Gość: nuna IP: *.aster.pl 20.11.06, 01:08 Zrobiłam dzisiaj 100 ruskich pierogów 1 raz w życiu i wyszły wspaniale.Chciałam się pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza9919 Re: Pierogi ruskie 20.11.06, 09:06 Gratulacje!!! Mój mąż uwielbia ruskie pierogi, więc jeśli nie ma kto u Ciebie zjeść takiej ilości to daj znać:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Re: Pierogi ruskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 18:00 Ja też bardzo je lubię, ale jeszcze nie opanowałem technologii. Czy możesz opisać szczegółowo ile czego. Sczególnie interesuje mnie ciasto na pierogi, żeby było elastyczne i dało się cienko wałkować. A nadzienie z sera (jakiego) i kartofli (jakich) w jakich proporcjach? I co jeszcze dodajesz? Bedę zobowiązany za szczegóły, bo dopiero (na starość) się uczę. Odpowiedz Link Zgłoś
we-ba Re: Pierogi ruskie 22.11.06, 19:45 podam swój farsz: 1. słonina pokrojona w drobną kostkę i wysmażyć z cebulą /też drobniutko pokrojona/ 2. biały ser /najlepiej półtłusty i ugotowane ziemniaki /w proporcji: mniej więcej tyle ziemniaków ile sera czyli pół na pół/, mielę w maszynce rm /lepiej się wzajemnie wymieszają 3. do tej "mielonki" dodać smażoną słoninkę i cebulę 4. przyprawy tylko! sól i pieprz wszystko wymieszać, nalepiej ręką Ciasta nie podam, bo małżonek piekarz mi je robi, wiem tylko że mąka z ciepłą wodą i sól, oraz to że nie dodaje się jajka, przez nie ciasto staje się sztywne, a tak jest elastyczne i super się lepi Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Pierogi ruskie 22.11.06, 20:13 we-ba napisała: > podam swój farsz: To i ja podam : twaróg, ziemniaki pzreciśnięte pzrez praskę,bryndza, mały serek topiony,pieprz, czasem jeszcze coś mocniejszego,papryka, albo cayenne. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Pierogi ruskie 20.11.06, 18:03 to i ja gratuluje-wbrew pozorom takie proste to nie jest:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doda Re: Pierogi ruskie IP: *.uco.es 22.11.06, 19:27 Gratuluje!!! :)) Ja wlasnie czekam na ser bialy, ktory mam dostac z Polski i w przyszlym tygodniu bede probowac pierwszy raz w zyciu :))) mam nadzieje ze tez wyjda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Pierogi ruskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:05 z galeri potraw przepis na ciasto: 0,5l maślanki 0,5 kg maki zrobilam tak i ciasto bylo wspaniale. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Pierogi ruskie 22.11.06, 21:41 kiedys spróbuję.Już spróbowałam z mlekiem zamiast wody i było super, teraz kolej na maslanke, chociaż coś mi się jakby pzrypomina,że już kiedyś w życiu próbowałam ze śmietaną, tzn mąka poznańska+śmietana 18%. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 Re: Pierogi ruskie 23.11.06, 20:39 Te pierogi z maślanką to podała na forum - Fettinia. Tu można zaglądnąć: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103.html O pierogach nigdy za dużo - wciąż ktoś sie uczy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Attila Re: Pierogi ruskie IP: *.spray.net.pl 23.11.06, 16:50 A ja zrobiłam dzisiaj! 70 sztuk! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
rybka002 Re: Pierogi ruskie 23.11.06, 17:55 dobre też wychodzi ruskie ala pizza, taki ogromny pieróg a w środku nadzienie, pycha i znacznie mniej pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
luana4 Re: Pierogi ruskie 24.11.06, 12:29 Ja sie wlasnie przymierzam do zrobienia wiekszej ilosci. Troche zjemy dzis, a reszta zostanie w zamrazarce na wigilje:) Odpowiedz Link Zgłoś