zielonka16 25.08.06, 13:44 P.Jacku pan chyba podawał gdzieś przepis na paprykę opiekaną potem to do torebki itd smakowałam tą poprykę i jest pyszna tylko niemogę przepisu znaleść więc pliiis.A może ktoś inny ma ten przepis to proszę.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: frytulek Re: do Jacka 1f IP: 199.67.203.* 25.08.06, 14:20 >przepis na paprykę opiekaną potem < Papryka opiekana potem? Takim spod pachy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majaa Re: do Jacka 1f IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 25.08.06, 14:24 Ja pamiętam przepis Jacka na paprykę pieczoną z oliwą. Papryke najpierw wkłada się do piekarnika, jak się zrobią czarne plamy to wyciąga, wkłada do foliowej torebki, jak chwilę przestygnie to obiera ze skórki. Potem kroi się toto na mniejsze kawałki zalewa oliwą z oliwek (duużo), chynba czosnek się dawało, nie wiem, ja daję troche, i piecze jeszcze raz. a osobiście uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: do Jacka 1f 25.08.06, 14:37 ooo,właśnie majeczko to jest to .Czy dokładniejszy przepis moge,dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majaa znalazłam! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 25.08.06, 14:44 Re: greckie jedzenie - na jesień jacek1f 10.12.04, 08:55 + odpowiedz Uniwersalne, do wszystkiego, podaję, bo wczoraj robiłem, z pewnościa znacie, ale nie szkodzi:-) Papryka zapiekana w oliwie 3 duze papryki (pieknie wygląda jak różnokolorowe) do piekarnika na 30 minut; Potem w torebke i na balkon; jak przestygnie obrac, odgniazdowac i pokroic w dlugie waskie paski; W naczyniu do zapiekania ulozyc papryke plaskato, skropic solidnie (niebojmy sie tego slowa - polać!) oliwą i do pieca na 180 na 10 minut. Po wyjęciu skropic hehe :-) octem balsamico (ewentualnie z braku sokiem z cytryny) i lekko doprawic do swojego smaku. Już. [fanatycy fety moga zafetować okruchami na wierzch] Dobre od razu na ciepło, pyszne przez dalsze dni na zimno (nawet lepsze). I lampa wina! Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 do Zielonki 25.08.06, 14:55 Zielonko, jaka Ty ambitna jesteś :-) Ustawiam się w kolejce za Tobą w celu wypróbowania przepisu. A, kiedy będziesz eksperymentować? Powiedz mi jeszcze, czy tak zrobiona papryka jest do szybkiego zjedzenia, czy może do słoiczka na zimę też? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: do Zielonki 25.08.06, 15:39 tzn tak,ja smakowałam paprykę "zimowaną"była opiekana najlepiej na grilu węglowym bo ma wspaniały smaczek ewent.na blasze ta torba to żeby łatwiej było skórę ściągnać.Tylko problem z zalewą bo myślałam że ta Jacka jest właśnie zimowa,musnełam wzrokiem ten przepis tylko to co aja podała od jacka jest też świetne ale zalewa,no muszę do wieczora poczekaći podam.A tymczasem 1,5kg papryki pokroić w plastry posolić 2 łyżeczkami soli-zostawić na 15min zalewa 1 litr wody 1 szkl. octu10% ale może byc 6%jak kto lubi 1 szklanka cukru{szklanki 250ml} 6 ziarenek pieprzu 4 ziela 4 gozdziki 5 lisci laurowych do wrzącej zalewy wrzucićpaprykę igotować 15 min .Wkładać do słoików i zalac zalewą-zakręcic.Ja zawsze past. to 10 min.Jak Bryniu lubisz chrupać to nie 15 a 5 min gotuj. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: do Zielonki 25.08.06, 16:13 przepraszam ,oczywiście powinno być Maja i Jacka Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 do Bryni 26.08.06, 23:57 Bryniaaaa, nic do Ciebie nie mam. Przechodziłam TU akurat, to Cię pozdrawiam. Ajajaj, nieładnie tak sie wkręcać komuś do rozmowy. FE, żyrafa. Uciekam Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Ja takze mam przepis na taką paprykę 25.08.06, 18:51 pokroić na pól opiec w piekarniku, wsadzić do torebki, obrać,pokroić na paski, oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamico, czosnek wycisnąć , trochę soli, cukru i zalać tym paprykę, potrzymać w lodowce jedn dzień aż sie przegryzie i jest super w smaku. Przepis mam od rodziny z Australii oni to robią non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 do Bryni 26.08.06, 22:16 bryniu mam ten przepis na paprykę opiekaną marynowaną,ale przepis może jutro bo mam baardzo mnogo pracy Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: do Bryni 27.08.06, 11:13 papryka opiekana marynowana 2kg papryki 1/2 szklanki{125ml} octu jabłkowego łyżeczka soli 2łyzki cukru 5ziaren ziela 5 ziaren pieprzu kilkanaśćie ziaren gorczycy liśc laurowy papryke opiec w piekarniku na grilu lub blasze.Musi mieć czarne plamki. Wrzucić do woreczka foliowego i dobrze kilkanaście razy wstrząsnąc.{Ja to robiłam w 2ch reklamówkach.Papryki w całosci tob.ważne. zostawić na kilka godz do wystudzenia.Najlepiej na noc. następnie ściagnać skórke {to najgorsza robota brrr},zostawic troche tej najbardziej przypalonej,oczyścic zgniazd nasiennych i bialych błonek.Robić to nad mistą bo w środku papryki wytworzy sie sok,który przecedzamy dopełniamy woda tak by było 300ml płynu{woda+sok}. gotujemy zalewę,ocet woda sok przyprawy. Paprykęukladamy w słoiczkach dodajemy tą przypaloną skórke ,ale nie za dużo bo bedzie gorzkie.Zalewamy zalewą pasteryzujemy 15-20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: do Bryni 27.08.06, 11:19 no co cholerka poszło a jeszcze nie koniec,zapomniałam dodać że kazdy słoiczek traktujemy 1łyzką oleju kujawskiego ale moze być inny.Bryniuta papryka dość chrupiąca jestjak dla mnie zabardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
el_padre Jacek wyjechal na weekend:( 27.08.06, 00:01 Ja to przecinam ją na pół, wygniazdowuję, i kładę na blachę skórą do góry. I tak na 40 minut do pieca. Potem przykryć czymś żeby zaparowało. Lepeij ściąga się skórę. Dalej wiecie. Można i kapary i oregano i oliwki i co kto lubi:) Odpowiedz Link Zgłoś