zenon35 04.09.06, 14:43 Do rosołu,krupniku.Nie wyobrazam sobie tych zup bez tego warzywa.Smak -czyste maggi -tylko wyrazniejszy .Liscie i korzeń-dla mnie rewelka! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mila Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:47 to chyba nie jest arcydziengiel, ani arcydzięgiel, tylko po prostu lubczyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 04.09.06, 15:56 Arcydzięgiel to tzw. anżelika, ma mocny słodkawy aromat. Używany jest raczej do wypieków. A do rosołu uzywasz prawdopodobnie Lubczyk pospolity, też okazała roślina, podobna do selera/pietruszki. O silnym aromacie maggi. Bardzo lubię i dodaje do wielu zup. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 17:08 Arcydzięgiel /litwor/ to takie zielone łodyżki kandyzowane w cukrze, stosowane do ozdoby tortów, a lubczyk to ziele o zapachu maggi. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 04.09.06, 17:32 Arcydzięgiel litwor - archangelica officinalis Lubczyk ogrodowy - levisticum officinale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon35 Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 11:48 EEEEEeeee pomyliłem nazwy i tyle.Lubczyk podobny do przerosnietej piertuszki-ale smak maggi mógł Cie naprowadzić ze to nie arcydzięgiel.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Gorysz miarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 19:53 A kyto zna to ziele? Peucedamum (Imperatoria) obstrutium. Podobne do lubczyku, ale smak bardziej ostry i twardsze liscie. Rosnie dziko w Sudetach, ale moja Babcia uprawiala je w ogrodku jako ziele dop barszczu i rosolu, a takze do moczenia bolacych nog. Nigdzie nie moge znalezc sygnalow, aby ktos je jeszcze uzywal lub uprawial... Zreszta Babcia na owe ziele mowila "maga" do czasu, gdy sprowadzila wlasciwa "mage" czykli lubczyk... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 05.09.06, 12:55 do dzis przechowuje buteleczke litworówki z brymuchy zrobionej jeszcze przez dziadka Bustryckiego podczas wspolnego samotnego bacowania na "Wyżnem" na Hali Gąsienicowej w czerwcu 1962 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motyla noga Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 17:54 a ja,to Tobie zazdroszczę tego samotnego bacowania na gąsienicowej w 1962. musiało fajnie być wtedy,ech... mnie to jeszcze na świecie nie było, a inni sobie w tym czasie po prostu bacowali! nie ma sprawiedliwości na tym świecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 06.09.06, 20:31 Gość portalu: motyla noga napisał(a): > a ja,to Tobie zazdroszczę tego samotnego bacowania na gąsienicowej w 1962. > musiało fajnie być wtedy,ech... > mnie to jeszcze na świecie nie było, > a inni sobie w tym czasie po prostu bacowali! > nie ma sprawiedliwości na tym świecie ;) No wiesz - byłem wtedy jescze studentem, co prawda juz skonczylem wszystkie wykłady i zaliczenia ale mialem do zrobienia jeszcze prace przejsciową z lotniczej hydroniki dla samolotu Fiat G91T i kilka egzaminow do zdania wiec siedzialem ciagle w gorach i jakos biedowalem uczac sie jednoczesnie; takie okresy kiedy zostawalem sam w schronisku zdarzyly mi sie kilka razy: pod koniec kwietnia i w maju w 64 roku, tez na "Wyznym", tak samo w 1967 roku kiedy siedzialem w Morskim Oku do Swieta Matki, - tak niedawno to było! kurcze blade! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 19:49 Piszesz Waść o zielu lubczykiem zwanym. Archangelika do wyrobu szlachetnych trunków z dawien dawna jest uzywana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:12 Pomieszanie z poplątaniem w postach. Lubczyk nie ma nic wspólnego z pietruszką ani jej wyglądem. Nie ma korzenia bulwiastego,wyrasta nawet powyżej 2 metrów. Nie ma zapachu podobnego do maggi,tylko przyprawa maggi ma zapach pochodzący od lubczyku. Wspaniała roślina przyprawowa do zup,sosów,ziemniaków. W maju,czerwcu,jak lubczyk podrośnie do wysokości 1,5-2 metry ścinam najwyższe łodygi,niosę do domu,w domu obrywam same liście i jak są czyste, od razu ładuję je do woreczków,zaplątuję woreczki i zamrażam całe liscie(dość lużno w woreczkach). Potem otwieram woreczek,wyjmuję kilka zamrożonych liści i kruszę je nad potrawą ,takie zamrożone.Łamią się na drobne kawałeczki i jest po robocie.Nie trzeba kroić,myję tylko wówczas,gdy na liściach pojawiają się miniaturowe ślimaczki.Wszelkie owady uwielbiają lubczyk. Jako przyprawa do wszelkich zup jest niezastąpiony(ogórkowa,barszcz,krupnik,grochowa,rosół,kartoflanka),praktycznie tylko do mlecznej nie dodawałem. Idealny jest równiez do sosów,mięs pieczonych(dodawany pod koniec pichcenia),a kapitalnie smakuje w gotowanych ziemniakach. Młode ziemniaki , z dodatkiem lisci lubczyku wrzuconych do gotowania,mają wspaniały smak i zapach.Łodygi długie można ścinać przez około miesiąc,potem coraz niższe, bo te stare mają liscie pożółcone i najczęściej objedzone przez owady .Na jesieni obcinam pozostałe łodygi tuż nad ziemią i na nastepny rok mam znowu plony na całą zimę i przednówek. Mleczną zupę gotuję z ziemniakami i zacierką na słono.Prosta sprawa,a smak kapitalny,na zimno i na goraco. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotuję w niewielkiej ilości wody,posolone. Gdy są gotowe, dolewam mleko(do ziemniaków i wody w której się gotowały),a gdy mleko zagotuje się , wrzucam do środka zacierkę zrobioną z mąki,soli i wody. Gotuję całość do miękkosci zacierki. Trzeba uważać,bo czasami mleko lubi wykipieć.Zupę solę jak normalne zupy. Wspaniała równiez na zimno. Arcydzięgiel to mało smaczne ale aromatyczne ziele,którego łodygi smaży sie w lukrze. Zachowują barwę zieloną i najczęściej służą do dekoracji tortów i mazurków. Z arcydzięgla robi się również nalewki lecznicze i do jesiennego-zimowego smakowania. W smaku łykowate,jedynie lukier nadaje zjadliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wioluś Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.retsat1.com.pl 05.09.06, 22:42 Używała go Kłoska, bohaterka "prawieku i innych czasów". Ale nie w celu kulinarnym:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gutek Re: Arcydzięgiel- kto uzywa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 13:48 Używam i lubczyk, i arcydzięgiel (młode listki, kiedy jeszcze nie ma nic zielonego na wiosnę)do zup. Kartoflanka najlepsza z arcydzięglem, byle tych listków było malutko, bo bardzo intensywny aromat. Pozostałóe zastosowania j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 06.09.06, 13:57 "Lubczyk nie ma nic wspólnego z pietruszką ani jej wyglądem" owszem ma! www.atlas-roslin.pl/foto/bl-bl-f187-levisticum-officinale.htm Po pierwsze jest z tej samej rodziny co pietruszka. I pokrój, liście, kwiatostany ma podobne! I o to chodziło. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 18:13 OK. Rodzina selerowate liczy ponad trzy tysiące gatunków,w tym pietruszkę i lubczyk.Pietruszka jest roślina dwuletnią,lubczyk byliną. Pietruszka nie osiąga rozmiarów lubczyku,wyglądem różnia się zasadniczo. Upieranie sie,że lubczyk jest podobny do pietruszki jest tyle samo warte co twierdzenie,ze Masaj jest podobny do Pigmeja... Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 06.09.06, 22:01 Ależ ja się nie upieram. Wiem, ze różnica jest zasadnicza. Chodzi mi o proste skojarzenia. O wytłumaczenie komuś, kto nie zna tej rośliny, jak ona wygląda. O pierwsze skojarzenie! Masaj w pewnym sensie jest podobny do Pigmeja... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 23:55 Otóż to pierwsze skojarzenie jest nie do przyjecia.Trzeba mimo wszystko widzieć te rosliny. Jedna(lubczyk) pod postacią sporej kępy długich łodyg pokrytych dużymi liśćmi o intensywnym ciemnozielonym kolorze(młodsze liscie jaśniejsze).Liście skórzaste,lekko połyskliwe.Roślina intensywnie swoiście pachnie,nawet bez poruszenia liścmi.Liście na łodydze rozłożone w pewnym oddaleniu od siebie. Pietruszki opisywać nie muszę,bo każdy ją zna. Porównania wynikające li tylko z systematyki sa złudne- przykład psiankowate-ziemniak,pomidor i papryka. No jeszcze te dwie ostatnie rośliny można nazwać podobnymi,ale ich kuzyn ziemniak-jak on sie ma do pomidora?. Nawet owoce ziemniaka za diabła nie chcą przypominać współczesnego pomidora.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 06.09.06, 23:39 W smaku łykowate,jedynie lukier nadaje zjadli > wość. Jak kto lubi - ja mam na sumieniu wyjedzony sloik (takiego w domu kandyzowanego), duzy sloik, na jeden raz. Mniam. Czy ktos wie czy A. archangelica var. litoralis tez sie nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur TO się teraz arcydziengiel nazywa? 05.09.06, 23:52 Piękna, staropolska nazwa. Używam, owszem, używam! Use it or loose it! Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 06.09.06, 14:22 zenon35 napisał: > Do rosołu,krupniku.Nie wyobrazam sobie tych zup bez tego warzywa.Smak -czyste > maggi -tylko wyrazniejszy .Liscie i korzeń-dla mnie rewelka! a ja sie zastanawialem - do czego on moze sluzyc - no no... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CezaryT Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.0501.adsl.tele2.no 06.09.06, 22:37 U mnie arcydzięgiel wyrasta do 3m wysokości. Korzeń arcydzięgla używam do nalewek, pycha lekarstwo. Duży zbiór będę miał w przyszłym roku lekko ponad 20 korzeni. CezaryT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.olina Re: Arcydziengiel- kto uzywa? IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.06, 23:52 O tej porze poziom percepcji mi sie obniza, sorry. Co roslo wiec u mojej Babci w ogrodzie: bylina, wygladalo jak liscie selera, duze bylo bardzo (ponad metr), babcia mowila na to maggi i dodawala do zupy? Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Arcydziengiel- kto uzywa? 07.09.06, 08:27 To lubczyk zapewne, ale ciiii... nie przyrównuj do selera, bo dostaniesz po łapkach... ;) :) Odpowiedz Link Zgłoś