Dodaj do ulubionych

POmocy!kiszenie ogórków mi chyba nie wyszło:(

IP: *.bie.lama.net.pl 28.08.06, 11:14
zakisilma sobie ogórki w duzym słoiku i zostawilam je otwarte tzn. niczym nie
zamykalam słoika tylko tak sie kiszą ..wszystko zrobilam dobrze ale nie wiem
czy przez to ze słoik byl otwarty to sier stalo co sie stalo.otóz na koprze
który wystaje ponad wode w słoiku takjakby jest pleśń ..czy to normalne?:(nie
wiem czy juz zjem te ogórki..:(
Obserwuj wątek
    • jacek1f normalna piana, zdejmuj i zajadaj. n/t 28.08.06, 11:19
      .
      • jacek1f tzn ogorki zajadaj, nie pianę:-)) n/t 28.08.06, 11:20
        .
        • Gość: kasiaa Re: tzn ogorki zajadaj, nie pianę:-)) n/t IP: *.bie.lama.net.pl 28.08.06, 11:31
          kochani tylko to niejest raczej piana taka tylko normalnie pleśń sie zrobila na
          koprze:(myslicie ze mozna jesc je jeszcze:(aż zal bierze ze tyle ogórków sie
          zmarnuje:)a takie pyszne są :):)
          myslicie ze to przez to ze nie zakryłam tegop słoika?myslalam ze tak sie
          zakisza też bez zakrycia ale czytam inne komentarze i piszą ludziska ze
          siepowinno zakryć jednak słoik:(
          • martvica Re: tzn ogorki zajadaj, nie pianę:-)) n/t 28.08.06, 11:36
            Jeśli to jest to ca ja myślę, to nie jest pleśń, tylko taki inny grzybek - co
            się żywi kwasem mlekowym. Biały osad, nie 'puszysty', jednolita warstwa na
            powierzchni wody?
            Wyłów ogórka, opłucz ze świństwa pod zimną wodą i spróbuj. Najlepsza metoda:)
            Jeśli jest OK, pospiesz się ze zjedzeniem reszty.
            pozdrówki
            Martva
            • jacek1f płuczesz i zjadasz. n/t 28.08.06, 11:40
              .
            • Gość: kalwin Re: tzn ogorki zajadaj, nie pianę:-)) n/t IP: *.bie.lama.net.pl 28.08.06, 11:42
              to pleśn bo mi sie kiedys tez cos takiego zrobilo..i babcia powiedziala ze to
              na bank pleśń jest .jesli jest plesn choc na jednym ogórze to nie jedz bo sie
              zatruć mozna i wyladowac w szpitalu niestety...
              reszta ogórkow tez jest prawdopodobie zainfekowana ta pleśnia z kopra niestety:(
              • Gość: kasiaa Re: tzn ogorki zajadaj, nie pianę:-)) n/t IP: *.bie.lama.net.pl 28.08.06, 11:46
                wiecie co?ja jeszcze dalam do tych ogórkow zeby sieszybciej kisiły kromke z
                chleba..moze to też przez to?kurdepierwszy raz kisze ogórki..:)więc stąd te
                watpliwości:):)pozdrawiam i dziękuje za porady:)
                • martvica Re: tzn ogorki zajadaj, nie pianę:-)) n/t 28.08.06, 13:32
                  Opisz dokładnie jak to wygląda, hmmm?
                  Nie każdy grzybek jest pleśnią.
                  Następnym razem - rób tak żeby nic nie wystawało ponad wodę.
                  Jeśli to jest pleśń - będzie czuć w smaku. A jeżeli nie będzie paskudne, to
                  pewnie ten drugi grzybek. (Jak to się nazywało? na zajęciach z mikrobiologii
                  mówili...)
                  chleb nie jest potrzebny.
                  pozdrawiam
                  Martva (co w tym roku tez pierwszy raz i już się mądrzy;)
                • gabi9917 Re: tzn ogorki zajadaj, nie pianę:-)) n/t 28.08.06, 23:54
                  Gość portalu: kasiaa napisał(a):

> wiecie co?ja jeszcze dalam do tych ogórkow zeby sieszybciej kisiły kromke z
                  > chleba..moze to też przez to?kurdepierwszy raz kisze ogórki..:)więc stąd te
                  > watpliwości:):)pozdrawiam i dziękuje za porady:)
                  Nie dodawaj nastepnym razem chleba,chleb razowy dodaje sie do kiszenia żuru.
    • Gość: kora Re: POmocy!kiszenie ogórków mi chyba nie wyszło:( IP: *.bie.lama.net.pl 28.08.06, 11:58
      szkoda tych ogórkow ale jak jest plesn to wyrzuć
    • Gość: kasiaa Re: POmocy!kiszenie ogórków mi chyba nie wyszło:( IP: *.bie.lama.net.pl 28.08.06, 13:36
      wiesz to wyglada dokladnie tak:
      takie kosmate jakby popielate obrosniete to jest na tym koprze.napewno niebiale
      a raczej własnie takie popielate albo brązowe,,i to jest własnie takie kosmate
      • martvica Re: POmocy!kiszenie ogórków mi chyba nie wyszło:( 28.08.06, 16:18
        To na pewno pleśń. Wywal koper w cholerę, zobacz czy na ogórkach tez jest.
    • Gość: Ewa Re: POmocy!kiszenie ogórków mi chyba nie wyszło:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:58
      Nigdy i nic nie może ponad wodę wystawać, bo będzie się wszystko w słoju psuło
      • kas2 sprostowanie 29.08.06, 12:49
        może sprobuję coś wyjaśnić, bo mi ogórasy zawsze wychodzą
        -ta pleśń to nie przez to że nie zamknełaś słoika, czasem tak jest
        -chleb owszem daje się na górę aby ogórasy szybciej się ukisiły, najlepiej
        przycisnąć wtedy mniejszym słoikiem napełnionym wodą
        -czasami to coś co wydaje nam się że jest pleśnią to jest tzw szum nie
        szkodliwy wygląda jak taki osad tylko na powierzchni
        -pleść tworzy się plackowo jest np biła i mechata
        - jeśłi jest pleśń odradzam płukanie ogórków i ich spożycie mimo iż jej nie
        widać na ogorkach zapuściła już tam swoje korzenie
        POZDRAWIAM

Ps moj przepis na ogórki na litr wody 2łyżi soli przyprawy zawsze zalewam
        gorącą wodą
        • Gość: mikka Re: sprostowanie IP: *.bie.lama.net.pl 29.08.06, 14:35
          cholera:(
        • Gość: alicja Re: sprostowanie IP: *.bie.lama.net.pl 29.08.06, 14:37
          a czy plesn jakoś czuć w smaku?:)jesli nie widacv plesni to jak poznam czy jest
          w ogórku..czy czuc jakos jaw smaku?
          • Gość: kas2 Re: sprostowanie IP: 62.29.170.* 29.08.06, 15:24
            nie zawsze poznasz po smaku ale pleśm ma to do siebie że szybko przenikają jej
            zalążki i ona uwierz mi jest w tych ogórasach tylko jeszcze jej naocznie nie
            widać.
            Tu dodam że nie warto tez ściagać pierwszej warstwy z dżemu gdy widać tam pleś
            a reszty zjadać
            Jak znajde fachowy wywód na ten temat to wkleję
            • Gość: kas2 coś o pleśni IP: 62.29.170.* 29.08.06, 15:26
              cytat...Pleśnie wytwarzają włókienkową (miękką jak puch) strukturę, zwaną
              strzępką. Może ona rozgałęziać się i rosnąć na żywności i poprzez jej
              strukturę. Nie ma sposobu, aby określić, na jakiej głębokości znajduje się
              pleśń. Dlatego też, najlepiej jest ją wyrzucić.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka