Dodaj do ulubionych

ALkohomierz do slodkiej nalewki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:05
Ktos moze wie jak zmierzyc procent alkoholu w slodkiej nalewce? Alkohomierze
w sklepach są dla czystych wodek bez cukru lub dla win gdzie nalezy zmierzyc
zawartosc cukru przed fermentacja i po fermentacji. Wiec zaden nie pasuje
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: ALkohomierz do slodkiej nalewki 31.08.06, 15:09
      W podstawówce uczyli na lekcjach chemi jak obliczyć % poszczególnych składników
      w roztworze i to proste działanie arytmetyczne jest.
      • jacek1f a jesli nie masz danych wyjsciowych, to 31.08.06, 15:11
        praktycznie:

kieliszek slodkiej wódki monopolowej - wisniowka, krupnik, żołódkowa...
        kieliszek likieru

i nalewka.

Probujesz - ustalasz.
      • krzysztof_wandelt teraz to tylko dziobem - bo trzeba miec zapisane 31.08.06, 15:17
        od poczatku objętość płynów - jak zlejesz to wiesz ile dodałeś alkoholu,
        przelicz alkohol na 100% i wówczas ci wyjdzie ile masz czystego alkoholu
        w ogólnej objetości i teraz juz tylko albo kalkulator albo słupek albo palce -
        zalezy od wprawy :)
        ale dziobem jest chyba najprzyjemniej tylko ze przerażająco szybko ubywa tego
        co usiłujesz zmierzyć...
      • Gość: BOlo Re: ALkohomierz do slodkiej nalewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:19
        Ja wiem tylko ze nalewka jest z wisni nie znam zadnych proporcji..Szkoda ze nie
        nauczyli Cie w szkole logicznego myslenia..Idz na forum o kosmetykach ale nie
        pisz tylko poczytaj bo nie napiszesz nic sensownego..
        • ba_nita Re: ALkohomierz do slodkiej nalewki 31.08.06, 15:24
          Gość portalu: BOlo napisał(a):

> Ja wiem tylko ze nalewka jest z wisni nie znam zadnych proporcji..Szkoda ze nie
          >
          > nauczyli Cie w szkole logicznego myslenia..Idz na forum o kosmetykach ale nie
          > pisz tylko poczytaj bo nie napiszesz nic sensownego..
          Już dokonałeś degustacji? Bo bredzisz...
          • Gość: leda10 :):):) <lol>, degustacja widać była skuteczna;) n/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:32
            nt
    • krzysztof_wandelt na przyszłość - ponownie wstawiam moja prywatną 31.08.06, 15:41
      tabelkę - ale jest raczej do celów balonowo-hurtowych
      img436.imageshack.us/img436/2537/nalewkatabelkayg6.jpg
      • ba_nita Re: K. - zwariowałeś? ))))) 31.08.06, 15:48
        Przecież to jest strasznie skomplikowane - trzeba umieć dodawać...No i te litry
        (o procentach nie wspominając). No i zapomniałeś o najważniejszym - promilach
        po...)))
        • krzysztof_wandelt no dobra to niech bedzie na oko...rozrzut od 13,5% 31.08.06, 16:58
          do 78,25% - bez uwzględnienia fermentacji owoców :)
          • ba_nita Re: Skoro rozrzut to i skupienie musi być.;-D n/t 31.08.06, 18:23

• krzysztof_wandelt skupienie to przy permanentnej degustacji... 31.08.06, 19:14
              a swoja droga zawsze staram sie robic na 38%, bo robię ze spirytusu...
    • Gość: nalewkarz % alkoholu IP: *.CNet.Gawex.PL 05.09.14, 13:41
      Takie obliczanie jest bardzo niedokładne. Nie uwzględnia się tu np. parowania alkoholu, co przy nalewkach jest bardzo częstym zjawiskiem. Przy niektórych przepisach podajemy składniki objętościowo, a innym razem wagowo. Tak czy inaczej zwykłym alkoholomierzem nie policzy się dokładnie.

Tak na marginesie:
      jeśli ktoś pyta to znaczy, że szuka odpowiedzi i należałoby mu pomóc, a nie odsyłać na inne strony i obrzucać epitetami.
      • Gość: klik Sprawdź sobie w słowniku (po latach) znaczenie IP: *.gdynia.mm.pl 05.09.14, 15:04
        słowa "epitet".
        • Gość: x na przyklad IP: *.hsi16.unitymediagroup.de 05.09.14, 17:49
          glupia banita

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka