Dodaj do ulubionych

Miało być ciekawie i smacznie...największa porażka

IP: 192.193.245.* 05.09.06, 13:45
Czy zdarzyło Wam się kiedyś zrobić potrawę według intrygującego, ciekawego
przepisu, a rezultat okazał się porażkiem? Zestaw składników był
nietrafionym połączeniem?? Ja dwa lata temu spróbowałem przepisu na zupę
szpinakową z gruszką.... Ohyda! Po dwóch łyżkach wylądowało toto w kanale.
Aż bałem się pomyśleć gdybym chciał taką potrawą-niespodzianką podjąć gości
nie próbując jej wcześniej.
A u Was były takie zdarzenia????
Obserwuj wątek
    • Gość: nalesnik Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.06, 16:23
      Kiedys tak bylo i to nawet czesto.
      Szpinak z gruszka to z gory nie dla mnie.
      Zrobilam kiedys zupe weganska. Zmiksowane warzywa na surowo i chyba orzechy. Nie
      pamietam co tam do siebie nie pasowalo ale bylo niejadalne.
      • sylwia.g21 Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 05.09.06, 16:43
        kalafior z rokpolem w sosie beszamelowym...
        Pan Bóg mi rozum odebrał na tę chwilę..
        smród już w czasie przyrządzania taaaki,że mąż przerażony wpadł do kuchni
        pytając co się stało /gotuję mu 30 lat/
        wszystko wywaliłam ...ot..eksperymenty
        • maialina1 Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 05.09.06, 16:48
          Krem z cukinii na kwasno :))
          Tez nie pamietam dokladnie przepisu, ale byla w tym cytryna i smietana, i
          zapowiadalo sie pysznie, a wyszlo gorzkie, za kwasnie, i krotko mowiac: niejadalne.
          • magdalena2lbn Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 05.09.06, 18:41
            Kurczak po gujansku p.t. POM...........

skladniki tradycyjne do.ostatniej pozycji:
            .."3 duze obrane ziemniaki zetrzec na tarce,dodac sok cytrynowo~pomaranczowy +
            sos z podsmazonegoonego kurczaka w warzywach.Na spod naczynia ziemniaki,na to
            kurczak i na wierzch ziemniaki,piec 1,5 godz."

Szukalam nowego smaku,a wyszla masakra.
            Do tej pory w zeszycie z przepisami jest dopisek na czerwono "ŚWIŃSTWO!!!!"
            • zielonka16 Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 06.09.06, 07:31
              Wszystko zależy od gustu,czasem może byc tak że dla jednego będzie nie jadalne
              dla innego pyszne.Dla mnie każda potrawa z serem pleśniowym nie do
              strawienia.Ostatnio robiłam Wieprzowinę z curry dla jednych to może być pyszne
              dla mniemoże nie porażka ale takie sobie.
    • Gość: ewa Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po IP: 62.87.244.* 06.09.06, 09:00
      Tarta z tuńczykiem, pieczarkami i kukurydzą zasypana serem. Ludzi zachwalali na
      forum a w praktyce dla mnie okropne! Tuńczyk na ciepło okazał sie obrzydliwy.
      Nigdy więcej.
    • monia1996 Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 06.09.06, 09:02
      Ja się kiedyś przejechałam na przepisie na ciasto z kremem. W przepisie było:
      ugotować budyń i po ugotowaniu (sic!) dodać cukier. I ja, ostatecznie nie
      żółtodziób kuchenny, tak zrobiłam. Efekt standardowy - budyń się rozpłynął, a
      biszkopt przełożyłam bitą śmietaną.
    • Gość: EB eksperymenty testuję na sobie :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 09:38
      to znaczy, gdy mam ochotę spróbować coś czego jeszcze nigdy nie jadłam, to
      eksperymentuję, gdy jestem sama w domu. wtedy mogę z czystym sumieniem wyrzucić
      wszystko do śmieci. goście dostają tylko wypróbowane potrawy i to raczej te
      klasyczne w smaku, a nie jakieś "wynalazki", choćby nie wiem jak mi smakowały.
      no chyba, że wiem, że moi goście również te "wynalazki" lubią.

uwielbiam próbować nowych smaków i kupuję w sklepach różne składniki do potraw,
      sosy, przyprawy itp... których nigdy nie jadłam i które czasem po jednym
      spróbowaniu lądują do kosza. jakiś czas temu kupiłam na próbę marynowany imbir
      i był to strzał w dziesiątkę. jest pyszny i został stałym elementem mojej
      lodówki.

nie wyszło mi natomiast mole poblano, czyli kurczak po meksykańsku w sosie z
      czekoladą. jakoś inaczej sobie wyobrażałam smak tej potrawy. nie było to złe,
      ale też byłam rozczarowana. możliwe to kwestia papryki... nie mogłam dostać
      odmian konkretnie wymienionych w przepisie i użyłam innych. chciałabym
      spróbować tej potrawy w oryginale i porównać.
      • Gość: zadumana Re: eksperymenty testuję na sobie :) IP: 83.238.166.* 08.09.06, 09:19
        Ja też zrobiłam kiedyś po raz pierwszy tego meksykańskiego kurczaka. Przedtem
        jadłam w restauracji i było dobre choć oczywiście dziwnawe.
        Zrobiłam dla rodzinnych gości i przedobrzyłam proporcje sosu. Dałam za dużo
        czekolady, a ta dobiła paprykę i koncentrat komidorowy.
        Wyszło coś jakby pralinka, goście przeżyli, ale ja do przepisu jakoś nie
        wracam. Ostatnio kupiłam gorzką czekoladę lindt (coś ok. 75%) i ona pewnie
        byłaby w tym przepisie bezpieczniejsza, bo jest mniej pralinkowa, czyli
        bardziej gorzka od użytej przeze mnie wedlowskiej.
        • Gość: EB użyłam Lindta 70% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:17
          problemem nie była czekolady, tylko raczej ilość czosnku i niewłaściwe
          proporcje innych składników użytych w przepisie. spróbuję jeszcze raze zrobić
          mole, ale już bardziej kierując się własnym smakiem niż przepisem. zobaczymy co
          z tego wyjdzie.
        • Gość: EB w moim przepisie w ogóle nie było pomidorów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:19
          ale podobno co kucharz, to inny przepis na mole... to coś jak nasz bigos.
          pozdrawiam
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 06.09.06, 11:55
      Brazylijskie krokiety z ryby i ziemniaków.
      Na zdjęciu wygladało obłędnie. W smaku przypominało rozgotowany karton.
      • Gość: Castorp Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po IP: 192.193.245.* 08.09.06, 09:02
        ...a może wynika to z tego, że różne magazyny produkują przepisy uprzednio ich
        nie poddając próbom organoleptycznym???
    • mariola233 Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 08.09.06, 09:39
      zupa krem z ogorka z serka topionego ohyda odrazu wywalilam przepis wziety z
      forum
      • Gość: gosc Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po IP: *.dsl.club-internet.fr 08.09.06, 21:25
        ????????
        robie taka zupe, ale z cukinii, dorzucam kostke rosolowa i serek topiony, potem
        miksuje i obleci. dzieci taka bardzo lubia. ale z tym ogorkiem to jakies
        nieporozupienie...
    • turchanyi Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 08.09.06, 13:00
      Miałam wydarte z jakiegoś czasopisma przepisy na serniki bez jajek. Wyglądały
      całkiem pozytywnie (doświadczenie w kuchni mam spore). Ponieważ na Wielkanoc
      prawie wszystko jest zbyt jajowe i kaloryczne wypróbowałam jeden z nich.
      Wyszedł gniot o konsystencji gliniasto-zakalcowatej, nie pamiętam czy nasze psy
      chciały to jeść... Ludziom nie dałam, bo wstyd.
    • Gość: kar Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po IP: *.broadband.pl 08.09.06, 17:51
      Placek bananowy-błyskawica z galaretką...
      Ładnie wyglądało, miało być przepyszne a nie miało to ŻADNEGO smaku. Bardzo
      mnie to zdziwiło, bo powinno być albo dobre, albo nie a to poprostu było
      totalnie bez smaku...fu Moj pies łaskawie zjadł spód z herbatników. Reszta-w
      koszu. Banany wydłubałam i zjadłam...:)
    • maggi9 Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 12.09.06, 01:50
      Nie moje a mojej mamy.
      Otóż pewnego późnego wieczoru naszła nas ochota na cos pysznego.W lodówce
      pustawo a sklep zamknięty.
      To dawaj jajecznice tzw "śmieciową" czyli wszystko co jadalne plus
      jajka.Niestety moja mama przedobrzyła-jajecznica z pomidorem, ogórkiem swieżym
      i papryką okazała się dla mnie niejadalna.Pomidor i papryka w jajecznicy to
      żadna nowość...ale smażony ogórek to już było za dużo jak dla mnie.Ohyda.Ale
      mamie smakowało:)
      • Gość: Castorp Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po IP: 212.75.102.* 17.09.06, 09:45
        ciekawe, że wydawałoby się oczywiste połączenia składników dają nieoczywiste
        skutki. Ot, chemia!
        • Gość: kiepska kucharka Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 17:58
          ja niedawno robiłam musakę, zapiekankę z bakłażana, mięsa mielonego i
          ziemniaków...wyglądała jeszcze jako tako...ale nie dało sie tego jeść. Bakłażan
          nasiąknięty tłuszczem taka klejąca się papka, ziemniaki to samo...robi się to
          strasznie długo i wszystko robiłam jak było w przepisie...ale kicha, może ktoś
          wie dlaczego i poratuje mnie jakimś sprawdzonym przepisem? i w ogóle jak się
          robi ,żeby ziemniaki w zapiekance były smaczne może nawet zapieczone, próbowałam
          podsmażać ..ale nic to nie daje poza dodatkowym tłuszczem...
          • Gość: jot Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po IP: *.4web.pl 18.09.06, 12:12
            Wiesz co, w Grecji musaka też była dla mnie niejadalna, a wydawałoby się, że
            oni wiedzą jak to przyrządzać.
      • gajowy_marycha Re: Miało być ciekawie i smacznie...największa po 18.09.06, 14:38
        > i papryką okazała się dla mnie niejadalna.Pomidor i papryka w jajecznicy to
        > żadna nowość...ale smażony ogórek to już było za dużo jak dla mnie.Ohyda.Ale
        > mamie smakowało:)

a ja lubie swiezego ogorka w jajecznicy, z tym ze wowczas nie dodaje juz nic
        innego i trzymam go na patelni bardzo krotko przed rozbiciem jajek, tak tylko by
        podgrzac kostki, w ktore zostal pokrojony.

moim nieudanym wyczynem kulinarnym byl wedzony haddock z koprem anyzowym i sosem
        mandarynkowym. na zdjeciu wygladal pieknie, ale w realu byl calkowicie
        niezjadliwy (w zasadzie po zestawie skladnikow powinnam byla sie domyslic, ale
        fotografia mnie ujela ;))
    • bagatella schab w mleku, niewypal 19.09.06, 09:44
      zachwycona opiniami na forum i slicznym zdjeciem, zrobilam ten schab w
      musztardzie i mleku. i co? i wyszla wielka klapa, a tak pachnialo slicznie w
      domu. mdle, mdle i bez wyrazistego smaku. goscie jedli, tzn wolno przezuwali, a
      ja bylam coraz bardziej czerwona ze wstydu. mauzonek mnie tak spieprzyl, ze az
      chyba sasiedzi slyszeli, jatka byla niezla. ale mial racje, to bylo wyjatkowo
      niezjadliwe
      • Gość: tulipanna1 Re: schab w mleku, niewypal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:19
        Pamiętam pizzę z...bobem, dzieło mojej mamy. Absolutnie niejadalne.
        Natomiast dziwi mnie, że nie udała się/nie smakowała ???/ zupa z zielonego
        ogórka i serka topionego. Co prawda w pewnej fazie gotowania wygląda jak woda z
        wyciskanej ścierki, ale potem z dodatkami i na talerzu smakuje dobrze. A moze to
        tylko różne gusty???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka