scapolo 23.06.06, 12:37 Od niedawna piekę chleb w automacie do pieczenia chleba z gotowych mieszanek. Za każdym razem wierzchnia skórka "odchodzi". Czy wiecie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: chleb z automatu 23.06.06, 12:40 Zacznij piec normalnie to nie będzie odchodzić. Normalnie czyli z własnych mieszanek mąk i drożdży piekarniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
scapolo Re: chleb z automatu 23.06.06, 14:18 dziękuję, postaram się spróbować piec z własnych mieszanek mąk. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: chleb z automatu 23.06.06, 15:20 Widze w wielu blogach, ze skorka odchodzi i zastanawiam sie dlaczego. Mnie sie to nigdy nie zdarzylo. Pieke oczywiscie z wlasnych mieszanej mak. Byc moze uzywajac mieszanki gotowej i dodajac drozdzy jest ich w sumie za duzo: chleb wyrasta za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
scapolo Re: chleb z automatu 23.06.06, 20:27 Mieszanki do wypieku chleba jakie zakupiłam i używam w składzie posiadają już drożdże, dodaję jedynie wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: chleb z automatu 23.06.06, 20:38 A inne chleby tez tak Ci wychodzily? No i jak tam z pogoda? U mnie np. jest 40 stopni, wiec ilodc drozdzy zmniejszam jeszcze bardziej / a i tak rosnie bardzij niz zwykle /. Moze to wina mieszanek? Nie stosuje, wiec trudno mi cos powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
scapolo Re: chleb z automatu 23.06.06, 23:16 Automat do pieczenia chleba posiadam dopiero od dwóch tygodni, więc w nim piekłam jedynie chlebki z mieszanek. Wygląda na to, że powinnam spróbować rzeczywiście upiec chlebek z własnych mieszanek. Wtedy też będę miała porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: chleb z automatu 24.06.06, 10:39 Tez tak mysle: zacznij od najprostszego chleba. Na poczatku trzeba poznac maszyne, a dopiero potem stopniowo zmieniac przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
scapolo Re: chleb z automatu 24.06.06, 12:44 Dzięki za doradę, zacznę rzeczywiście od najprostrzego przepisu, ale z własnej mieszanki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś