rowerzystka 22.03.03, 23:08 Czy chałwę można zrobić samemu? Jak się to robi? Nigdzie nie ma przepisu a ja uwielbiam. Wiem , że niezdrowa ale czasem sobie pozwalam. Jeżeli ktoś ma przepis to bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: al wariacje chałwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.03, 15:40 rowerzystka napisała: > Czy chałwę można zrobić samemu? Jak się to robi? Nigdzie nie ma przepisu a > ja uwielbiam. Wiem , że niezdrowa ale czasem sobie pozwalam. Jeżeli ktoś ma > przepis to bardzo proszę. Podejrzewam, że chałupniczym sposobem tego nie zrobisz. Skąd brać korzeń mydlnika? Jak napowietrzysz masę? Tym nie mniej na bazie chałwy można zrobić ciekawe kompozycje. Np. ciastka o nazwie "makaroniki" (nie mające nic wspólnego z makaronem) można zachałwić, dodając do nich chałwę i uzyskać w ten sposób smakowitość chałwową. Jest to sprawdzony i skomponowany przeze mnie przepis. Kiedyś były takie cukierki o smaku chałwy w kształcie poduszek. Nazywały się "grylażowe", choć z rusztem (grilem) nie miały nic wspólnego - a od niego chyba wzięły swoją nazwę. Szczęść borze (darz bór). Odpowiedz Link Zgłoś