Dodaj do ulubionych

przepis na schab?

IP: 195.205.3.* 05.10.06, 14:41
Poszukuje sprawdzonego przepisu na schab aby był soczysty, zawsze wychodzi mi
suchy
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: przepis na schab? 05.10.06, 14:49
      Wątek na ten temat jest tu, daleko nie trzeba szukać.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=49673612
      Poza tym, wyszukiwarka naprawdę nie gryzie.
    • Gość: KrAk Re: przepis na schab? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:28
      A ja Ci odpowiem, jak robię, a nie będę wysyłał do przeglądarki... Nie jest za
      suchy, chociaż wojujący dietetycy mogą wpaść w przerażenie.

Wąski nóż wbijam w mięsko dość głeboko, w odległości ok. 1-2 cm pomiędzy
      poszczególnymi "wbijaniami". W powstałe dziurki wciskam słupki ze słoniny
      i "zapałki" z czosnku. Schab obwiązuję cinkim sznurkiem, żeby zachował ładny
      kształt. Potem go osmażam ze wszystkich stron na b. gorącym smalcu - dobry do
      tego jest wok, bo łatwiej sie obraca niż na zwykłej patelni i nie "ślatuje". W
      naczyniu do pieczenia (ja piekę w keksówce z białej ceramiki) układam kilka
      cienkich plasterków słoniny, na to sól, pieprz i kminek, a na to schab i go
      posolić, popieprzyć i pokminkać (i co tam kto lubi z przypraw) z góry i boków.
      Potem od góry też daję cienką słoninką. Naczynie przykrywam szczelnie folią Al
      i do piekarnika: 150 C, termoobieg, ok. 45 minut na mniej-więcej kilowy kawałek
      schabu.
      Po ostygnięciu mięsa odrzucam sznurek i kroję plastry. Można zjadać na zimno na
      kanapki. Albo na gorąco i wtedy do tego pasuje sos na bazie tego który powstał
      podczas pieczenia np. piwny, śmietanowy, winny albo "naturalny". Zalać tym
      sosem mięso i zapiec chwilę, żeby było gorące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka