ewelinaxxi 21.06.06, 08:37 głośne?? Planuję coś takiego zakupić, ale zastanawiam się, czy praca takiej maszyny o godzinie 4 rano nie obudzi mnie, a tym bardziej sąsiadów??? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 08:44 nie powinna:) Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... 21.06.06, 09:49 Hm, no nie wiem. Nigdy nie piekłam z timerem, bo przy rozpoczęciu pracy i pięć minut przed końcem mieszania rozlegało się upiorne pi pi pi, które postawiłoby na nogi nas i sąsiadów pewnie też. Kwestia tego, czy musi Cię rano budzić zapach świeżego pieczywa, czy też możesz upiec wieczorem. No i jakie masz mieszkanie/dom. Nie wiem, czy wszystkie modele mają ten sygnał alarmowy, ale moja się nadawała na budzik właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:13 moja cicho "pipa" i krótko, przy zamkniętych drzwiach do kuchni czasem przegapię. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... 21.06.06, 10:07 mój Clatronic jest cichutki. Odpowiedz Link Zgłoś
vernalis1 Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... 21.06.06, 10:20 Mój nie budzi mnie hałasem tylko zapachem chlebka :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... 21.06.06, 10:27 Sąsiadów to bez przesady ale mnie zdarza się obudzić:-) Z tym,że ja mam mega lekki sen wyćwiczony latami zawodem:-)Męża nie budzi nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... 21.06.06, 11:39 Ja nie pieke w nocy, gdyz moim zdaniem chleb jest gorszy. Sprobowalam kiedys opoznic pieczenie w celu skontrolowania timera: 2-godzinna roznica i juz jakosc nizsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... IP: 206.248.79.* 21.06.06, 22:24 Nie programuje tez na noz, ale nowe maszyny pracuja bardzo cicho, wiec na pewno nikogo nie obudziasz. Po kilku latach maszyna-garnek-troche klekoce, ale masz na to z 2-3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... 21.06.06, 22:26 mnie nie budzi, ale przeszkadza w ogladaniu tv w tym samym pomieszczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
morusia Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... 21.06.06, 23:31 nie budzi, choć przeszkadza w zaśnięciu i pika, ale wystarczy zamknięcie drzwi. Natomiast ja przestałąm piec "na noc" bo wolę chlebek dłużej dopiec, nawet niż w indywidulanym programie, a poza tym lepiej jest w trakcie robienia wyjąć mieszadełka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryka1 Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... IP: *.chello.pl 24.06.06, 22:22 Jak to wyjmujesz mieszadła w trakcie ? Ja nie piekę w nocy bo dla mnie to trochę za głośno a poza tym staram się wyjąć pojemnik z chlebem po upieczeniu, stawiam do góry nogami na dwóch talerzykach żeby spokojnie wystygł a wyjmuję go dopiero rano. Na dnie naczynia jest sporo skroplonej pary , nie wiem jak wyglądałby i smakował chleb gdyby to wszystko wsiąkło... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Czy automaty do pieczenia chleba są... 29.06.06, 09:06 no właśnie... w jakim momencie wyjąć mieszadełka?? automat zakupiłam, pierwszy chlebek zrobiłam i teraz się zastanawiam, w którym momencie mogę wyjąć mieszadełka... wczoraj nie wyjęłam i mój piękny chlebek ma dwie dziury :) :) :) aha i czy Wasz chlebek się kruszy?? bo mój przy krojeniu zaczął się w środku rozpadać, choć skórka jest ok. Z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Po zagnieceniu ciasta wkłada się w nie łapę i 29.06.06, 09:28 wyjmuje mieszadło. Chleb wyciąga się z foremki po zakończeniu pieczenia gdy już automat skończy "dopiekanie". Ja wyjmuję przeważnie dużo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Acha - i nie kruszy się nigdy. 29.06.06, 09:31 Używam wyłącznie świeżych drożdży (po rozmrożeniu) i własnych mieszanek mąki. Przeważnie pszenna pół na pół z inną. Wyrabiam ciasto na programie do wyrabiania (nigdy nie dochodzi do końca), wyłączam maszynę i po wyrośnięciu przełączam na program pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Acha - i nie kruszy się nigdy. 29.06.06, 09:48 A można zrobić chleb typowo pszenny, czyli użyć 100% mąki pszennej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Acha - i nie kruszy się nigdy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 09:51 można:) Kruszenie-być może zbyt "sztywne" ciasto-tzn. za duzo mąki. Zajrzyj po przepisy na fora chlebowe-tam są same sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Oczywiście, że można.n/t 29.06.06, 10:12 no to spróbuję z pszennej mąki i świeżych drożdży, bo teraz robiłam z proszkowanych... ale myślę że jak na pierwszy raz to i tak jest super. Dziękuję za pomoc. Aha a na forum o pieczeniu chleba siedzę już kilka dni i chyba cierpię na zaćmienie, bo nie mogę znaleźć tam konkretnych przepisów na chleb pieczony w automacie - większość postów dotyczy chleba pieczonego w piekarniku, a nie wiem, czy proporcje składników są te same... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Oczywiście, że można.n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 10:31 Tutaj: domowe.forumer.pl/viewforum.php?f=7&sid=2c840d8a5b99bab0cac74d42c9ff2548 tu też dużo "maszynowych": www.chlebpolski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=51 niby z mieszanek, ale spokojnie samemu można zmieszać mąki, a tylko podpatrzeć pomysły na dodatki:) Proporcje, mniej więcej-500 mąka,300 "mokre" Za jakiś czas juz "na oko" będziesz robić.Powinna w maszynie zrobić się ładna "kula" ciasta, pod koniec wyrabiania o konsystencji plasteliny Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Kolejna próba udana 30.06.06, 08:59 Tym razem późnym wieczorkiem upiekłam chlebek typowo pszenny: domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=63&sid=7b0e09e1f917241193298aa1e5666bf3 Wyszedł pyszny, ale wg mnie nie czuć ani cebulki, ani sera... Dziś wieczorem zrobię jeszcze raz i dodam trochę więcej tych dodatków... Ale generalnie pychota - leciutki i baaaaardzo smaczny :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Kolejna próba udana 30.06.06, 09:06 Zły link wkleiłam :( Miał być chclebek serowo-cebulowy: domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=77 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kolejna próba udana 30.06.06, 09:07 Cebuli w przepisie nie ma. Ja nigdy do zadnego chleba nie dodawalam, ale pamietam z wloskiego forum, ze trzeba ja chyba wczesniej sparzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Kolejna próba udana 30.06.06, 09:17 Dodałam zły link, ale już się poprawiłam: domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=77 - taki chlebek upiekłam. A cebulka była suszona, nie świeża... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Lepiej kupić prażoną cebulę. 30.06.06, 09:20 Dużo wygodniej i o wiele bardziej intensywny smak. Po za tym jest mnóstwo innych dodatków - od płatków owsianych, przez czarnuszkę, paprykę, prawie wszystkie warzywa. Wyobraźnia i możliwości nie znają granic. Jednak o wiele zdrowiej i smaczniej jest pieczenie chleba czy bułek z dwóch, połączonych rodzajów mąk. Na przykład pszenna i graham, czy żytnia razowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Lepiej kupić prażoną cebulę. 30.06.06, 09:24 Dla mnie na razie nr 1 to chleb z pszennej mąki, choć muszę przyznać, że chlebek który piekłam na samym początku - z mąki pszenno-żytniej, był o niebo lepszy - na drugi dzień po upieczeniu! No i przestał się kruszyć... Chyba po prostu za szybko go pokroiłam, choć i tak kilka godzin odczekałam... A do drugiego chlebka cebulkę użyłam rzeczywiście prażoną, a nie jak wcześniej napisałam suszoną. Jestem w takiej "chlebowej euforii", że nie mogę się skupić na tym co piszę :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Lepiej kupić prażoną cebulę. 30.06.06, 09:27 Nawet z 4. Czasem zdarzylo mi sie miec reszte maki i uzupelnialam inna. Zauwazylam, ze chleb jest smaczniejszy i ma lepsza konsystencje. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jak uda Ci się dostać mąkę orzechową.... 30.06.06, 09:40 To dopiero cudo w gębie po dodaniu do bułek czy ciasta chlebowego. Ta "mąka" to zmielone na mączkę orzechy, w domu nie da rady tak drobno przemielić - robi się masło orzechowe. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jak uda Ci się dostać mąkę orzechową.... 30.06.06, 09:43 Niestety nialtwo o nia. Na razie musze zreszta "wykonczyc" maki, ktore mam: niedlugo beda nowe, ze tego roku. A mam ich chyba kolo 15 rodzajow... Pomyslec, ze kiedys starczala mi jedna... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Jak uda Ci się dostać mąkę orzechową.... 30.06.06, 09:48 to ja tu z prawdziwymi specjalistkami mam do czynienia :))) 15 rodzajów maki :))) a co do orzechowej mąki, to wczoraj się jej przyglądałam w osedlowym LEWIATANIE i strasznie mnie korciło... dziś kupię i spróbuję co z tego wyjdzie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Na razie operacji zmiany płci nie planuję...) 30.06.06, 10:10 A tak mnie coś tknęło jak pisałam "specjalistkami", że mogę urazić jakiegoś mężczyznę, który na tym forum pisze... ale jak zwykle zbagatelizowałam to... przepraszam :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jak zwykle apetyt rośnie w miarę jedzenia. 30.06.06, 09:54 Ja na szczęście mam w każdej chwili do kupienia dosłownie "pod nogami" więc nie muszę "chomikować" co cieszy bo z kolei zdarza mi się "zapasić" z innymi rzeczami...))) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 nie warto... 29.06.06, 09:53 automat do pieczenia chleba ? pieniadze wywalone w bloto Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Jesteś jedyną "jaskółką", która tak twierdzi. 29.06.06, 10:02 mister1 napisał: > automat do pieczenia chleba ? pieniadze wywalone w bloto A wiadomo - jedna jaskółka wiosny nie czyni. Zadałbyś sobie chociaż odrobinę trudu żeby to autorytatywne stwierdzenie uzasadnić... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re:Jesteś jedyną "jaskółką", która tak twierdzi. 29.06.06, 11:24 Jego glowna funkcja, moim zdaniem, jest swietne wyrabianie ciasta. To, ze mozna cos upiec, to dodatkowa zaleta. Jeden z najlepszych zakupow kuchennych, jakie zrobilam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: bardzo dziękuję... 29.06.06, 11:14 ...za wszystkie linki... zaraz coś wybiorę i wieczorem (jak maluszek pójdzie spać) wypróbuje jakiś chlebek pszenny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: bardzo dziękuję... IP: *.eranet.pl 29.06.06, 19:10 mieszadła wybieramy po wyrobieniu przed ostatnim rośnięciem.Polecam program szybki.Przepis podstawowy: 500g mąki/mozna mieszać np 400g białej-650,100g np graham,330ml maslanki,łyżka cukru,łyzka soli.i oleju np z pestek winogron.Mozna dodać przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki/np3,4 garści/.Do tego 12g drozdzy.Rozmieszac je w ciepłej maślance z cukrem dodać mąkę i resztę i rozrobić na np pr.szybkim.Po wyrobieniu szybko wyjąć mieszaki.Jeżeli za mało wyrośnie to zrobić stop,poczekać jeszcze chwile i włączyc pieczenie.Ci którzy mają czas polecam wyrobienie na podstawowym poczekać z 30 min ponownie wyrobić i przełozyc do keksówki.Po ok godz/po podwojeniu obj./posmarować żóltkiem rozmąconym z wodą luz białkiem,naciąć posypać ziarnami i piec w piekarniku-220 st przez 20 min i 25-30 min w 180 st spryskac 2,3 razy w trakcie piekarnik.Smak o niebo lepszy.Ja pieczenie w automacie mam za soba.Chleby piekę na zakwasie ale robię bułki super drozdzowe.Automat bardzo mi to ułatwia.Zapraszam na forum Cin Cin Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: bardzo dziękuję... 29.06.06, 19:23 Ja nic nie mieszam: wkruszam drozdze w jeden kacik / w ten sam sypie cukier /, a sol wsypuje po przeciwnej stronie. Nie ma ryzyka "zabicia" drozdzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: bardzo dziękuję... IP: *.eranet.pl 29.06.06, 20:10 na programie podstawowym mozna i tak ale na szybkim lepiej rozmieszać bo jest krótki.Na tym programie miałam ładna kopułkę a na podst.czasami ,,marszczył się lub zapadał'' Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: bardzo dziękuję... 29.06.06, 20:13 Ja szybkiego w ogole nie uzywam / rzcej French /. A wracajac do drozdzy, teraz sa upaly i mozna ich dawac mniej / nawet 5 g starczy, zima 8 g /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: bardzo dziękuję... IP: *.eranet.pl 29.06.06, 20:39 O tak nawet zakwas szaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: a jeszcze pytanie o marmoladę... 30.06.06, 09:46 robiłyście w automacie marmoladę?? Mam w zamrażarce mnóstwo zamrożonych jeżyn z zeszłego roku. W tym roku sezon na jeżynki się niedługo zacznie, więc zrobiłabym użytek z tych zeszłorocznych. Ktoś ma jakiś sprawdzony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Nigdy nie robiłem i z tego co się orientuję 30.06.06, 11:01 nie warto. Popytaj na forum chlebowym, tam bodajże czytałem negatywne opinie na temat tego programu. Udziwnienie jakieś mające na celu zwiększyć sprzedaż? No bo skoro można robić marmoladę to i sos pomidorowy, salsy i parę innych rzeczy jak na przykład pastę z bakłażanów. W takie cuda to ja nie wierzę.))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Nigdy nie robiłem i z tego co się orientuję 30.06.06, 11:30 Przeszukałam i znalazłam: domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=97 . No i znów mnie korci - przepisy są proste i... chyba dziś spróbuję dżem jeżynowo- jabłkowy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Nigdy nie robiłem i z tego co się orientuję 30.06.06, 13:39 Ja nie mam takiego programu, ale wiem z wloskich forow, ze rezultaty sa raczej kiepskie. Mozna ja zrobic w kazdej maszynie zreszta: mam gdzies opis procesu. Jesli kogos interesuje, moge poszukac. Uprzedzam, ze niektorym dostal sie cukier tam, gdzie nie trzeba: maszyna chyba do naprawy / jesli do naprawy... /. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Nigdy nie robiłem i z tego co się orientuję 30.06.06, 13:49 :(((( no i teraz jestem w kropce... bo miałam taką straszną ochotę spróbować... Może jest jednak na forum ktoś, kto próbował i jest zadowolony?? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jeśli dostanie się poza foremkę to nie do napr 30.06.06, 14:08 awy. Po skarmelizowaniu się jest bardziej trwały niż żelazobeton.)))Szkoda fatygi i ewentualnych strat w sprzęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jeśli dostanie się poza foremkę to nie do nap 30.06.06, 15:35 Jeszcze jeden powod, aby robic dzmy metoda tradycyjna: tym bardziej, ze te z maszyny wychodza podobno dosc rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaxxi Re: Hahahaha!Wbrew opiniom co poniektórych trolli 30.06.06, 11:27 jakoś tak steroetypowo mi się napisało, bo na tym formu, to jednak większość kobiet... choć gotowanie, no i jedzenie, to już nie jest przypisywane tylko kobietom. Mój mąż po zakupie automatu do wypieku chleba, codziennie wieczorem z wypiekami na twarzy wyciąga z maszyn kolejny pyszny chlebek i z ogromnym apetytem go zjada :)))) Odpowiedz Link Zgłoś