Dodaj do ulubionych

ser SOLAN, pamiętacie

30.05.06, 12:00
Jakiś czas temu , cchyba jeszcze za komuny, można było kupić bułgarski ser
Solan. Sprzedawali go na wagę, w sklepie leżał sobie zanurzony w solance.
Bardzo przypadł mi do gustu, teraz niestety nie widuję go w sprzedaży. A może
gdzieś widzieliście????
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: ser SOLAN, pamiętacie 30.05.06, 12:04
      teraz to sie nazywa feta:)
      • nieskorzanka Re: ser SOLAN, pamiętacie 30.05.06, 12:10
        Doskonale pamiętam smak i konsystencję solanu, byl twardawy i o konsystencji
        grudkowatej, dość ostry i kwaśny w smaku. A feta jest rozlazła, mdła i tylko
        bardzo słona!
        • ba_nita Re: ser SOLAN, pamiętacie 30.05.06, 12:14
          nieskorzanka napisała:

> Doskonale pamiętam smak i konsystencję solanu, byl twardawy i o konsystencji
          > grudkowatej, dość ostry i kwaśny w smaku. A feta jest rozlazła, mdła i tylko
          > bardzo słona!
          Podrabiana feta i owszem. Prawdziwą mozesz wymoczyć jak solone śledzie. Całkiem niedawno na to wpadłem, kiedy zagłębiłem się w temat i kupiłem prawdziwą fetę.
          Ale rzeczywiście solan to nie feta chociaż podobieństwo istnieje.
        • Gość: vectra Re: ser SOLAN, pamiętacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 12:20
          Taki ser jest w tej chwili w promocyjnej ofercia Auchan - kosztuje coś ok. 8
          zł, sprzedawany jest w opakowaniu z dużą ilością płynu - jako ser bułgarski -
          kupiłam i jestem zadowolona - smak ma wg nie taki jak opisujesz, jak ser
          dotępny kilka czy kilkanaście lat temu:)
          • ba_nita Re:8 zł???????????????? 30.05.06, 12:22
            Nie zaryzykowałbym...To wygląda na wyrób serobodobny... Zwykły twaróg dobrej jakości jest w takich cenach.
            • jacek1f tu przy okazji Samira :-) 30.05.06, 12:42
              www.samira.pl/podstrony/sklep.php?id=32
              Solan, to bułgarski ser bardzo podobny do fety - np Turcy mówia ze to to samo,
              ale Solan jest w wiekszosci zawsze z owczego mleka. Jest tak jakby zawsze
              świeższy - stad taki cierpki, jakby musujacy smak.
              Tak samo sie go odmacza przed uzyciem w wodzie zwykłej z solanki.
              1:1 mozna zastapis feta grecką (prawdziwa !!!) lub z Turcji.
              • invicta1 Re: tu przy okazji Samira :-) 30.05.06, 12:48
                że mlekovita jeszcze nie produkuje solana
                :)
            • jagoda85 Re:8 zł???????????????? 31.05.06, 17:13
              Dobrego twarogu to raczej w tej cenie nie dostaniesz. Dobry to kosztuje grubo
              ponad 10 zł za kilogram.
            • Gość: vectra Re:8 zł???????????????? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.06, 22:24
              Banito - może nie sprecyzowałam - 8 zl kosztuje opakowanie 320 gram (netto) -
              więc ani cena ani skład podany na opakowaniu nie wskazują na wyrób
              seropodobny...

Ser jest wyprodukowany i zapakowany w Bułgarii, na opakowaniu jest nazwa:
              Bułgarski ser szopski - z mleka krowiego więc nie jest to jednak solan, mimo
              że bardzo go przypomina.
              Jacku, dziękuje za wskazówkę o wypłukiwaniu go z zalewy w której jest
              sprzedawany, faktycznie lepiej smakuje;)
              • ba_nita Re:A to co innego! n/t 31.05.06, 22:30

• jacek1f :-) pozdrawiam, a solana trza upolować w Samirze.. 31.05.06, 22:40
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: ser SOLAN, pamiętacie 30.05.06, 13:06
      Widziałam reklamę "Tu sprzedajemy!" nad sklepem z winami bułgarskimi w budynku
      Cepelii koło hotelu Forum.
    • Gość: nieskorzanka Re: ser SOLAN, pamiętacie IP: *.proszynski.pl 31.05.06, 15:44
      dziękuję za informacje
      • horpyna4 Re: ser SOLAN, pamiętacie 31.05.06, 20:02
        Trochę w tym stylu jest solony bundz (pływa w solance). Sprzedają go w sklepie
        z serami "Kalina" w Landzie przy stacji Metro Służew.
        • nieskorzanka Re: ser SOLAN, pamiętacie 07.06.06, 10:12
          dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka