panilu 09.10.06, 21:08 napiszcie kochani jak długo smażycie,dusicie grzyby bo jest to tak różnie podawane w przepisach,że straciłam już całkowicie rozpoznanie w temacie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia9646 Re: grzyby 09.10.06, 21:27 Ostatnio smażyłam maślaki około 15 min.Nie musisz się trzymać ścisle przepisu,wystarczy chyba spróbować i zobaczysz czy Ci smakują.Uwielbiam wszystkie grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: grzyby IP: *.kolonianet.pl 09.10.06, 21:34 Obgotowuję przez jakie 15 min, w niewielkiej ilości wody, wywar mam do sosu albo zupy, a póżniej, na zasadzie strzeżonego... duszę z tym co to ma być:sos, potrawka też z 15 min, czyli pół godz. min, i tak już od lat...Znajoma lekarka mówiła, że generalnie grzyby wypłukane w pogotowiu z żołądków Polaków są za tłuste i pół surowe Odpowiedz Link Zgłoś
kati_74 Re: grzyby 10.10.06, 08:52 staram się zawsze dusić grzyby (na sos) conajmniej godzinę... na odrobinę oleju wrzucam pokrojone grzyby, potem dolewam wody, a po jakiejś poł godzinie wrzucam posiekana cebulę, potem przyprawiam pieprzem i solą Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: grzyby 10.10.06, 09:37 duszę do momentu aż uznam, że są miękkie i gotowe do spożycia. zależne jest to od gatunku i stopnia dojrzałości grzybów. duszę na smalcu lub maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: grzyby 10.10.06, 11:04 różnie ostatnio kurtki wrzuciłam po prostu (surowe) do obsmażonych kawałków indyka i dusiłam w sosie własnym (bez dodawania wody) przez pół godziny i potem jeszcze w śmietanie przez pół godziny i wyszły pyszne, lekko kruche, nasiąknięte wszystkimi smakami z indyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: grzyby IP: *.kolonianet.pl 10.10.06, 11:16 Ręce opadają.Pół roku nie było mnie na tym forum, pierwszy wpis i od razu w łeb. Czy ja napisałam, że gotowanie ma coś wspólnego z trujakami? Wywar mam dobry, który lubię dać do sosu, postać takie mogą ze dwa dni, co to ma wspólnego z ciemnotą? Oj, Banito, czego Ty ludzi obrażasz, chcesz, żeby sobie stąd poszli, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
panilu Re: grzyby 10.10.06, 21:28 Misia weż przeżutkę na takie wypowiedzi szkoda zdrowia .A co do rady to powiem ,że ja najbliżej byłam Twojej zasady gotowania i to mnie uspokoiło .Rodzinka moja nie odwiedzi pogotowia chyba,że podrzucę do gara muchomora.Pozdrowionka i odwiedzaj to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: Na zasadzie strzeżonego? 10.10.06, 21:55 A ja myślę, że lekarce nie chodziło o wygotowanie z grzybów trucizny tylko o to, że sa ciężkostrawne i wielu osobom zalegają na żołądkach bo po prostu za krótko je gotują i jedzą na wpół surowe. Wtedy płukanie żoładka przynosi zdecydowaną ulgę:) Odpowiedz Link Zgłoś