Dodaj do ulubionych

Jak robicie chińszczyznę?

15.09.06, 17:34
Hej wszystkim, przeniosłam się tu z forum dla mam na chwileczkę, bo tam
ostatnio tylko o wibratorach i pozycjach (hi, hi), ale przechodzę do rzeczy.
Jak robicie taką typową potrawę chińska aby była jak najbardziej podobna do
tych które sprzedaja na mieście, czyli np. kurczak w warzywach, w 5 smakach,
itd. Ja używam do tego miesznki warzyw mrożonych do chińszczyzna, dodaję sos
sojowy, przyprawę 5 smaków, trochę maki kukurydzianej. A wy, moze się czegoś
ciekawego dowiem i trochę to urozmaicę. Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: Jak robicie chińszczyznę? 15.09.06, 17:59
      slowlo "chinszczyzna " jest baaardzo w Polsce i nie tylko rozpowszchnione choc
      wiadomo ze wiekoszosc potraw ktore mozna kupic w tak zwanych
      pseudorestaurachach nie ma nic wspolnego z kuchnia chinska

o ile mi wiadomo w wielu przepisach kuchni prawdziwie chinskiej i nie tylko nie
      stosuje sie torebek typu 5 przypraw, gotowych mieszkanek warzywnych ale
      odpowiednio dobranych przyparaw takich jak imbir, pieprz, kurkuma jak i samemu
      sie kroi i gotuje od postaw potrawe

powiem szczerze - slowo chinszczyzna ( kupiona w barze ajzatyckim czy zrobiona
      wg twojego przepisu = torebka warzyw mrozonyhc + torebka 5 smakow) dziala na
      mnie jak platcha na byka :/

dosc czesto robie w domu kuchnie nazwijmy ja azjatycka i zadko uzywam
      jakichkolwiek przypraw ale przede wszsytkim nie uzywam soli - zamiast niej sos
      rybny i soso sojowy

jak bede miala chwilke ppodrzuce jeden z moich ulubionych przepisow na nems (
      tak zwane w Polsce sajgonki :/) i na mines chinois ( z wolowina) - dostalam do
      od kuzynki ktora jest chinka zamieszkala na Reunion
    • Gość: lankal84 Re: Jak robicie chińszczyznę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 18:10
      moim zdaniem chinszczyzna bedzie udana jezeli zrobisz ja na woku ja takowy
      dostalam od taty ktory pojechal sobie do chin na wycieczke od tej pory uzywam
      tylko woka paelnie wyrzucialm !
      niesety w mojej miejscowosci ciezko dostac sos rybny i temu podobne przyprawy
      najczescie robie wariacje z makaronem takim z zupek chinskich( to podobno podaja
      kucharze na statkach )

makaroniik zalewam wrzatkiem dodaje ta przyprawe

na woku rozgrzewam olej wrzucam pokrojona papryke roznych kolorow smaze 3 minuty
      wyjmuje dorzucam pieczzarki (ewentualnie grzyby mun) cukinie w paseczki
      pokrojona smaze wyjmuje warzywa i smaze pokrojone w paski piersi kurczaka ( lub
      krewetki) wrzucam do tego odsaczony makaron pieprze paprykuje dorzucam przyprawy
      5 smakow i swierzej kolendry
      oczywiscie jezeli ci sie chce to mozna dodac pokrojona w slupki marchewke troche
      pora no i np swiezo startego imbiru sosu rybnego lub sojowego
      aha calosc posypuje sezamem

podstawa to nie uzywanie mrozonek moim zdaniem puszczaja zbedna wode i sie
      gotuja zamiast smazyc
      • Gość: karm Re: Jak robicie chińszczyznę? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.06, 18:51
        Oryginalna chinska kuchnia wymaga swoich dodatkow i woka. Ale jesli chodzi
        podrobki to moza kombinowac jak sie chce. Chin nie bedzie, wazne zeby danie bylo
        smaczne.
        Smaze pokrojonego w plasterki kurczaka z cebula i czosnkiem. Sypie na to slodka
        papryke i chetnie cos bardzo ostrego typu pieprz cayenne. potem odkladam na
        talerz. Wycieram patelnie i wrzucam rozne warzywa na oliwe. Np. pokrojone w
        cienkie plasterki lub kostke cukini. Do tego curry( ja wiem, ze to Indie ale co
        tam)
        Mieszam i jak troche zmiekna to dorzucam pokrojana papryke. MIeszam to wszystko
        dalej. Przy okazji dorzucam troche europejskich ziol. Jak juz jest gotowe dodaje
        mieso i jeszcze pare minut dusze pod pokrywka. Calosc jedzie na talerz z ryzem,
        najlepiej basmati. Bez sosu.
        Warzywa mozna wymienic, np. dodac zblanszowane brokuly ( tu lepszy muskat), albo
        najpierw marchewke (dluzszy czas przygotowania i marchewke lubie z cynamonem),
        przyprawy tez sa wymienne. Na koniec troche sosu sojowego albo slodko-kwasnego
        chili. Mozna patelnie (juz pusta) mocno rozgrzac i na minute wrzucic orzechy
        nerkowce i na zaladowany talerz wsypac orzechy. Tu lepiej bez miesa bo one sa
        tluste, zawieraja duzo bialka i swietnie zastepuja mieso.
        Kombinacji jest duzo. To moja szybka kuchnia a ludzie mysla, ze to chinszczyzna
        To taka chiski orginal jak ten z mrozonek. Tylko swiezszy.
        Buraki pokrojone w plasterki, cebula, lekko podsmazone z cynamonem, z dodatkiem
        jablka , najchetniej cukini do tego ( to pierwsze na patelnie), plus kawalki
        indyka (ostre) tez zmieszcze w regulaminie.
        • Gość: na_styku Re: Jak robicie chińszczyznę? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.06, 19:26
          Maka kukurydziana? A to po co?
        • Gość: karmin Re: Jak robicie chińszczyznę? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.09.06, 00:24
          zapomnialam dodac do wynalazkow suszone sliwki albo morele.
    • mamakajtka Re: Jak robicie chińszczyznę? 15.09.06, 19:59
      maki kukurydzianej szczyptę, dodaje się do dań azjatyckich z woka. Miałam na
      myśli taką chińszczyznę w cudzysłowie, bo przepisów jest mnóstwo. Tylko zalezy
      mi na zrobieniu czegos najbardziej podobnego podawanego w "budkach z
      chińszczyzną".
      Wielkie dzięki
      • karmin-cynober Co tam podaja? 15.09.06, 20:12
        Nie mieszkam w Polsce. Cos dobrego?
    • ampolion Re: Jak robicie chińszczyznę? 16.09.06, 02:37
      Kuchnia "chińska" to wiele zdecydowanie różnych regionalnych kuchni. Główne,
      choć można do nich kilka innych dodać, to kuchnie kantońska, hunańska,
      szanghajska i seczuańska. Podobnie jest z językiem.
      • ampolion Re: Jak robicie chińszczyznę? 16.09.06, 02:45
        Re: kuchnie Chin:
        www.china.org.cn/english/imperial/25792.htm
      • Gość: gosc Re: Jak robicie chińszczyznę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 12:17
        I po co pouczasz? Nie wiesz co się je w Polsce na mieście w chińskich budkach
        więc oszczędź sobie wykładów o rodzajach chińskiej kuchni.
    • nimeska kuchnia chińska - przepisy 16.09.06, 11:41
      polecam ta stronke jest na niej wiele ciekawych przepisow w kuchni wschodnije

www.kuchniachinska.pl/main/
      moje ulubione to
      wolowina z cebula
      Krewetki smażone w cieście
      Chrupiący makaron z wieprzowiną
      • ba_nita Re: kuchnia chińska - stronka z ptactwem 16.09.06, 12:04
        68.pl/KURA/
        • etabeta Re: kuchnia chińska - stronka z ptactwem 17.09.06, 00:25
          ja wlasnie sie przymierzam do ugotowania czegos bardziej chinskiego niz
          mrozonka, poszlam wczoraj do chinskiego supermarketu, nogi schodzilam, poczailam
          sie jak pies do jeza i... zrobilam na obiad pieczone ziemniaki i kurczaka,
          kompletnie nie wiedzialam co kupic, na opakowaniach poza chinskimi robaczkami
          byla tylko inf. o kaloriach i ewentualnej zawartosci orzechow.Niedlugo zrobie
          nastepne podejscie:)
          • Gość: karr Re: kuchnia chińska - stronka z ptactwem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.06, 04:09
            Jadlam kiedys na chinskiej imprezie cos podobnego do szpinaku ale o wiele lepiej
            mi smakowalo. Ktos mi pokazal to rosline, to byly liscie troche jak szpinak lub
            szczaw. Poszlam do chinskiego sklepu a tam z 10 rodzajow takich lisci. Nazwa
            wypadla mi z glowy. Kupilam jakas w ciemno. Wiedzialam, ze to co jadlam bylo
            gotowane. Wrzucilam do wrzatku. Patrze po trzech minutach a tu z duzych lisci
            zrobilo sie pare miniaturowych klakow. Zle wygladalo i smak mialo okropny.
            Z makaronami tez jest problem. Kupilam makaron i po kilku minutach byl miekki
            ale kompletnie bez smaku. Wrzucilam na patelnie i obrocony pare razy nabral
            przepysznego smaku.
            Z gzrybami tez bylo niezle. Po namoczeniu zrobily sie z nich duze czarne meduzy.
            Za wyglad powedrowaly do kosza. Ktoregos dnia pokazalam Chince co z tego
            wychodzi. Nigdy w zyciu czegos takiego nie widziala. Po namysle stwierdzila, ze
            w Wietnamie i na poludniu Chin je sie grzyby ktore rosna na drzewach, cos w
            rodzaju huby. Moze to te.
            Najpewniejsze sa rozne pasty i sosy.
            • Gość: senin Re: kuchnia chińska - stronka z ptactwem IP: 149.135.57.* 17.09.06, 05:54
              chinskich lisciastych z reguly sie nie gotuje w wodzie(pewnie byly gotowane na
              parze)
              smazy sie krotko z sosami roznymi i miesem/owocami morza i sa bardzo smaczne
              to o czym mowisz to mogly byc pak choy lub choy sum, czy inne chinskie
              brokuly :)

makaron ryzowy (bo wyglada ze to o takim piszesz) tez nie powinien byc
              gotowany, tylko moczony i zasmazany

grzyby o ktorych mowisz to "wood ear fungus" - moze niektorzy Cinczycy ich nie
              znaja, zreszta ja tez za nimi nie przepadam, bo sa bez smaku
              • Gość: karmin Re: kuchnia chińska - stronka z ptactwem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.06, 15:44
                O lisciach zapamietam. Nigdy wiecej ich nie kupilam. Makaron byl pszeniczny i
                czesto go kupowalam. Inna metoda nie funkcjonowala ale z podsmazeniem dobry byl.
    • bagatella podpowiem ci 18.09.06, 13:06
      wejdz do galerii potraw i wrzuc sobie w wyszukiwarke jo.hanna jako autra watku.
      dziewczyna jest tu specjalistka od wszelakiej kuchni azjatyckiej i podaje
      naprawde super przepisy, niektore sprawdzone przeze
      mnie z wielkim sukcesem. polecam
      mozesz rowniez wejsc do almanachu kulinarnego, tam tez cos znajdziesz napewno
      dla siebie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka