Dodaj do ulubionych

Sledziowy watek

29.10.06, 18:47
Tu wpisujmy sprawdzone przepisy na sledzie, co?

Moje ulubione to:

1. sledzie w oleju
sledzie matiesy
cebula
sok z cytryny
cukier, sol, lisc laurowy, olej

Sledzie plucze w wodzie przez okolo 5 godzin, zalezy jak mocno sa slone. Kroje w kawalki. Cebule kroje w krazki, cukruje i sole, w sloiku ukladam warstwa sledzi, warstwa cebuli, i tak na przemian. Kazda warstwe polewam sokiem z cytryny. W polowie wysokosci sloika dodaje liscia laurowego. Na koniec wszystko zalewam olejem, wstawiam do lodowki na 2-3 dni. Pyszota!


2. sledzie w smietanie do mlodych ziemniakow

matiesy tak na przyklad 1/2 kg
cebula hmmm chyba jakies 4-5 duzych cebul
ocet
smietana 30%
cukier, sol

Matiesy moczymy w melku lub wodzie przez okolo 3 godziny. Cebule kroimy w cienkie piorka, posypujemy cukrem i wygniatamy reka. Odstawiamy do przegryzienia sie. Do cebuli dodajemy troszke soli, wlewamy ocet do smaku, tak, aby cebula byla dosyc kwasna i znowu na chwile odstawiamy. Do cebuli wlewamy slodka smietane, tez na oko, tak, aby powstala taka ciapa cebulowo-smietanowa. Smietana powinna sie sciac od octu.
Sledzie obsuszamy recznikiem papierowym, dzielimy na kawalki i przekladamy masa smietanowa. I do lodowki najlepiej na 2 dni.


3. sledzie Marysienki (zapodane na forumie przez Marysienke44)

1 kg sledzi zielonych, filetów, nie solone
Sledzie kroję w kawałki.

Zalewa:
-3 duże cebule (mozna więcej)pokrojona w talarki
-3 kulki pieprzu
-3 kulki ziela angielskiego
-3 liście laurowe
-3 łyżki cukru
-1 łyżka soli
-1/2(pół) szkl. wody
-1/2 szkl. octu
-1/2 szkl. oleju
-1 słoik koncentratu pomidorowego
To wszystko wrzucam do garnka i zagotowuję. Do gotującej zalewy wrzucam surowe
śledzie, i gotuję ok 7-8 min. oczywiście mieszając.
Wyłączam i zostawiam na następny dzień.
Obserwuj wątek
    • follow_me Re: Sledziowy watek 29.10.06, 20:13
      Dodam Ci śledzie gajowego, chociaż wkleiłam na blogu

      Śledzie gajowego
      Filety solone moczymy w wodzie z cytryną lub octem. W tym samym czasie gotujemy suszone grzyby, które zostały namoczone dwie godziny wcześniej. Gotowanie trwa okoł 30 minut. Podczas gotowania obieramy bardzo dużą ilość cebuli, którą smażymy w sporej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy (ja dodaję pomidory z puszki albo z pudełka) i dorzucamy zmielone w międzyczasie grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem lub czym tam mamy pod ręką. Śledzie wyjmujemy z wody, kroimy na kawałki. Kiedy zawartość patelni wystygnie, przekładamy tym śledzie, pakujemy na trochę do lodówki. Smacznego!
    • gika_gkc Re: Sledziowy watek 30.10.06, 19:18
      ŚLEDZIE Z BAKALIAMI
      1.0.5 kg matjasów
      2.10-15 dag rodzynek
      3.garść orzechów włoskich
      4.paczka suszonych śliwek
      5.5-6 średnich cebul
      6.0.5-1 szklanki oliwy
      Cebule pokroić w piórka, śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie, jak będą miękkie
      śliwki pokroić, wymieszać bakalie z cebulą i układać warstwami z wcześniej
      pokrojonymi na małe kawałki śledziami, zalać olejem i odstawić na dzień do
      lodówki


      ŚLEDZIE Z POREM – najlepsze śledzie pod słońcem
      1.0.5 kg matjasów
      2.1-2 duże pory
      3.śliwki suszone
      4.cukier
      5.cytryna
      6.śmietana
      7.majonez
      Pory pokroić w cienkie pół-krążki i zasypać obficie cukrem (ma być słodkie)
      pokropić sokiem z całej cytryny, odstawić żeby zmiękło, śliwki pokroić w
      paseczki, wymieszać wszystko z pokrojonymi na małe kawałki śledziami, doprawić
      majonezem i śmietaną (w proporcji 1:1), odstawić na dzień do lodówki

      ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM
      1.0.5 kg matjasów
      2.3-5 cebul
      3.4-7 ząbków czosnku
      4.majonez
      5.śmietana
      Cebulę i śledzie pokroić, czosnek wymieszać ze śmietaną i majonezem (ilość
      śmietany i majonezu powinna być w proporcji 1:1), układać warstwami, zostawić
      na jeden dzień w lodówce.
    • truscaveczka Śledzie po litewsku 31.10.06, 09:01
      Śledzie, marchew, cebula w zbliżonych ilościach.
      Tomat, woda.
      W naczyniu żaroodpowrnym układamy warstwami marchewkę w ćwierćtalarkach, cebulę
      w podobnej wielkości kawałkach i śledzie w 1-cm paseczkach. Ostatnia warstwa -
      marchew. Polewamy tomatem rozcieńczonym wodą dla rzadkości.
      Nie przyprawiamy.
      Wstawiamy do ledwie pyrkającego pieca na min. 3 godziny.
      Marchew ma się zwęglić na wierzchu nieco ;)
      Wyciągamy z pieca, opanowujemy łakomstwo i zostawiamy na noc do wystycgnięcia W
      TYM SAMYM NACZYNIU! Przy próbach przełożenia do innego otrzymamy pastę śledziową :P
      Spożywamy na zimno :)
      Pychaaaaaaaaaaaaaaa :)
      Przepis opowiedziany na podstawie "Kucharki litewskiej"
      • doral2 Re: Śledzie zwyczajne - zajebiste :) 02.11.06, 12:32
        śledzie jak śledzie
        cebula jak cebula
        oliwa lub olej jak oliwa lub olej
        czerwona papryka jak czerwona papryka

        teraz już będzie inaczej

        cebulę sparzyć wrzątkiem na sitku
        dodać do śledzi
        dosypać oregano - najlepsze świeże, z braku laku...
        pokroić paprykę w braaaaardzo drobniutka kosteczkę
        dodać kilkanaście kropel tabasco
        pomieszać i odstawić bodaj do nazajutrz...
    • lirio po japońsku 02.11.06, 16:24
      Śledzie po japońsku
      8 matiasów, jabłko - kwaśne winne, 4 ogórki konserwowe, puszka groszku, 4
      jajka na twardo, koperek, biała część pora.
      Matiasy wymoczyć, zalać na 30 min 6 łyżkami oleju, olej wylać, matiasy
      pokroić na kawałki. Do matiasów dodać pokrojone ogórki, jabłko bez skórki,
      białą część dużego pora, groszek, jajka. Doprawić pieprzem i ewentualnie
      solą, dodać koperek. Zalać sosem majonezowym (4 łyżki majonezu, szklanka
      śmietany 18% dobrej i gęstej). Można dodać listki mięty, szczypiorek. Można
      wszystko wymieszać lub ze
      sładników zrobić sałatkę warstwową - jabłka, śledzie, pieprz, por, groszek,
      jajka, ogórki, sos, koperek.
      Najlepsze są po 12 godzinach w lodówce
      • doral2 Re: Podbijam bo jutro sledzik!! 19.02.07, 13:25
        śledzie w occie :)))

        ocet i woda pół na pół, posłodzić do smaku, popieprzyć dobrze, zalać pokrojone
        śledzie i pokrojoną w półkrążki cebulę, pozostawic bodaj do nazajutrz...dzisiaj
        tez możńa zjeść, ale nie zdążą przejść ocetem :)
          • doral2 Re: Doralisssimo! 19.02.07, 14:31
            najlepsze z beczki, ale z braku laku jakie kupisz takie bedą dobre...czasami
            nawet te w oleju odsączam, przepłukuję i robię w occie..z czystego lenistwa :)
            • lirio Re: Doralisssimo! 25.02.07, 20:40
              Zrobiłam śledzie Doral - są pyszne, uwielbiam octowe marynaty, zrobiłam zgodnie
              z przepisem z octem 10% i są bardzo octowe - takie lubię!!! Następne spróbuję na
              occie jabłkowym, może mi nie wyżrą czerwonych krwinek, bo zjadam ilości
              przemysłowe ;)))) Pokropiłam sobie na talerzu oliwą z chili i czosnkiem ;)))
              mniaaaam!!!
    • azja811 O kurcze.... 22.02.07, 22:53
      Sorry... tak się spieszylam Mazi donieśc przepis na egzotyczne śledzie że
      osobistego śledziowego wątka popelniłam.Gapa jezdem.
    • pandora_ Re: Sledziowy watek 23.02.07, 23:15
      Mój tato mnie nauczył prostego śledziowego przepisu
      duży kubełek matiasów solonych - przepłukujemy je wodą ze dwa razy, jeśli są
      mocno słone
      2 winne jabłka, np. szare renety
      2 ogórki kiszone, raczej kwaśne niż słone
      pieprz czarny ziarnisty
      pół łyżeczki pieprzu ziołowego
      4 liście laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      olej roślinny
      dwie cebule

      Śledzie w kawałki, cebula w drobna kostkę, ogórek w jeszcze drobniejszą, a
      jabłko w kawałki wielkości połowy kawałków śledzia. Wrzucamy do miski,
      pieprzymy, wrzucamy przyprawy i zalewamy olejem, po czym delikatnie mieszamy,
      przykrywany i odstawiamy na 1 dzień. Potem można zapakować w słoiki, ze 2-3 dni
      w lodówce spokojnie wytrzymuje - ale tego nie wiem, bo u mnie znikają na 2 dzień :)
    • biala27 Moje ostatnie odkrycie 19.04.07, 09:37
      5 filetów matiasów - około 30-40 dag
      1 cebula średniej wielkości
      3 jajka ugotowane na twardo
      sos:
      pół szklanki kwaśnej śmietany co najmniej 18%
      3 łyżki majonezu
      łyżka musztardy
      sok z połowy z cytryny
      sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
      garść drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

      Filet wymoczyć.Odsączyć.Pokroic w ukosne kawałki.Cebulę posiekać w drobną
      kostkę. Przygotować sos- wymieszać wszystkie składniki. Połaczyć ze śledziem i
      odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać posypane drobno pokrojoneym
      jajkiem i szczypiorkiem. Jajko mozemy takze podzielić na ćwiartki i połozyć
      obok śledzia, polewając sosem..Udekorować wg uznania.

      Pyszne! Przepis dosatałam od koleznki (ta wyszukała go w sieci)
    • karolina_w_gazecie "Tort" śledziowy 23.04.07, 14:38
      W przezroczystym naczyniu układamy na przemian warstwy:

      1. białą: śledzie w jabłkach i śmietanie (mogą to być zarówno „olejowe” z
      cebulką, jak i „octowe” (np. z przepisu Doral ;-), które mieszamy z jabłkiem
      startym na gubej tarce oraz śmietaną+majonezem+chrzanem wg uznania)
      2. pomarańczową – starta na grubej tarce marchewka (ew. z sokiem z cytryny i
      cukrem wg uznania)
      3. znowu białą
      4. buraczkową: starte na grubej tarce buraki (albo jak ktos lubi ostro, może
      być ćwikła z chrzanem)

      Wierzch polewamy sosem śmietanowo-majonezowo-chrzanowym/ wg uznania.
      Poszczególne warstwy w zależności od potrzeb doprawiamy pieprzem-czy-czym- kto-
      chce.

      Pięknie to wychodzi kolorystycznie :)
      Oczywiście - jeżeli ktoś dysponuje odpowiednio wysokim naczyniem (ja zawsze
      miałam z tym problem)- warstwy można mnożyć.
    • iks54 Śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem 05.05.07, 18:33
      Płaty śledziowe z octu - jak się da to zdejmuję takie cienkie skórki - po
      prostu rozkładam filet, taki z płetwką górną, i odklejam tuszki.
      Zostaje "owijka" z płetwką

      Zalewa - kwaśna śmietana, sól, pieprz, jabłko lub czasem dwa, jedna duża lub
      dwie średnie cebule.
      Słoik, ten ponaad półlitrowy płatów śledziowych w zalewie.

      Też uwielbiam z młodymi zemniakami.
      Miałam wczoraj :)
    • follow_me Mazia! 26.09.07, 14:02
      Pytanie mam. Czy u Was te śledzie solone nazywają się matiesy? W Poznaniu tylko matiasy widziałam i tak się zastanawiam, jak się toto naprawdę nazywa....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka