Dodaj do ulubionych

mielone inaczej zupelnie - b.polecam

IP: *.tele2.pl 18.02.03, 16:32
zrobilam je z przepisu ponco Marka Niedzwiedzkiego z Trojki: do miesa (pol
kilo) wieprzowo cielecego lub indyczo cielecego lepiej dodaje sie dwa jajka i
dwie bulki namoczone, duzo pietruszki, lyzeczke smietany, sos sojowy, lyzke
sosu sambal, bulke tarta. Duzo pieprzu bialego. i smazy sie NIE panierowane w
bulce. Wtyszly pulchne, mieciutkie i rozplywajace sie w ustach.
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: mielone inaczej zupelnie - b.polecam 18.02.03, 18:19
      Brzmi świetnie! Ja też robię bez obtaczania w bułce, tylko z dodatkiem
      namoczonej bułki, ale bez pietruszki i sosu sojowego, że o sosie sambal nie
      wspomnę ;) Czas zaeksperymentować! Dodaję za to dużo czosnku i posiekanej
      drobno surowej cebulki i trochę tymianku suszonego. Najczęściej robię kotlety z
      cielęciny albo z mieszanki wieprzowo-cielęcej.
      • kicior99 Re: mielone inaczej zupelnie - b.polecam 18.02.03, 19:14
        Nie mowcie, to ktos obtacza w bulce???
    • Gość: AJKA Re: mielone inaczej zupelnie - b.polecam IP: 195.117.68.* 18.02.03, 20:21
      a,czy nie dajesz za dużo bułki? ja robię wszystko tak samo ,lecz mięsko mielę
      sama, najlepiej od szynki bo jest chude i na 80 dkg. daję dwie łyżki bułki
      tartej i wodę i zamiast jajek , białka, które pozostają mi po pieczeniu ciasta
      fakt że może jestem rozrzutna lecz takie kotleciki są trochę mniej kaloryczne
      i nie obtaczam w bułce, lecz w mące troszeczkę i smażę na patelni teflonowej
      w małej ilości oleju pozdr
      • hania_76 Bułka 18.02.03, 20:25
        Ha, teraz dopiero zwróciłam uwagę na to, że te bułki są aż dwie. Na pół kilo
        mięsa najwyżej pół rozmoczonej bułki. A może przez danie większej ilości bułki
        osiąga się efekt "pulchności"! Ot, zagadka! Trzeba będzie poeksperymentować.
        Co do mielenia mięsa w domu - pewnie, że takie świeżo zmielone z własnoręcznie
        wybranego kawałka jest lepsze, ale trzeba mieć maszynkę do mięsa ;-)
        • Gość: kaska Re: Bułka IP: *.tele2.pl 18.02.03, 20:28
          no wioec w tym przepisie sa 2 bulki! Kupilam akurat dosc spore wiec dalam
          poltora. Byc moze tak ma byc? Moze faktycznie stad ta pulchnosc? A naprawde
          wyszly dobre! TYlko trzeba uwazac z sosem sambal, jest b ostry.
          • Gość: Senin Re:Samabal??..czy to moze sambal oelek?? IP: *.prem.tmns.net.au 18.02.03, 21:35
            a poza tym mam wersje z wiorkami kokosowymi i czosnkiem zamiast cebuli i innych
            przypraw. Niezwylke, ale bardzo smaczne
            • Gość: kaska Re:Samabal??..czy to moze sambal oelek?? IP: *.tele2.pl 18.02.03, 21:46
              Gość portalu: Senin napisał(a):

> a poza tym mam wersje z wiorkami kokosowymi i czosnkiem zamiast cebuli i
              innych
              >
              > przypraw. Niezwylke, ale bardzo smaczne

Tak, dokladnie sambal oelek;-)
              • Gość: Senin no bo jak juz mam sie madrowac to.. IP: 144.134.77.* 19.02.03, 09:36
                Sambal maoze byc mieszanka rzeczy roznistych - moze nyc sambal blachan,
                cucumber sambal, prawn sambal, chli sambal itd. To po prostu dodatek do dania
                glownego (w obszarze malajsko- indonezyjskim, w Indiach to to sie
                chyba "sambol" nazywa)

To bylo w ramach niesienia kaganca oswiaty...

Senin
                • hania_76 Re: no bo jak juz mam sie madrowac to.. 19.02.03, 09:59
                  Senin, a możesz podać przepis na te kuleczki mięsne, o których piszesz w wątku
                  o potrawach gotowanych na parze? Bardzo wdzięczna będę za kaganiec oświaty :-)
                • Gość: mmaaggddaa Re: no bo jak juz mam sie madrowac to.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.03, 12:23
                  Kaganiec mówisz ;)

A mielone faktycznie niezłe.
                  Pozdrawiam
                • Gość: kaska Re: no bo jak juz mam sie madrowac to.. IP: *.tele2.pl 19.02.03, 13:30
                  ja uzylam sambal oelek do wieprzowiny;-)
                  • Gość: zaza Re: no bo jak juz mam sie madrowac to.. IP: *.blueyonder.co.uk 06.03.03, 22:01
                    a jakiej wielkosci maja byc bulki?
                    bo u nas w sklepie sa wszelakiego rozmiaru i wielkosci...
                    • Gość: kaska Re: no bo jak juz mam sie madrowac to.. IP: *.tele2.pl 07.03.03, 00:29
                      Gość portalu: zaza napisał(a):

> a jakiej wielkosci maja byc bulki?
                      > bo u nas w sklepie sa wszelakiego rozmiaru i wielkosci...

tzw zwyuczajnej wielkosci. Ja biore najmniejsze;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka