Gość: ann IP: *.chello.pl 25.09.06, 23:37 wyczytałam, że to krem z mleka i jajek, podawany na gorąco. angielski krewny creme brule, przynajmniej na moje oko. jak najlepiej to spolszczyć? macie jakie propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: feline Re: ach ta Anglia - deser "custard" IP: *.w83-195.abo.wanadoo.fr 26.09.06, 00:02 We Francji finkcjonuje pod bardzo trafna nazwa kremu...angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: ach ta Anglia - deser "custard" 26.09.06, 00:43 Zupelnie nie creme brule. Raczej budyn. Gotowany, nie pieczony, o polplynnej konsystencji. Custard ma postac gestego sosu - czasem jest uzywany jako przelozenie ciast (gestszy), najczesciej - jako sos do dan slodkich (z grubsza tam, gdzie wg Polaka pasowalaby bita smietana). Tradycyjnie robi sie z maki kukurydzianej, smietanki i jajek - najczesciej jednak kupuje gotowy w kartoniku. A co - problemy z tlumaczeniem ksiazki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: ach ta Anglia - deser "custard" IP: *.chello.pl 26.09.06, 00:56 ano tak, problemy z tłumaczeniem:) budyń to jednak byłoby przekłamanie... ale dzięki za info:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: ach ta Anglia - deser "custard" IP: *.chello.pl 26.09.06, 00:58 chociaż - do takiego domowego budyniu też daje się jaja sama nie wiem - budyń czy nie budyń;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: golden caster sugar ??? IP: *.chello.pl 26.09.06, 01:40 jak w tytule - czy to trzcinowy cukier puder? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: golden caster sugar ??? 26.09.06, 01:45 to drobny cukier do pieczenia, nie puder. golden - czyli nierafinowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: golden caster sugar ??? IP: *.chello.pl 26.09.06, 02:37 jesteście skarbnicą wiedzy thank you very much:))) Odpowiedz Link Zgłoś
narcyza5 Re: ach ta Anglia - deser "custard" 26.09.06, 04:58 'custard' i nic nie spolszczać, bo to jest powszechnie przyjęta nazwa fachowa. Ani budyń, a już na pewno creme brulee. Odpowiedz Link Zgłoś