Dodaj do ulubionych

ziemniaczane curry

IP: *.csk.pl 24.08.06, 20:52
Bardzo proszę o podpowiedź.
Całkiem niedawnoto jadłam. Była kolendra, gorczyca, ziemniaki, jogurti mnóstwo innych przypraw. Prosta, smaczna, pikantna zupa.
Jeśli ktoś wie jak to się robi, proszę o przepis.
z góry dziękuję
Ewa
Obserwuj wątek
    • izabelski w troche innym stylu 28.08.06, 02:13
      Curry z ciecierzycy i ziemniakow
      Curry z Indii Północnych
      przygotowanie: 20-30 min

      225 g nasion ciecierzycy lub puszka 440 g (w wodzie lub solance)
      3 duże ziemniaki
      4 łyżki oleju do smażenia
      1 łyżeczka gorczycy
      1 łyżeczka kminu rzymskiego
      1/4 łyżeczki sproszkowanej asafetidy (niekoniecznie)
      1 duża cebula, obrana i pokrojona w plasterki
      3 ząbki czosnku
      2,5 cm korzenia imbiru
      1,5 łyżeczki soli
      1 łyżeczka (lub mniej) sproszkowanego chili
      3 łyżki mielonej kolendry
      2 łyżeczki kurkumy
      2 łyżeczki cukru
      1 łyżka ziaren sezamu (niekoniecznie)
      400 g pomidorów z puszki w sosie własnym lub tyleż swieżych, pokrojonych
      1 łyżka soku z cytryny (lub więcej do smaku)

      Namoczyć ciecierzycę, pozostawić na noc, następnie ugotować.
      Ugotować ziemniaki (można w mundurkach i po ostudzeniu obrać), pokroić w 2,5 cm
      kostkę.
      W woku lub dużym rondlu rozgrzać olej, dodać gorczycę i kmin, po 30 sekundach,
      gdy zaczną wyskakiwać, dodać asafetidę i po kilku sekundach cebulę.
      Zamieszać, smażyć pod przykryciem 3 minuty, lub do lekkiego zbrązowienia,
      ciągle mieszając.
      Zmielić lub zetrzeć czosnek i imbir (imbiru nie trzeba obierać ze skórki).
      Dodać te dwa składniki do garnka, zamieszać.
      Po 30 sekundach dodać sól, chili, kolendrę, kurkumę, cukier i ziarno sezamowe.
      Smażyć mieszając przez nastepną minutę, po czym dodać pomidory.
      Zagotować i niech pyrka na wolnym ogniu przez następnych 5 minut.
      Dodać pokrojone ziemniaki, ugotowaną ciecierzycę wraz z 300 ml wody. Dodać sok
      z cytryny. Gotować przez następnych 5 minut.
      Przez dłuższe gotowanie curry można zagęścić do pożądanej konsystencji.

      To curry najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. Podawać z ryżem lub
      hinduskim chlebem chapati.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka