorace mleko lyzkami; tak, aby czekolada dobrze sie rozpuscila - potem mozna wlac reszte za jednym razem - ewentualnie doslodzic Sekretem autentycznego aromatu czekolady jest niedopuszczenie, aby sie nie zagotowala / mozna pomagac sobie kapiela wodna /. Czekolada Milka do picia pasek / 2 paski / czekolady mlecznej “Milka” – kubek mleka - czekolade rozpuscic w kapieli wodnej - zagotowac kubek mleka i dodawac do plynnej czekolady, mieszajac aby masa byla jednolita Czekolada by Bajaderka 2 szklanki mleka 100 g gorzkiej czekolady, pokruszonej 3 kawalki (3x1cm) skorki pomaranczowej (tylko pomaranczowa czesc) 1/2 lyzeczki dobrej kawy instant 1/8 lyzeczki galki muszkatalowej Wszystko wlozyc do rondelka, podgrzewac na malym ogniu az czekolada sie rozpusci, podniesc ogien i doprowadzic do prawie wrzenia, czesto mieszajac. Zdjac z palnika i ubic az sie spieni. Postawic z powrotem na palniku i znowu prawie zagotowac, zdjac z palnika i ubic - powtorzyc jeszcze raz. Skorke pomaranczowa wyrzucic, czekolade rozlac do kubkow. Xocolatl 60 g czekolady mlecznej 60 g czekolady czarnej 1/2 l mleka 50 g cukru 2 gozdziki szczypta wanilii szczypta startej galki muszkatolowej kawalek cynamonu - do garnuszka wsypac cukier, dodac przyprawy / bez galki muszkatolowej /, mleko, zagotowac - wylaczyc gaz, przykryc i odstawic na pol godziny - przefiltrowac - znowu postawic na ogniu, dodac czekolady i stopic je nie dopuszczajac do zagotowania / mozna zastosowac kapiel wodna / - podac scierajac troche galki muszkatolowoej na wierzch więcej w wątkach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=34522243&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30046058&v=2&s=0 No i w wyszukiwarce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simon dzieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 20:36 dzieki nie spodziewałem sie tylu przepisów pozdrawiam simon -- kto powiedział ze kto czyta nie błądzi Odpowiedz Link Zgłoś