Gość: Gośc IP: *.pl 26.10.06, 09:52 Moze ktos wie, dlaczego kawe naturalna nalezy pić słodzoną? tak zaleca kardiolog. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 10:32 To bardzo ciekawe. Chętnie się dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 10:35 a ciekawe co na to dietetyk ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 10:40 A nie podejrzewacie,że to Anna Majcher tak usprawiedliwia swoje przyzwyczajenia żywieniowe ? Ona lubi jeść i to nie tylko surową marchewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella ma obnizac dzialanie kofeiny 26.10.06, 10:39 czy jakos tak, cos mi sie kiedys o uszy obilo Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: ma obnizac dzialanie kofeiny 26.10.06, 10:40 To chyba lepiej w ogóle kawy nie pić, niż dokładać sobie jeszcze ewentualny problem z cukrzycą? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: ma obnizac dzialanie kofeiny 26.10.06, 10:42 toz dlatego ja kawy nie pijam, wiec mi to loto ile jest kofeiny w kofeinie Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-puma Re: ma obnizac dzialanie kofeiny 26.10.06, 10:45 Słyszałam od kogoś, że cukier ma łagodzić drażniące żołądek działanie kofeiny. Ale, jak napisałam, jest to wiadomość zasłyszana, nie potwierdzona :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatsec Re: ma obnizac dzialanie kofeiny IP: 82.118.66.* 26.10.06, 10:52 Choć nie jestem dietetykiem to również słyszałem, że cukier "łagodzi" działanie kofeiny. Poza tym (nie wiem czy to prawda) z uwagi ze cukier nalezy do cukrów prostych, dodaje energii, która potrzebna jest przy przyspieszonym funkcjonowanu organizmu spowodowanym kofeiną... Ale tez ciekaw jestem opinii dietetyków na ten temat. Jedno jest pewne. Espresso tylko z duza ilością cukru :) Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-puma Re: ma obnizac dzialanie kofeiny 26.10.06, 10:54 Ale ja z cukrem nie lubię :( Tak jak kocham kawę, tak posłodzonej nie tknę. Kiedyś pomyliłam kubki z poranną kawą i chlupnęłam łyk słodzonej : koszmarny smak ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
luckystrike Re: ma obnizac dzialanie kofeiny 26.10.06, 11:53 popieram!!! Kawy z cukrem pić się nie da! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: ma obnizac dzialanie kofeiny 26.10.06, 12:28 Eeeee..... Akurat cukier jest uważany przez dietetyków za sprawcę największych zakłóceń w procesach wytwarzania energii przez organizm. Podnosi poziom cukru we krwi, zakłóca wydzielanie insuliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: kawa słodzona dlaczego???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 11:30 bo "cukier krzepi". Dla mnie słodka kawa i herbata - nie do wypicia. Ale np. kawa + kostka gorzkiej czkolady(min 70%), jako zagrycha- jak najbardziej.Ciekawe, co na to kardiolog:) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 12:19 Etam, lekarzy się słuchasz :) A jeśli już koniecznie kawa ma występować w towarzystwie cukru, bo tak lepiej dla serca, to proszę bardzo, pod warunkiem, że będzie to spożywanie rozłączne: osobno kawa (niesłodzona!), osobno cukier, w postaci na przykład jakiegoś ciastka. -- Stoję na stanowisku, że kawa z cukrem jezd gópia! Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-puma Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 12:23 O, to jest najlepsza opcja ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 12:35 Nie pijam kawy ale słyszałam, że jak ktoś nawet nie słodzi, to powinien wsypać chociaż małą szczyptę do niej. Jeśli nie lubicie słodkiej może być 7 ziarenek cukru. Z cukrem a niesłodko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 12:41 Lustroo, mam sobie kawę z użyciem mikroskopu i miniszczypczyczek do chwytania kryształków cukru prokurować?! Etam, zbędne ceregiele! :-D -- Niezmiennie stoję na stanowisku, że kawa z cukrem jezd gópia! Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-puma Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 12:48 Moje kubki smakowe stanowczo protestują przeciwko jakiejkolwiek zawartości cukru w kawie (herbacie także). A poza tym, olaboga, czy jest coś, co na pewno NIE JEST szkodliwe, coś, czego choćby neutralności naukowcy jeszcze nie podważyli ?... Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 14:10 e_katt teraz idzie zima, nie ma co robić wieczorami, to sobie zrób porcje cukru, po 7 ziarenek na zaś, potem tylko wsypiesz ;) Pozdrówka :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 14:22 A to jest jakiś powód: w długie mroźne wieczory zasadzę się na cukiernicą i niczem kopciuszek będę ziarnka cukru w 7-kryształkowe kopczyki usypywać... Ty masz łeb, Lusterkoo! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 14:32 heh ale wesolo sie zrobilo:)Ja rowniez nie tkne slodzonej kawy:)Lepiej rzeczywiscie kostke czekolady zjesc do tego:)Rownie dobrze neutralizuje kofeine a i humor poprawi:)) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: kawa słodzona dlaczego???? N. ż. 27.10.06, 20:21 > A poza tym, olaboga, czy jest coś, co na pewno NIE JEST szkodliwe, coś, czego > choćby neutralności naukowcy jeszcze nie podważyli ?... ==================================================================== Najlepiej być niepoczętym. Nic nam wtedy nie zaszkodzi. Nie podejmuję sie ciągnąć tego wątku dalej. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anula_a Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 19:03 no ale wciąż nie wiemy dlaczego ten cukier musi byc? ? mnie osobiście jest szkoda smaku kawy, herbaty dlatego nie słodzę, cukier odbiera przyjemnośc Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-puma Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 19:10 A może błędnym jest założenie, że cukier MUSI być ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 20:24 Nie tykam kawy bez cukru. Chyba, ze nie ma smaku kawy (bo kawą nie jest) albo właśnie umieram i kawa mnie ratuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 16:27 bo gorzka jest niepijalna? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: kawa słodzona dlaczego???? 26.10.06, 19:16 Pierwszym efektem działania kawy jest "wyrzut" insuliny, która powoduje obniżenie stężenia cukru we krwi. U wielu osób (u mnie też:() pierwszym efektem po wypiciu kawy jest senność spowodowana własnie przejściową hipoglikemią. Dlatego należy pić kawe słodzoną. Wolę herbatę bez cukru:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: kawa słodzona dlaczego???? IP: *.acn.waw.pl 26.10.06, 19:46 Moze wiec tylko te osoby, ktore maja wyrzut insuliny po kawie(?!!!) powinny slodzic. Ja mam po cukrze, a nie po kawie, wyrzuty insuliny i napady glodu, wiec gdybym pila slodzona, to szybko latwiej by mnie bylo przeskoczyc niz obejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 11:48 Tylko, że ja nie piję kawy i nie mogę usypywać kopczyków po 7 ziarenek :( co ja będę w zimie ro biła ;) ;P :D Pozdrówka kawosze :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 12:06 lustroo napisała: > Tylko, że ja nie piję kawy i nie mogę usypywać kopczyków po 7 ziarenek :( co ja > będę w zimie ro biła ;) ;P :D Pozdrówka kawosze :) Jak to co? Jak nie w Kopciuszka, to w Królewnę Śnieżkę możesz się bawić... Wiesz, "Lustereczkoo, powiedz przecie, kto jest najpiękniejszy na świecie" i te sprawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia ps:) 27.10.06, 15:15 "gdybym sie nie droczyla tobym nie zyla"-a co po druiej stronie lustra hm?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 13:30 Wędrowiec, ale cukier również zakłóca poziom insuliny i gospodarkę energetyczną organizmu. Naprawdę nic nie rozumiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 13:53 "Lustereczkoo, powiedz przecie, kto jest najpiękniejszy na świecie" Nie mogę się w to bawić, ciągle mi wychodzi, że to ja ;) :) ;P :D Mój połówek rano pędzi zrobić sobie kawę, bo bez niej nie funkcjonuje rano. Taka kawa w formie budzika słodka i z mlekiem. Skoro słodka budzi, to co robi niesłodzona? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 14:53 lustroo napisała: > "Lustereczkoo, powiedz przecie, kto jest najpiękniejszy na świecie" > Nie mogę się w to bawić, ciągle mi wychodzi, że to ja ;) :) ;P :D Dżizaskrajst, weź tu bądź mądra i doradź kobiecie! No, to może remake "Dzwonnika z Notre Dame" nakręcisz?! Ja wiem, że ty jesteś piękna i w ogóle, tłumaczyć nie musisz, ale a. żebyś się nie nudziła, b. żeby nie było tendencyjnie, bierzesz rolę takiego Quasimodo i kilka(naście) zimowych wieczorów, poświęconych na analizę struktury głębi jego psychologicznie skomplikowanej postaci, masz z głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 15:13 lomatko Kattku z powolaniem sie minela czy cus?Z psychologia na ty:))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 15:59 A tak co nieco rozumiem kobitki... I mam furę do nich cierpliwości, którą to wyrabiam nieustannie, dzięki codziennym kontaktom z pacjentką o imieniu "ekatt" :-D Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 16:01 no nie godej ze ta pacjentka wymaga specjalistycznej opieki:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 16:17 A żebyś wiedziała - jestem przypadek beznadziejnie i nieuleczalnie wymagający stałego nadzoru, co by sobie, a zwłaszcza innym, nie narobił kuku :) PS dobra ludzie, jeśli was nudzi (kogokolwiek, kto to czyta) moja autopsychoanaliza, to uprzejmie proszę: krzyknijcie, a zamknę się w tym momencie! No, albo porozmawiamy na bardziej kulinarne tematy (chociaż jakoś nie bardzo chce mi się gadać o tym, co robić z cukinii, albo jaki jest ten jeden jedyny i właściwy przepis na ciasto kruche :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 16:47 mnie tam nie nudzi:)))Kuchnia lagodzi obyczaje:))Nie musimy ciagle o jedzieniu:)Szkoda ze tak daleko jestem-moglabym cie nadzorowac:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 23:36 Ty masz dobre serce... Za dobre! Nie miałabym sumienia taką odpowiedzialnością Cię obarczać :))) Co nie zmienia faktu, że za chęci - bardzo Ci dziękuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 20:36 e_katt - Witaj w stadzie. Już naliczyłam dwie sztuki: Ty i ja. Jeeeja, ale radość. Kuchnia. Kuchnia to najmilsze miejsce do pogawędek. Kiedy zaczyna sie gotowanie - zaczyna sie robić gorąco. Żyra Jeśli się mylę, jeśli jesteś fanką gotowania - wybacz, że Cie do mojego stadka wsadziłam. Jest za to coś, co robię bdb. NIKT tak nie nudzi jak ja!!!!!! O!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: kawa słodzona dlaczego???? 27.10.06, 23:34 Nic nie będę wybaczać! Bardzo mi miło w tym, co najmniej, dwuosobowym składzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: kawa słodzona dlaczego???? 28.10.06, 03:52 ...może skład sie powiększy, może nie. Jednak 2 to juz prawie tłum. W mojej kuchni 3 osoby to już sporo. Przy czterech można już tylko pogawędzić. Jeśli ktoś umie rozmawiać bez rąk. Tylko paszczą. I siorbać można - bo bez rąk. Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Wędrowiec ma rację IP: *.chello.pl 28.10.06, 20:22 Oglądałam kiedyś program w telewizji,właśnie tak uzasadniali picie kawy niesłodzonej i jakie są tego skutki.Ja nie mogę wypić gorzkiej kawy.Coś się ze mną zaczyna dziać. Robię się nerwowa i jest mi słabo.Może to rzeczywiście nagły spadek cukru w organiźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: kawa 30.10.06, 08:11 Jeden lubi słodką, jeden niesłodką. Inny nie może, a chce. Inny może a nie chce :) Samo życie. Pa, spadam kręcić 134 odcinek Dzwonnika ;) Pozdrówka kawosze :) Odpowiedz Link Zgłoś