Dodaj do ulubionych

domowy makaron - jak uformowac np. swiderki?

IP: *.proxy.aol.com 14.09.06, 21:52
Platy ciasta wlasnie sie susza... A rece bola od wygniatania i walkowania, ze
hej! Tak sie zastanawiam, jak moge "wyczarowac" inne ksztalty niz wstazki lub
lazanki? Sa przeciez muszelki, kolanka, itp... Wydaje mi sie, ze to juz
wyzsza szkola jazdy, ale moze macie jakies pomysly?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: domowy makaron - jak uformowac np. swiderki? 14.09.06, 22:02
      Niektóre maszynki do makaronu mają takie specjalne nasadki. Przypomina to trochę
      maszynkę do mięsa.
      • Gość: kabushka Re: domowy makaron - jak uformowac np. swiderki? IP: *.proxy.aol.com 14.09.06, 22:06
        No niestety nie jestem posiadaczka owej maszynki:-( Chyba bede musiala
        poprzestac na wstazkach... Ale jesli okaze sie, ze warto bylo walczyc, sprawie
        sobie taka!
        • fridolino Re: domowy makaron - jak uformowac np. swiderki? 14.09.06, 22:35
          moze nie swiderki, ale wlosi czasami jeszcze swieze ciasto kroja na nieduze paski (szerokosci widelca) a nastepnie jakby rysuja po tym ciescie dosc mocno naciskajac tak aby ciasto zwijalo sie w taka jakby rurke. Najczesciej jednak te zwitki wrzuca sie wprost na wrzatek a nie suszy.
    • Gość: posafega Re: domowy makaron - jak uformowac np. swiderki? IP: *.icpnet.pl 14.09.06, 23:31
      A wstążki to co wg. Ciebie? :)
      Takie długie?
      Bo możesz kokardki zrobić, u Jamiego O. widziałam kiedyś: Tniesz ciasto na
      szerokie paski radełkiem, później przykrawsz prostokąciki i środek
      zeszczypujesz palcami :) Regularne farfelle wychodzą :)
    • Gość: kabushka Re: domowy makaron - jak uformowac np. swiderki? IP: *.proxy.aol.com 15.09.06, 08:16
      Dziekuje za wszelkie podpowiedzi. Zaryzykowalam jednak swiderki - bralalam oba
      konce wstazki w rece i tak jakbym nakrecala zegarek..No i wyszly. Ale
      Malzowidlo wysmial mnie, ze tyle czasu bawilam sie w te skrecanie, a one w
      gotowaniu na pewno sie odksztalca :-( Prawda to?!
      • brynia2 Re: domowy makaron - jak uformowac np. swiderki? 15.09.06, 08:27
        Kabuszko, a może malutkie faworki zmajstrujesz? :)
        • kabushka Re: domowy makaron - jak uformowac np. swiderki? 15.09.06, 08:50
          A wiesz, Bryniu, ze to nieglupi pomysl! :-) Wyobraz sobie takie faworki np. w
          rosole, chi, chi, chi...
      • linn_linn Re: domowy makaron zdjecia 15.09.06, 08:33
        Zajrzyj tutaj: jest troche zdjec dot. roznych domowych makaronow.
        www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?
        ubb=print_topic;f=5;t=001019
        • kabushka Re: domowy makaron zdjecia 15.09.06, 08:52
          Linn_linn, nie moge tego otworzyc!!! Kurcze... A wiesz, ze makaron robilam wg
          Twojej wskazowki (na 100g maki 1 jajko i zero wody) i po konsultacji ze
          znajomym Wlochem:-)
          • linn_linn Re: domowy makaron zdjecia 15.09.06, 19:03
            Zle sie wkleilo... Zaraz sprawdze.
            www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=print_topic;f=5;t=001019
            Teraz powinno byc dobrze.
            • mama_wojtka Re: domowy makaron zdjecia 15.09.06, 19:23
              Cudowne te makarony, chyba sie wkrotce skusze na jakis. Tylko skad takich "kuchennych pomocnikow"
              wziac? Taki waleczek, te "tare", bo radelko to sie znajdzie.
            • linn_linn Re: domowy makaron zdjecia 16.09.06, 09:19
              Dlugi walek to typowy wlaek wloski: jedna z pierwszysch rzeczy, ktore
              zaskoczyly mnie w tym kraju. Istnieja nawet ponad metrowej dlugosci.
              Walek z rowkami mozna zrobic: ja mam drewniany i metalowy / metalowy zrobil moj
              wloski malzonek na jakiejs maszynie: nie bede strzelac, na jakiej aby meska
              czesc tego forum nie smiala sie /:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38473115&a=40419516
              Jest tam tez drut, ten od robienia na drutach.
              Jest takze tzw. gitara / speghetti alla chitarra sie nazywaja /: ciasto krojone
              jest przez struny.
              Potem jest maly przyrzadzik do robienia tzw. gnocchi / jako makaron i jako
              kluski /: mozna go zastapic spodem widelca. Tez zrobi rowki.

• Gość: maj Re: domowy makaron - jak uformowac np. swiderki? IP: *.core.lanet.net.pl 16.09.06, 21:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=48683971
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka