podtenadres 28.07.06, 20:45 Bardzo Was proszę - wyjaśnijcie mi różnicę w jakości potraw powstałych z tych dwóch różnych urządzeń. Nie znam się na tym, oglądałam oba i nie bardzo rozumiem na czym polega różnica produktów gotowania. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: parowar czy szybkowar 28.07.06, 21:30 Parowar - gotowanie na parze. Wszystkie składniki mineralne i witaminy pozostają w przygotowywanych potrawach z warzyw mięs itp. Nie ugotujesz na nim potraw płynnych i półpłynnych. Szybkowar - gotowanie z małą ilością lub dużą wody produktów/potraw pod ciśnieniem. Oszczędność czasu i energii. Niewielka strata składników mineralnych i witamin. Ugotujesz w nim wszystko. Mam jedno i drugie. Nawzajem się uzupełniają. Odpowiedz Link Zgłoś
winner2006 Re: parowar czy szybkowar 28.07.06, 22:06 A ja słyszałam jeszcze o czymś co się nazywa kombiwar. Jak to sie ma do tego zestawu? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: parowar czy szybkowar 28.07.06, 22:29 kombiwar - piekarnik na gorące powietrze. To tak jak konwekcja w piekarnikach elektrycznych. Mam, używam, życia sobie nie wyobrażam bez niego. Nawet w upały pieczenie niestraszne. Piekarnika w kuchence gazowej używam tylko do pieczenia blachy pizzy bo zawsze musi być dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
podtenadres Re: parowar czy szybkowar 29.07.06, 11:14 dziękuję! czyli jeśli zależy mi najbardziej na tym, żeby zachować najwięcej witamin i wartości podczas przygotowywania to powinnam wybrać parowar. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: parowar czy szybkowar 29.07.06, 12:50 Poszukaj takiego szybkowara który na wkładke do gotowania na parze. Wtedy masz oba naczynia razem. Ja mam taki i uzywam wg potrzeb parowara lub szybkowara. Odpowiedz Link Zgłoś
milkusia11 Re: parowar czy szybkowar 24.08.06, 20:35 mam parowar firmy tefal polega on na tym ze wlewa sie tylko wode i juz:)mam 3 warstwy dzieki temu w tym samym czasie mozna robic mieso,ziemniaki i np. surowke. Jest tez specjalny pojemnik na ryz i do gotowania jajek. Jedzenie jest bardzo dobre iesko delikatne,warzywa nie traca witamini soli mineralnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość SURóWKA na parze??? To już chyba sałatka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:04 . Odpowiedz Link Zgłoś
aga857 Re: parowar czy szybkowar 24.10.06, 20:15 Hm... Dalej nie wiem, czy wybrać parowar czy szybkowar? Którego urządzenia uzywacie częściej? Ja kupię tylko jedno z nich ( brak miejsca w kuchni). Jakie firmy polecacie? Niekoniecznie te z najwyższej półki. Odpowiedz Link Zgłoś