Dodaj do ulubionych

przyprawy zamiast soli przy nadciśnieniu

IP: 82.139.45.* 24.06.06, 18:59
witam, okazało sie, że mam nadciśnienie i musze wyeliminowac sól. Jakie
przyprawy pozwola mi przejść mniej boleśnie zmianę w gotowaniu, w doprawianiu
potraw?
Obserwuj wątek
    • 1oo Re: przyprawy zamiast soli przy nadciśnieniu 24.06.06, 20:05
      Przede wszystkim zioła: bazylia, tymianek, lubczyk,cząber i majeranek. Czytałam
      gdzieś, że imbir też nadaje lekko słonawy smak, ale nie próbowałam.
    • ba_nita Re:Przejdź na sól potasową. (dietetyczna) 24.06.06, 20:05
      I tak klasyczną NaCl masz w każdym niemal produkcie. Ręczę ci, że nawet całkowite wyeliminowanie soli nie wpłynie na zmianę ciśnienia. Tak samo zresztą jak rzucenie palenia i picia kawy. To są mity.
    • Gość: ich11 zmniejszaj powoli ilość soli, nie jedz wędlin, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 24.06.06, 20:10
      żółtego sera, patrz na zawartość sodu w wodzie mineralnej, żadnych konserw,
      tylko świeże warzywa lub mrożone. Do przyprawiania używaj ziół. Po pół roku jak
      weźmiesz plasterek sera do ust, to Ci się buzia wykrzywi.
      Mam to samo, już się przestawiłem i dobrze mi bez soli! :)
      • Gość: molkiuyt Re: zmniejszaj powoli ilość soli, nie jedz wędlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 00:41
        niby cytryna ma podobne wlasciwosci wydobywajace smak (lecz nie mam pojecia jak to jest z jej
        dzialaniem ubocznym)

ale jakos sam nie moge sie do tego przekonac

warto jednak zawsze sprobowac
        • karmin-cynober A ile soli tak naprawde uzywasz? 25.06.06, 01:20
          Ja na przyklad znikome ilosci. Wydaje mi sie, ze ziola i przyprawy tez moga miec
          wplyw. Chyba musisz najpierw przeprowadzic samo obserwacje kiedy uzywasz soli
          jako niezbednika. Potem zastanowic sie jak w danym momencie z niej zrezygnowac.
          • ich11 gorsza jest sól w gotowych produktach 25.06.06, 04:39
            • Gość: kama Re: gorsza jest sól w gotowych produktach IP: 82.139.45.* 26.06.06, 17:52
              dziekuje, może jeszcze macie dla mnie jakies sugestie kulinarne...
              • Gość: Dorna Sól potasowa IP: *.pl / *.enterpol.pl 26.06.06, 18:18
                Bzdury ktoś pisze,że sól potasowa ma inny smak!Nic podobnego.A właśnie poleca
                się ją osobom z problemami ciśnieniowymi.
                • Gość: madzi1 Re: Sól potasowa IP: *.acn.waw.pl 26.06.06, 20:15
                  pij duzo soku grejfrutowego i jedz grejfruty, dzialaja naprawde
                  • ba_nita Grapefruit znosi działanie leków na nadciśnienie.n 26.06.06, 20:18

• krzysztof_wandelt nadciśnienie stwierdzone mam od 12 lat... 26.06.06, 20:15
      znaczy od 5 lat nie mam, bo mam tak dobrane lekarstwa - 120/80, a czasami
      PsiaKość mniej :)
      nie przejmuj sie sola tylko kardiologiem, który Cie poprowadzi juz na zawsze
      i ma miejsce na oddziale :)
      uzywam sól dietetyczną oraz sos sojowy, a także grzesze bo i mieszanki...
      nie mają prawa nic mi zrobic z cisnieniem
      a wieńcówke mam w strzepach i nieoperowalną, jedynie leczenie bezinwazyjne
      do końca...
      tę sól stosuje:
      [URL=imageshack.us][IMG]http://img413.imageshack.us/img413/6547/sl6gq.jpg
      [/IMG][/URL]
      a przepisy? prześledź z mojej sygnaturki, żyję normalnia, a nawet forumowi
      Katoni z obrzydzeniem odwracaja się od tej normalności dla nich
      nienormalnej :)))))))))))))))))))))
      • krzysztof_wandelt przepraszam nie ten link: 26.06.06, 20:16
        img413.imageshack.us/img413/6547/sl6gq.jpg
        • krzysztof_wandelt no i pić regiularnie własny kiszony sok z buraków 26.06.06, 20:19
          przepis poniżej:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka