Dodaj do ulubionych

Mam dosc wedzonego lososia...

IP: *.prem.tmns.net.au 03.01.03, 08:42
...a kupilam tego troche na swieta i wyrzucic szkoda ;).
Nie wiem nawet dlaczego tk mi sie smak zmienil, bo do niedawna to
uwielbialam. Czy macie moze jakies pomysly jak to wykorzystac ???
Jakies salatki, czy co??? tak by troche ten lososiowy smak przycmilo.

No i wszystkiego naj, w Nowym Roku!!!
Obserwuj wątek
    • felicia Re: Mam dosc wedzonego lososia... 03.01.03, 09:38
      Hej Senin, a może masło łososiowe (można zamrozić i używać później): masło
      utrzyj z wędzonym łososiem (w przepisie mam na pół kostki masła 8 dag łososia),
      posiekaną cebulą (3 łyżki), przypraw cayenne, ile lubisz. Rozmaruj cienką
      warstwą na folii, posyp obficie koperkiem, zwiń jak roladę, potem krój w
      plasterki. Oczywiście można nie mrozić, tylko chłodzić w lodówce.
      Można podawać do przekąsek, można kłaść na makaron, omlet, ryż, ziemniaki.

W wersji sałatkowej: polecam mix z różnych sałat (zwykła, radicchio, roszponka
      itd.) z winegretem, na nich ułożyć: ruloniki z łososia, falsokę szparagową lub
      szparagi (o tej porze ze sloiczka lub z mrożonki), plasterki pomidora, krążki
      cebuli. Można obok łososia ułożyć ugotowane krewetki, mięso kraba lub raki.
      Podać albo z oliwą i dobrym winnym octem, świeżo mielonym pieprzem, albo z
      majonezem. Każdy sam przyprawia i je z bagietką lub ciemnym pieczywem i ze
      smakiem.
      • felicia Dodatek do masła 03.01.03, 09:39
        Można też dodać trochę czerwonego kawioru. Z łososiem zawsze pasuje!
    • Gość: kiwi Re: Mam dosc wedzonego lososia... IP: *.chello.pl 03.01.03, 09:47
      Wędzonego usmażyc w mikroskopijnej ilości swieżego masełka. Do tego najprostszy
      sos: my lubimy albo z zielonym pieprzem, albo delikatny chrzanowy. Ryż. Można
      przed podaniem wymieszać, jeśli łosoś jest w kawałkach, albo podawać
      klasycznie. Do sosu z zielonym pieprzem chętnie jadamy zamiast ryzu makaron
      rurki.
    • Gość: bolewora Re: Mam dosc wedzonego lososia... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 14:30
      Ja robię sos do łososia na bazie szwedzkiego przepisu spolszczonego i
      odchudzonego Serek toska naturalny duży do tego puszka czerwonego kawioru i
      dużżżżo koperku wymieszać i zjadać
    • Gość: kluba1 Re: Mam dosc wedzonego lososia... IP: *.we.client2.attbi.com 03.01.03, 16:01
      z jajecznica wymieszany? Mysle, ze mozesz rowniez polozyc na wierzch jakiejs
      chudej ryby, przypiac wykalaczka i "broil". To maslo lososiowe dobrze wyglada.
      Poszukam!! :-))
      • Gość: Senin Re: Mam dosc wedzonego lososia... IP: *.prem.tmns.net.au 03.01.03, 22:13
        Dzieki za wszystkie przepisy, wykorzystam je pewnie jak znowu zaczne lubic
        lososia. Teraz pozostaje mi tylko zaprosic znajomych i miec nadzieje, ze oni to
        lubia. Wykorzystam przy tym wasze pomysly.
    • masia27 Re: Mam dosc wedzonego lososia... 04.01.03, 11:20
      Ja Ci polecam lasagne z wędzonym łososiem.
      Jeśli chcesz przepis, to daj znać, wklepię go.
    • Gość: fatman47@wp.pl Re: Mam dosc wedzonego lososia... IP: *.ustka.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 13:38
      Sałatka jak najbardziej. Można go dodać do słatki z warzyw, na którą prawie
      każy ma własny przepis. Moja składa się z: ugotowanych ziemniaków (3-4)
      szt,ugotowanej marchwewki(2-3)szt, kiszonych ogórków (6-8) szt, po 1 puszce
      zielonego groszku, kukurydzy, fasolki szparagowej lub czerwonej, (2-3)szt
      kwaśnych jabłek, pokrojonego w drobne pióreczka pora (tylko jego część
      wybielona, przed dodaniem do sałatki należy go posolić i dodać trochę cukru,
      poczekać aż wyraźnie zmięknie), pondato do załatki dodaję gotowane na twardo
      jaja (3-4)szt. Na tym kończy się "zastaw obowiązkowy". Z dobrym skutkiem
      eksperymentowałem dodając surową paprykę,drobne kawałki sałaty lodowej, lekko
      obgotoane brokuły, pozbawione skórki i płynnej frakcji pomidory.Wszystkie
      składnikładniki oprócz pora należy pokroić niezbyt drobo (w zapałeczkę). Teraz
      należy dodać tylko majonezu najlepiej własnej roboty i doprawić do smaku wg
      własnego uznania. Dodanie dobrego solonego matjasa, wędzonego łososia,
      tuńczyka, sera feta lub nawet wędliny tworzy kolejne mutacje tej sałatki.
      Zyczę smacznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka