Gość: reni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:15 Mam prośbę o podanie przepisu na sok z malin właśnie bez sokownika , bo nie posiadam . Dziękuję . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
houhou Re: Sok z malin bez sokownika 11.09.06, 11:50 Maliny + cukier do gara. Dusić, dusić, dusić... Jak puszczą maksimum soku to odcisnąć pulpę a sok zlać do butelek/słoików. Nigdy nie robiłam, ale wydaje mi się, że tak najprościej:) --------------- "(...)nawet żyrafę ze stołka jak bieda... i tylko jeża przelecieć się nie da!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Sok z malin bez sokownika 11.09.06, 12:30 A jak odcisnąć taki gorący ? Powiedzmy przez prasę, ale przy odciskaniu ostygnie i jak potem zamknąć te naczynia ? Dobrze podgrzać bez cukru i niech postoi. Jak ostygnie, na dużym garnku rozlozyć kawałek starego ale jeszcze mocnego/ płótna lub gęstej tetry i przez to dobrze odcisnąć. Trochę rece bolą, jak sie nie chce dużo zmarnować. POTEM osłodzić i gotować chwilę zbierajac "szumy". Na gorąco do butelek lub sloików. Odpowiedz Link Zgłoś
houhou Re: Sok z malin bez sokownika 11.09.06, 15:08 po co odciskać gorący? Można przecież na zimno a później zapasteryzować... --------------- "(...)nawet żyrafę ze stołka jak bieda... i tylko jeża przelecieć się nie da!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Sok z malin bez sokownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:04 To może podam mój sprawdzony przepis. Maliny wrzucić do garnka, rozgnieść ( używam tłuczka do ziemniaków )i podgrzewać aż puszczą sok. Przestudzić i odcisnąć używając złożonej gazy. Sok zważyć i dodać taką samą ilość cukru. Zagotować, odszumować i przelać do wyparzonych słoików ( później sok będzie bardzo gęsty i raczej nie udałoby się go wylac z butelki ), słoiki odwrócić do góry dnem. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reni Re: Sok z malin bez sokownika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 19:15 Dziękuję , właśnie tego potrzebowałam . Nie wiem dlaczego dla niektórych było to głupie pytanie . Nie wiedziałam jak to zrobić , a teraz już wiem . Myślałam , że to forum to wymiana doświadczeń kulinarnych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Sok z malin bez sokownika IP: *.wyszkow.tnp.pl 11.09.06, 20:51 Ja wsypuję maliny i cukier i zostawiam na noc, aż puszczą dużo soku i dopiero gotuję , póżniej odcedzam i zagotowuję sam sok i w słoiki, wtedy bez pasteryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś