ampolion 11.12.06, 04:30 www.sandomierz.pl/index.php/pl/kultura/przepisy_kuchni_regionalnej/art18.html?CMS=df0db9b655c57da6cfa3c1b0eb76e0a9 Sprawdzę czy wchdzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: Kuchnia sandomierska 11.12.06, 04:39 Kliknąć na "Przepisy kuchni regionalnej". Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Trąci amatorszczyzną. 11.12.06, 07:30 Zakwas na żur: proporcje: 1 kg mąki (!) na 3 l wody...bzdura. sałatka z soczewicy: ogórek kiszony a latem świeży - przecież to diametralnie zmienia smak...itd, itd. - na pierwszy rzut oka. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: A teraz to mnie całkiem zatkało: 11.12.06, 07:34 Kotlety schabowe ze słodkiej kapusty Niewielka główka słodkiej kapusty, 0,5 kg pieczarek lub innych grzybów, 2 cebule, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, 3 jajka, 25 dkg tartej bułki, 1 szklanka mąki pszennej. Kapustę sparzyć zdjąć liście (tak jak na gołąbki), następnie przez 7 min. gotować w osolonej wodzie. Liście rozłożyć i posmarować uprzednio przygotowanym farszem z grzybów, złożyć w chusteczkę, panierować w następującej kolejności: w mące, rozbitym jajku i w tartej bułce. Następnie smażyć na oleju na złocisty kolor. Ułożyć w rondlu, na dno wlać 1/3 szklanki wody i dusić ok.20 min. Farsz z grzybów: pieczarki umyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, również pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i dusić ok. 30 min., doprawić solą i pieprzem. Proponuję: zupę grzybową z marchewki, gulasz z ziemniaków, śledzia opiekanego z bakłażanów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: A teraz to mnie całkiem zatkało: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 09:27 Nie sądzę żeby ktoś robił takie schabowe. W Sandomierzu głównie jada się kluski i sos. O soczewicy nie słyszałam . Z mięs szynka i schab. O móżdżku, nerkach, ozorze lepiej nie wspominać/ to dla zwierząt/ O gryfie czyli wymieniu nikt jako o jadalnej części nie słyszał, chociaż mortadela i parówki są jadane.Kurzy jajnik jest z obrzydzeniem wyrzucany , za to lubiane kurze łapki na galaretę i do ssania. W lecie garuch. Maści się smażoną śmietaną. Na wigilię żur z kaszą jaglaną. Racuchy na oleju - olej lniany i rzepakowy sprzedawany na rynku. W ogóle uważam, że kuchnia jest uboga w porównaniu z innymi regionami i niesamowitymi możliwościami jakie daje ziemia. Teraz zmienia się to trochę. Wchodzą nowe produkty np. soczewica. Może tylko zapomniana ale w kuchni nieobecna. Najbardziej mnie zdumiewało, że chleba kupuje się bułkę. A teraz czekam na wyrazy obrzydzenia z powodu podrobów itp. kto jeszcze nie jada. Odpowiedz Link Zgłoś