Dodaj do ulubionych

Chleb Tatarczuch

23.07.06, 16:46
Witam serdecznie i pytam wtajemniczonych w sprawy kulinarne, czy dysponujecie
może przepisem na chleb z maki gryczanej zwany Tatarczuch (długo nie mogła
ustalić jego dokładnej nazwy). Ten chleb próbowałam na dożynkach w
Częstochowie w zeszłym roku - poprostu bomba. Jestem fanatyczką kaszy
gryczanej, ale wrażenia smakowe przerosły moje oczekiwania. Od tego czasu
uparcie poszukuję przepisu. Jak mi powiedziano jest to bardzo dobry chleb dla
alergików, a takich w domu mam dwóch i jestem skłonna piec to cudo. Chleb ma
bardzo specyficzny, słodki smak i kolor piernika - formę zresztą też. Czekam
z niecierpliwością na jakiekolwiek informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: crazylike... Re: Chleb Tatarczuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:01
      Tatarczuch - chleb wypiekany z mąki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz
      drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i
      piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden chleb waży około 7
      kilogramów. Jest ciemny, ma słodki smak, jest to zasługa mąki oraz proporcji
      dodawanych składników.
      Chleb utrzymuje wilgotność przez siedem dni. Jest polecany osobom cierpiącym na
      choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie. Jest sprzedawany na
      tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach (zawsze w Żarkach).
      Pani Jadwiga Plesińska, mieszkanka Żarek, która wypieka ten chleb,
      odziedziczyła recepturę po pradziadkach. Chleb wypiekał jej pradziadek,
      dziadek, rodzice, a teraz ona. Dwie córki Pani Jadwigi już znają tajniki
      rodzinnego wypieku.
      Tatarczuch otrzymał w 2001 roku pierwszą nagrodę w ogólnopolskim konkursie
      Nasze kulinarne dziedzictwo.
      • Gość: crazylike... Re: Chleb Tatarczuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:01
        to jakas babka ma patent i nie iwem czy Ci sprzeda :D
        • Gość: gagaunia 74 Re: Chleb Tatarczuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:25
          Dzięki serdeczne, te wiadomości odkryłam już w internecie i próbowałam je
          wykorzystać - efekt porażka. Inuicyjnie nie zawsze wychodzi. Tylko zastanawia
          mnie jedno - jest to podobno śląska potrawa, czy to możliwe, że nie
          można "odkopać" innych przepisów, może czyjaś babka piekła ten chleb.
          Przeszukałam już wszystkie książki kulinarne regionalne, wliczając wydawnictwa
          Kół Gospodyń Wiejskich...i nic.
          • Gość: crazylikeastrawber Re: Chleb Tatarczuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:34
            mozesz zadzwonic do urzedu miasta czestochowa albo biura numerow i poprosic o
            namiar na ta pania co to wypieka i sie z nia skontaktowac to moze Ci da...
            generalnie strasznie mnie zaintrygowalas tym chlebem... ;> jakbys go dostala to
            prosze podziel sie przpisem crazylikeastrawberryjam@gazeta.pl

a ja popytam... mam rodzine rozsiana to tu to tam moze ktos bedzie wiedzial:)
            • linn_linn Re: Chleb Tatarczuch 23.07.06, 18:07
              Ten konkretny to pewnie bedzie trudno upiec, ale przepisy na chleb z maki
              gryczanej istnieja.
              • Gość: gagunia74 Re: Chleb Tatarczuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 18:38
                Tak, zgadza się przepisów jest trochę
                (choć na kraj, który kaszą gryczaną chwali się na Świecie, to i tak mało)...
                ale to nie o ten efekt mi chodzi. Myślę,że warto rozpropagować potrawy
                utytuowane, mało znane a charakterystyczne dla naszej kuchni. W całej Europie
                tak robią i świetnie prosperują. Ja nie chcę robić na tym przepisie interesu,
                ale widziałam kolejkę po ten chleb - ostatni raz widziałam taką jak byłam małym
                dzieckiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka