Gość: mika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:53 macie jakis pomysl na wykorzystanie surowych wedzonych wedlin: poledwicy, ogonowki albo szynki? Jak z tego zrobic jakas potrawe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: surowe wędzone 06.12.06, 11:05 pokroić w paski / kostkę przesmażyć na oddzielną patelnię wlać smietanę, wkruszyć ser blue, rozpuscić, doprawić pieprzem makaron ugotować, wymieszac z sosem, posypać chrupiącą wędliną i jeśc :) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: surowe wędzone 06.12.06, 13:22 Ja kroję cieniutko i zjadamy z pieczywem. Pychotka, uwielbiam taką wędlinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: surowe wędzone IP: *.acn.waw.pl 06.12.06, 13:56 taka obsmazona na chrupko wędlina pasuje też idealnie do sałaty Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: surowe wędzone 06.12.06, 21:43 mnie sie wydaje ze po to sie wędzi żeby jeść na zimno zagryzajac pieczonymi kartoflami i zapijać gorącym czystym winnym barszczem albo po prostu berbeluchą! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: surowe wędzone 06.12.06, 23:27 Kak sobie dumam. Czy takie "surowizny" nie możnaby obsuszyć do konsystencji prosciutto... Albo jerky... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: surowe wędzone 06.12.06, 23:36 ampolion napisał: > Kak sobie dumam. Czy takie "surowizny" nie możnaby obsuszyć do konsystencji > prosciutto... > Albo jerky... przecież tak się robi w Normandii, jak robiłem u Saviema w Caen to tak żesmy załatwiali prosięce uda! po lekkim podwędzeniu jeszcze ciepłe do kamiennej stągwi, gruba sól mare i na 7 miesiecy do piwnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: surowe wędzone 06.12.06, 23:46 Pamiętam z lat dziecięcych polędwicę wędzoną, suchą jak kamień, ciemno-brązową. Smakowała włąśnie jak prosciutto, ale była dużo "jędrniejsza". Trzymali ją w ziemnej piwnicy. Jerky to już inna sprawa bo to mięso nie tyle wędzone co suszone. Odpowiedz Link Zgłoś