Gość: Miszka IP: *.chello.pl 29.01.03, 21:26 No własnie. Chcialabym zrobic ale nie wiem jak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Chowder z rybą - poszukuję IP: *.tele2.pl 29.01.03, 21:50 a co to jest? to sie chyba tak nie pisze......? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Chowder z rybą - poszukuję IP: *.tele2.pl 29.01.03, 21:54 nie no..tak sie pisze....jest np chowder z lososia czyli gesta zupa jarzynowa z lososiem. No poszukaj sobie w necie, na pewno znajdziesz cos? Np: umyć, osuszyć i pokroić filety 0,5 kg dobrej rybki, np. sandacza, i odstawić. Teraz smażymy bekon pokrojony w paski 15 g, na nim zeszklimy także cebulę - pół szklanki. Wlewamy następnie dwie szklanki wody, dodajemy ziemniaki, marchewkę, seler naciowy, wszystko po pół szklanki, doprawiamy sosem worcestershire, tymiankiem, pieprzem i solą. Dusimy warzywa do średniej miękkości, po czym dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów wraz z zalewą, dobry keczup - ćwierć szklanki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wkładamy do garnka pokrojoną rybę. Przykrywamy, dusimy, aż ryba będzie dobra; osiągniemy to dość szybko. Dla wzbogacenia smaku możemy sobie pomóc bulionem, bulionem rybnym, odrobiną tabasco. Przed podaniem zupę posypujemy natką pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Chowder z rybą - poszukuję IP: *.arnhem.chello.nl / *.upc-c.chello.nl 29.01.03, 22:55 Jezeli znasz angielski to poszukaj przepisow na seafood chowder. Ja jadlam kilka razy i jest swietny. w srodku z kawalkami ryby, malzy i krewetek. Mialam gdzies strone. Jak znajde to podesle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Chowder z rybą - poszukuję IP: *.arnhem.chello.nl / *.upc-c.chello.nl 29.01.03, 23:00 www.cooks.com/rec/ Prosze bardzo, jest tam sporo przepisow na chowder Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Chowder z rybą - poszukuję IP: *.we.client2.attbi.com 30.01.03, 02:02 Gość portalu: Miszka napisał(a): > No własnie. Chcialabym zrobic ale nie wiem jak. ja robie tak: marchwka w kostke, zielony groszek, ziemniaki w kostke - ugotowac z sola az miekkie ale nie rozpadajace sie. Mozna zrobic na bulionie zwyklym lub rybnym. Plynu , w kturym gotuja sie jarzyny powinno byc sporo. Pozniej dodaje seler naciowy i cebule bo nie lubie rozgotowanych. Bulion, w ktorym sie gotowaly jarzyna odcedzam, gotuje z dodatkiem slodkiej smietanki az zgestnieje , dodaje papryke, pieprz, sol, Worcestershire , toche cytryny az zgestnieje ale nie na papke tylko po prostu na gesta zupe. A teraz ryba : mozna pokrojona w kawalko wlozyc w tym momencie i zostawic - 10 min i temperatura zupy ja zetnie, Mozna przygotowac w mikrofalowce, ja lubie podsmazyc w malych kawalkach i dopiero wszystko razem wymieszac. Mieszac nalezy ostroznie aby sie ryba nie rozpadla. Osobiscie bardzo lubie do tego celu rekina bo ma zwiezle mieso, nie rozpada, nie "zalatuje" zbytnio tranem, jest smaczny!! Na wierz koperek lub pietruszka i plasterek lub czastka cytryny. Z cala pewnoscia cos ominelam w przyprawach ale w koncu kazdy ma inny smak !! Smacznego !! To bylo o rybnym ! Przy zamianie ryby na clams, lub krewetki lub lobster otrzymuje sie po prostu rozne odmiany tej zupy. Moim zdaniem cala sprawa polega na tym aby zupa nie byla zbyt gesta, aby jarzyny i ryba byly miekkie ale nie rospadajace sie. Osobiscie lubie wymiesza co sie da: rybe, krewetki, clams itd. Pycha na chlodne dni!! A mozna zrobic zupelnie bez ryb lub bez "cos z morza i oceanu" ale to juz inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: Chowder z rybą - poszukuję IP: *.chello.pl 30.01.03, 19:45 Bardzo Wam dziekuje, juz mam pojecie. Na necie - poszukam i dziekuje za adres. Zalezalo mi na Waszych sprawdzonych przepisach bo to jakos ... inaczej - i juz mam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś