Dodaj do ulubionych

2 kg masy makowej co z tego zrobić?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 19:45
Mam 2 paczki kilogramowe masy makowej z bakaliami co moge z tego zrobić.
Np.jakie ciasto ?
Myślałam o biszkopcie ale ta masa jest bardzo ciężka i okropnie słodka.
Może macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: 2 kg masy makowej co z tego zrobić? 10.06.06, 19:51
      Makowiec - podziel na pół - drugą połowę zamroź.
      • Gość: ewa Re: 2 kg masy makowej co z tego zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 20:04
        Czy chodzi o makowiec drożdżowy?
        Bo drożdżowe mnie przeraża.
    • jagoda85 Re: 2 kg masy makowej co z tego zrobić? 10.06.06, 20:22
      Najwspanialszy jest makowiec drożdżowy.
    • Gość: ? Re: To jest masa makowa a nie słoma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 21:06
      Dlaczego drożdżowe Cię przeraża? Masz jakies przykre doświadczenia, czy boisz
      sie spróbować?
      • Gość: ewa drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 21:41
        Przeraża ponieważ miałam 2 porażki z drożdżowym.
        • horpyna4 Re: drożdżowe 10.06.06, 22:26
          To zrób na kruchym spodzie. Albo kruche babeczki napełnione masą makową.
          • Gość: ewa Re: drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 22:15
            A jak to wychodzi na kruchym spodzie?Nie za suche?I czy tą mase dać od razu na
            kruchy spód?
            • Gość: ry_fi Re: drożdżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 18:18
              Na kruchym spodzie jest pyszne i wilgotne, jesli oczywiście nie zapomnisz na
              czas wyjąc z piekarnika :-) Do masy dodaj ubite na sztywno białka i manne
              wymieszaną z roztopionym masłem. Do kruchego ciasta wsyp tylko sladowe ilości
              cukru. Na wierzch polewa np. cytrynowa i gotowe. Dla amatorów maku na każda porę
              roku. Smacznego.
        • jagoda85 Re: drożdżowe 11.06.06, 17:08
          To jest bardzo proste ciasto. Kiedyś też miałam z tym problem. Po upieczeniu
          pierwszego ciasta drożdżowego, mój mąż zapytał mnie " czy to jest ciasto z
          tubki?", totalna klęska. Uparłam sie i poszłam do teściowej po przepis. Robiłam
          to pod jej okiem Kiedy pierwszy raz przyjechała do nas na Wielkanoc to nie
          mogła uwierzyć, że te ciasta, które widziała zrobiłam sama, wg. jej przepisu.

Przepis mojej teśiowej:
          Zaczyn:
          1 łyżka cukru
          10 dkg drożdży
          1/2 szkl mleka
          3 łyżki mąki
          Wszystko razem dobrze mieszamy. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
          Gęstość zależy od ilości mąki, czasem trzeba dodać troszkę mąki. Zaczyn
          przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

1 kg mąki
          3/4 szklanki cukru
          4 żółtka
          2 całe jajka
          10-12 dkg tłuszczu rozpuszczony
          szczypta soli

Jajka, cukier, sól-ucieramy mikserem. Do przesianej mąki wlewamy jajka z
          cukrem, wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy łącząc wszystkie składniki, jak
          się wszystkie połączą, wyrabiamy dalej wyciagając ciasto do góry. Pod koniec
          wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ponownie wyrabiamy. Posypujemy ciasto mąką,
          przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośniecia. Po podwojeniu swojej
          objętości, ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy w prostokąt, smarujemy
          białkiem, nakładamy farsz makowy i zwijamy roladę. Przekładamy do formy, i
          odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do 2/3 formy,
          wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45-50 minut.
    • podyanty Re: 2 kg masy makowej co z tego zrobić? 11.06.06, 02:00
      Ja robie makowiec z samego maku z bakaliami (utarty mak + kogel mogel + bita piana + bakalie= pycha).
      Ale daje malo cukru a ty mowisz, ze ta masa jest okropnie slodka. Chyba nie masz wyjscia i bedziesz
      musiala ja opakowac w malo slodkie ciasto drozdzowe.
    • illiterate Re: 2 kg masy makowej co z tego zrobić? 11.06.06, 02:17
      Kup mrozone ciasto francuskie, rozmroz w lodowce, rozwin, pokroj na kwadraty o
      boku ok. 7 cm, nakladaj na to mase makowa, dokladnie posklejaj, posmaruj
      zoltkiem z woda, posyp orzeszkami, wyloz na blache umoszczona papierem do
      pieczenia i fru do nagrzanego do 220C pieca.

Ciasto ma smak neutralny, gotowa masa makowa jest przerazliwie slodka, wiec
      smak sie wyrowna. Kiedys zrobilam takie pierozki, bo mi zostal mak i byl to
      wielki sukces ekskluzywnego spotkania towarzyskiego, takiego ą i ę i w ogole.
      Tak czy inaczej, nie wyobrazam sobie pozarcia 2 kg maku naraz nawet przez duza
      grupe. Na jedna paczke mrozonego francuza wyjdzie Ci gora dwie szklanki tego
      specjalu. Reszte zamroz - mak o wiele lepiej smakuje, kiedy jest chlodno, niech
      czeka do jesieni ;)
    • Gość: szadoka Re: 2 kg masy makowej co z tego zrobić? IP: 212.160.172.* 14.06.06, 10:34
      z czesci zrob makowiec ( na forum na pewno byl przepis na taki bez makai ale za
      to z jablkami -wychodzi bez pudla), reszte, jak radzil ba_nita zamrozic
      (wczesniej poporcjowac oczywiscie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka