Dodaj do ulubionych

parowar czy szybkowar

28.07.06, 20:45
Bardzo Was proszę - wyjaśnijcie mi różnicę w jakości potraw powstałych z tych
dwóch różnych urządzeń.
Nie znam się na tym, oglądałam oba i nie bardzo rozumiem na czym polega
różnica produktów gotowania.
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: parowar czy szybkowar 28.07.06, 21:30
      Parowar - gotowanie na parze. Wszystkie składniki mineralne i witaminy pozostają
      w przygotowywanych potrawach z warzyw mięs itp. Nie ugotujesz na nim potraw
      płynnych i półpłynnych.
      Szybkowar - gotowanie z małą ilością lub dużą wody produktów/potraw pod
      ciśnieniem. Oszczędność czasu i energii. Niewielka strata składników mineralnych
      i witamin. Ugotujesz w nim wszystko.
      Mam jedno i drugie. Nawzajem się uzupełniają.
      • winner2006 Re: parowar czy szybkowar 28.07.06, 22:06
        A ja słyszałam jeszcze o czymś co się nazywa kombiwar. Jak to sie ma do tego
        zestawu?
        • ba_nita Re: parowar czy szybkowar 28.07.06, 22:29
          kombiwar - piekarnik na gorące powietrze. To tak jak konwekcja w piekarnikach
          elektrycznych. Mam, używam, życia sobie nie wyobrażam bez niego. Nawet w upały
          pieczenie niestraszne. Piekarnika w kuchence gazowej używam tylko do pieczenia
          blachy pizzy bo zawsze musi być dużo.
          • podtenadres Re: parowar czy szybkowar 29.07.06, 11:14
            dziękuję!
            czyli jeśli zależy mi najbardziej na tym, żeby zachować najwięcej witamin i
            wartości podczas przygotowywania to powinnam wybrać parowar.
            • dariamax Re: parowar czy szybkowar 29.07.06, 12:50
              Poszukaj takiego szybkowara który na wkładke do gotowania na parze. Wtedy masz
              oba naczynia razem. Ja mam taki i uzywam wg potrzeb parowara lub szybkowara.
              • milkusia11 Re: parowar czy szybkowar 24.08.06, 20:35
                mam parowar firmy tefal polega on na tym ze wlewa sie tylko wode i juz:)mam 3
                warstwy dzieki temu w tym samym czasie mozna robic mieso,ziemniaki i np.
                surowke. Jest tez specjalny pojemnik na ryz i do gotowania jajek. Jedzenie jest
                bardzo dobre iesko delikatne,warzywa nie traca witamini soli mineralnych
                • Gość: gość SURóWKA na parze??? To już chyba sałatka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:04
                  .
    • aga857 Re: parowar czy szybkowar 24.10.06, 20:15
      Hm... Dalej nie wiem, czy wybrać parowar czy szybkowar? Którego urządzenia
      uzywacie częściej? Ja kupię tylko jedno z nich ( brak miejsca w kuchni).
      Jakie firmy polecacie? Niekoniecznie te z najwyższej półki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka