Gość: lupus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 17:34 skad ta dziwna nazwa baltonowski - od Baltony (siostry Pewexu) trzeba wiedziec co sie je i dlaczego - tak mowia znawcy, dlatego pozwalam sobie rozpoczac tak dziwny watek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qubraq chleb baltonowski? 08.01.07, 18:51 Jadam go od bardzo dawna jest smaczny i na drugi dzień też go mozna zjeść ze smakiem, wiecej nie wiem... :-) Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: chleb o przedłużonej świeżości masowo 08.01.07, 19:06 dostarczany na statki właśnie przez Baltonę, która była wyspecjalizowanym i jedynym zaopatrzeniowcem. Innego na pokładzie się nie uświadczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chleboman Różne są chleby baltonowskie IP: 212.160.156.* 09.01.07, 20:20 Nie ma się co spierać, że kiepski lub bardzo smaczny. Jedyne co zapewne łączy wszystkie chleby baltonowskie, to ich standardowy kształt i kompaktowe rozmiary. Miałem do czynienia z bardzo smacznymi chlebami baltonowskimi, jak i czymś, co bardziej przypominało trociny zbite w jedną kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: chleb o przedłużonej ?wieżo?ci masowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 10:45 to nie jest chleb to jest wyrób chlebopodobny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej75 Re: chleb baltonowski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 21:07 Nazwa Chleb Baltonowski pochodzi od firmy, która zaopatruje statki m inn w Gdyni, Gdańsku, Szczecinie głownie w artykuły żywnościowe. Firma nazywa się "Baltona". Ponieważ stanowi element istotnego zaopatrzenia przeważnie na długie rejsy oznacza się długim okresem przydatności do spożycia, dobrym smakiem i nazwijmy to umownie niezawodnocią o ile przechowywany jest właściwie. Spędziłem wiele lat na morzu i nie zdarzyło się, aby ktokolwiek z załogi miał problemy gastryczne. Reżim kuchni jest ścisły: raz rozmrożone produkty, nie spożyte bezwzględnie się wyrzuca. Każdy statek ma chłodnię do artykułow żywnościowych, kilka lodówek ogólnie dostępnych dla wacht (dyżurów w godzinach 00-04, 04-08, 08-12, 12-16, 16-20 i 20-24) Zmiany od 20- 08 mają w lodówkach porcje nocne; zwykle wędliny, jajka na twardo, chleb, sery, masło. Jeśli porcji nocnych nie zjedzono- wyrzuca się. Jakakolwiek oszczędność, próba zagospodarowania tych produktów nie wchodzi w rachubę. Statek wielokrotnie znajduje się poza zasięgiem natychmiastowej pomocy medycznej, stąd ścisłe- sprawdzone reguły. Pozdrawiam = ex oficer marynarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAula Re: chleb baltonowski? IP: *.acn.waw.pl 10.01.07, 13:28 mały off topic. na Pogorii głodni po nocnej wachcie mieliśmy do wyboru: nic albo suchy chleb z kolacji. raz mieliśmy szczescie bo rzucili stare lembasy z szalup ratunkowych - termin ważności się skończył. pod względem kulinarnym tragedia. tylko CHopin :) Pozdrawiam wszystkich żeglarzy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: chleb baltonowski? 10.01.07, 14:34 Eee, na jachtach też są wachty i nocne żarcie ALE NIC SIĘ NIE WYRZUCA i wszyscy żyją :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grądziel Spyża "baltonowska" IP: *.limes.com.pl 10.01.07, 14:39 Firma CHZ Baltona z Gdyni była onegdaj synonimem znakomitej jakości, nie tylko spożywki kupowanej również za dewizy lub bony PeKaO czy Pewexu w specjalnych sklepach lub masowo dostarczanej na statki i czasem na okręty... Teraz już jej praktycznie nie ma w portach - ale nazwa pozostała. Była baltonowska : szynka, kaszanka, kabanosy = teraz producent bylejakości uważa że przymiotnik BALTONOWSKI napędzi mu kasy. Chętnym powąchania i zjedzenia prawdziwego, polskiego chleba polecam produkty kaszubskiej piekarni w Sierakowicach k. Sulęczyna k. Kartuz lub z borowiackiej w Osiu k.Tlenia k. Świecia. Zamrożony i opieczony, nawet po 3 latach od daty produkcji, nie ma sobie równych. A kupić go można tam i w Sopocie, do którego zapraszam, szczególnie teraz - a nie latem, po świeże powietrze też. Podstawą smaku i aromatu pieczywa jest wysoka jakość wody i brak chemii przyspieszającej. Teraz schiesse-woda i proszki jednak dominują. 3-cm pajda sierakowskiego lub oskiego, chrupiącego chleba z 4-cm świeżego masła (byle nie z Warlubia) orgazmuje mniamuśnie w każdym. GRĄDŹL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: Spyża "baltonowska" IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.01.07, 01:03 jak kaszubski to nie polski, polacy nie umieją robić dobrego chleba Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Spyża "baltonowska" 11.01.07, 09:02 Polacy nie umieją robic dobrego chleba?????? A jadłeś chleb angielski? Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Spyża "baltonowska" 11.01.07, 17:38 Jem codziennie od kilku lat. Trzeba wiedziec, gdzie sie kupuje chleb - w miejscowym markecie ASDA jest "four grains", ktory nie ma sobie rownych. Niezle sa tez Tiger's crest i Hedgehog (nazwy od sposobu formowania skorki). Dlugo utrzymuja swiezosc i sa po prostu smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Spyża "baltonowska" 12.01.07, 13:00 Podobny takst jak "amerykańskie żarcie jest okropne". Podejrzewam, że ten sam błąd popełnia i kolega od angielskiego chleba. Powiem tak: każde tanie żarcie jest okropne, a rozwinięte kraje zachodu mają to do siebie, że można tam kupic KAŻDE jedzenie. Jak kupuje taniochę to je trociny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek do Andrzeja 75 IP: *.reverse.newskies.net 11.01.07, 00:17 Chyba plywales w PLO albo w PZM Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: co to jest chleb baltonowski 08.01.07, 20:11 images.google.pl/images?hl=pl&q=chleb%20baltonowski&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wi Odpowiedz Link Zgłoś
kkaren Re: co to jest chleb baltonowski 08.01.07, 22:37 Wydaje mi się że nazwa zależy od typu mąki jak np. chleb pytlowy, a może się mylę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.npgo.pl 09.01.07, 00:09 Nazwa zależy od kształtu chleba i rodzaju mąki. Zazwyczaj jest to chleb z koszyczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: nic dobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:29 Chleb baltonowski to tradycyjny polski chleb mieszany o proporcjach mąki żytniej do pszennej teoretycznie 30-70%. Teoretycznie, bo która mąka tańsza to jej udział wzrasta, ale nigdy do 50 na 50%. Przygotowywany na zakwasie. Nazwano go tak bo dostarczany był z gdańskiej piekarni na statki gdzie jedynym zaoptrzeniowcem była Baltona. A że nazwa konotowała się wówczas bogato to tak zostało. Ten sam chleb nazywa się różnie w różnych częściach Polski domowy, tradycyjny, polski..A co do nazewnictwa to np. chleb zakopiański nie ma nic wspólnego ze stolicą Tatr a z ulicą Zakopiańską w Warszawie, gdzie w piekarni powstała jego receptura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czort444 chleb baltonowski to zło IP: *.aster.pl 09.01.07, 16:58 i należy go nie spożywać. Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski chleb baltonowski to nie jest chleb 09.01.07, 17:12 Chleb baltonowski moim zdaniem nie zasługuje na to by go nazywac chlebem. To właściwie bułka w kształcie chleba o nijakim smaku. Niestety w Warszawie ten typ pieczywa jest bardzo rozpowszechniony i trudno dostać zwykły chleb z ciemną skórką, który nie jest jednoczesnie chlebem "zdrowotnym". "Chleb" baltonowski ma jeszcze jeden minus. Po 24 godzinach od kupienia nie nadaje sie do spożycia i nie da się go pokroić - bo się "sypie". Prawdziwy chleb można jeść bez problemu przez trzy dni i to nie przez konserwanty (jak ktoś pewnie pomyśli). Podobnie jest z chlebem na wsi. Dosć długo jest świeży. "Chleb" baltonowski to zmora Warszawy (nie wiem jak w innych miastach, ale na Górnym Śląsku na szczęście prawie go nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: chleb baltonowski to nie jest chleb IP: *.tktelekom.pl 09.01.07, 17:23 Nieprawda,że na Śląsku prawie go nie ma.Można go kupić w Pszowie,Raciborzu,Rybniku,Żorach.Jest bardzo dobry gatunkowo,praktycznie jest zjadany od piętki do piętki.Sam fakt że robiony na zakwasie już go nobilituje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: chleb baltonowski to nie jest chleb IP: *.leon.com.pl 16.01.07, 14:29 W Rybniku nie ma dobrego chleba, kto twierdzi inaczej, ten nigdy nie jadł prawdziwego, pysznego chleba. A baltonowski z Rybnika to pszenna buła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: chleb baltonowski to nie jest chleb IP: *.nokia.com 09.01.07, 17:51 Nie ma reguły, w takim na przykład Marcpolu baltonowski to zdecydowanie najsmaczniejszy, najbardziej przypominający w smaku chleb, i jednocześnie najtrwalszy z dostępnych chlebów, pozostałe dostępne na codzień w każdym Marcpolu - czyli bodajże warszawski i stołeczny smakiem mają średnio cokolwiek wspólnego z chlebem a na drugi dzień zamieniają się w trociny. Także nie ma reguły, zależy to od tego kto piecze a różne piekarnie nazywają tą samą nazwą zupełnie różne wyroby. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_ab Re: chleb baltonowski to nie jest chleb 09.01.07, 19:11 Co Wy za bzdury wypisujecie?????? Chyba z nudów. Jaka bułka? To, moi drodzy, że chleba nie da się zjeśc na drugi dzień, to nie wina nazwy, ale tego, że nie był robiony na zakwasie..wtedy ciasto musi byc przygotowywane ok. 12h przed wypiekiem i do tego razu co 3-4 h przerabiane, ale niestety.... nie wszyscy są piekarzami z zawodu, którzy ten chleb wytwarzają.... puratos, lub inne świństwa, do proszku dolewamy wody i ciasto wyrośnięte, gotowe na już do pieczenia... Nie trzeba się wtedy znac na technologii produkcji i koszty produkcji mniejsze, nie potrzebne scecjalistyczne maszyny, nie trzeba zatrudniac człowieka, żeby robił tzw. "kwasy"(przerabianie ciasta co 3-4h do momentu wypieku). Oto i cała tajemnica... Chleb bez polepszaczy, zrobiony metodą tradycyjną nadaje się spokojnie do spożycia nawet na 4 (5) dzień. A tak btw, jestem córką piekarza :D Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: chleb baltonowski to nie jest chleb 09.01.07, 22:36 widac ze znasz sie na rzeczy. Wszyscy tutaj po prostu chrzania o chlebie i pieczeniu (no, z wyjatkiem jezykoznawcow i zeglarzy). Niemczy robili w czasie wojny chleb dla wojska i mogl byc przechowywany latami (ile juz nie pamietam, bo bylo wtedy bardzo duzo sniegu i pelno odmrozen, ruscy gonili nas katiuszami ze nie bylo czasu pomyslec ale jak sie taki chleb otworzylo w okopie, to byl super swiezy. Dla polepszenia smaku, lekko go podgrzewalismy na ognisku i pachnialo domem). Pozniej wypiekalem taki chleb juz po wojnie a recepture mam do dzisiaj wiec moze komus godnemu ja przed smiercia przekaze. Odpowiedz Link Zgłoś
tut_ets Re: chleb baltonowski to nie jest chleb 10.01.07, 16:51 Dobrze wyrobiony chleb na zakwasie, dobrze przechowywany (BEZ ZAMRAZANIA, ale w lodowce, owiniety w papier) mozna jesc nawet i po dwoch miesiacach. Z Polski zawsze sciagam sobie kilka bochenkow. I spokojnie zjadam jeszcze po 3 miesiacach od daty zakupu. Wcale nie czerstwieje, ani nie polesnieje. Pozdrowienia i czapka z glowy dla piekarzy z piekarni na Bema we Wrocku!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Re: chleb baltonowski to nie jest chleb IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.07, 01:53 A czy nie wydaje Ci się, że od przedostatniej podwyżki trochę się pogorszył? Mam takie wrażenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanfar Re: chleb baltonowski to nie jest chleb IP: *.chello.pl 09.01.07, 20:50 zgadzam się - chleb baltonowski to zmora warszawy. jest beznadziejny, ale stanowi jakies 80% rynku mam wrażenie na pomorzu go nie widziałem i całe szczeście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odis Najlepszy chlebek w Polsce IP: *.cable.ubr06.newm.blueyonder.co.uk 10.01.07, 00:07 Najlepszy chleb baltonowski (i zakopianski tez) mozecie kupic we Wroclawiu w piekarni u Czwordona na Karlowicach przy placu Pilsudskiego we Wroclawiu. Sni mi sie po nocach ten chleb po prostu. To co w Londynie tu pieka to niestety nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Najlepszy chlebek w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.07, 09:06 Oj tak, chlebek u Czwordona jak marzenie. Nigdzie takiego nie znajdziesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sneer Re: Najlepszy chlebek w Polsce IP: *.as.kn.pl 11.01.07, 00:09 Ten z piekarni na Sienkiewicza (pl.Bema) też jest boski. Generalnie duzi producenci idą na ilość ze szkodą na jakości. Achleb z biedronki (zamiast mąki) jest beznadziejny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: chleb baltonowski to nie jest chleb 10.01.07, 10:35 Zdumiewa mnie to, co piszesz. Z moich doświadczeń wynika, że wszystkie "białe" chleby (kupowane w warszawie) POZA baltonowskim odpowiadają Twojemu opisowi. Przyznam, że parę razy mieliśmy wrażenie, że sprzedano nam baltonowski w tajemniczy sposób "odświeżony" w sklepie, ale to już oddzielna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_krzysztof Re: chleb baltonowski to nie jest chleb 10.01.07, 14:11 Zgadzam się - baltonowski to nie chleb. Mieszkam w Grudziądzu i jadłem baltonowski tylko kilka razy w życiu - w porównaniu z chlebami na Pomorzu jest straszny - skórka blada, smak nijaki, zapachu praktycznie brak. Nie ma to jak świeży chleb domowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Re: chleb baltonowski to nie jest chleb 12.01.07, 13:22 > Zgadzam się - baltonowski to nie chleb. Ja również :) > Mieszkam w Grudziądzu i jadłem baltonowski tylko kilka razy w życiu - w > porównaniu z chlebami na Pomorzu jest straszny - skórka blada, smak nijaki, > zapachu praktycznie brak. Ja też pochodzę z Grudziądza... jadłeś może chleb od Fladra z Dragacza? Przez to że jest "mączny" bardzo mi smakuje i lepszego w okolicy nie znalazłem... Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: chleb baltonowski to nie jest chleb 10.01.07, 15:37 Nieprawda, chleb baltonowski ze Spoldzielni Piekarsko - Ciastkarskiej w Warszawie jest niezly i nie kruszy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macharras2 Re: chleb baltonowski to nie jest chleb IP: *.eranet.pl 10.01.07, 16:00 chleb baltonowski to bułka z masłem.w 1976 była też kaszanka baltonowska w puszce !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macharras2 Re: chleb baltonowski to nie jest chleb IP: *.eranet.pl 10.01.07, 16:10 to taki mały,większy luksusik tamtego roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz nie z baltony IP: 213.134.149.* 09.01.07, 17:09 Otóż, historia chl. baltonowskiego jest zupelnie inna. W czasach kiedy mialo miejsce "urynkowienie" gospodarki,obowiązywały ceny "urzędowe" i "umowne".Te pierwsze można było zmieniać tylko decyzją rządu, a wszystkie produkowane wówczas chleby mialy ceny urzędowe własnie.Koszty produkcji chleba były wyższe niż jego cena daltakiczna, stąd tez producenci otrzymywali doplatę roznicy.Ale pieniąze te trafiały do piekarzy z duzym opóźnieniem a takze nie dawaly mozliwosci pokrycia pelnych kosztow produkcji. Wtedy tez ówczesni piekarze warszawscyz z sektora państwowego, rozpoczęli jedyną w swoim rodzaju "akcję protestyacyjną" polegającą na produkcji wyłącznie pieczywa pszennego (bułek), które były bardziej rentowne. I wtedy to odnalezliśmy recepturę, nigdzie nie używaną dotychczas , nie podlegającą rygorom cen urzędowych.Był to własnie chleb baltonowski, ktory z zasadzie nie różnił się niczym od ówcześnie produkowanego chleba mazowieckiego.Uzyskaliśmy zgodę władz na jego produkcję, więc wprowadziliśmy go do sprzedazy. Paradoksem tej akcji protestacyjnej(opisywyanej w stołecznych gazetach) był fakt, iz jako jedyna w dziejach przynosila zyski a nie straty wynikające z zaniechania produkcji.Potem chleb baltonowski, stał się ogólnie dostepnym we wszystkich ragionach kraju. Faktem jest,żę wtedy miał inną gramaturę.W kolejnych latach , różni producenci by uzyskac wieksze zyski zmniejszali ją skutecznie.Dziś zostalo niewiwlu produkujących ten chleb w gramaturze 650 gram. I to cała historia. Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: nie z baltony 09.01.07, 17:14 Na szczęście to okropne pieczywo jeszcze wszędzie nie trafiło do sprzedaży. Miałem racje uznając, że ma wiele wspólnego z bułką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: nie z baltony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 20:52 Bzdury klepiesz. Chleb baltonowski to zwyczajny polski chleb. Tylko, żeby produkować dobry chleb nie wystarczy sama receptura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierownik Wywód godny Kartezjusza, ale skąd nazwa, mistrzu ? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.07, 17:34 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: Wywód godny Kartezjusza, ale skąd nazwa, mist IP: 213.134.149.* 10.01.07, 13:30 A nazwa...Tak jak każda inna... Jest chleb zakopianski mimo,ze produkowany byl w kazdym miescie, są bulki wroclawskie, produkowane wszedzie. Słowotwórstwo nie jest niczym nowym Nowomowa takze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borowiecki Re: Wywód godny Kartezjusza, ale skąd nazwa, mist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 17:45 Bułki wrocławskie może i wszędzie są produkowane ale u nas to cudo nazywa się (nie wiedzieć czemu :-) "angielka" i nie słyszałem jeszcze aby ktoś (u nas oczywiście) kupował lub sprzedawał bułki wrocławskie tylko angielki. A tak na marginesie bułka wrocławska nie przypomina wyglądem bułki (bułka raczej jest okrągła niż podłużna). pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mzrr21 Re: Wywód godny Kartezjusza, ale skąd nazwa, mist 13.01.07, 18:47 W Krakowie bułka wrocławska to "weka". Kilka lat temu koleżanka z innego miasta robiła jakąś imprezę i potrzebowała zrobić kanapki, weszła do piekarni i poprosiła o bułkę wrocławską. "Nie ma" usłyszała w odpowiedzi. "A to co" pokazała palcem - "weka" odpowiedziała sprzedawczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borowiecki Re: Wywód godny Kartezjusza, ale skąd nazwa, mist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 18:56 O ile się nie mylę to funkcjonuje jeszcze jedna nazwa (na bułkę wrocławską/angielkę/wekę) - bułka paryska. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: nie z baltony 12.01.07, 04:10 tak i nie tak. Zjawisko o ltórym piszesz spowodowało nagłe pojawienie się na rynku tzw. chleba pytkowego (odkurzono XIX-wieczne słowo oznaczające drobne przesiewanie mąki) gdzieś ok. roku 1983. Baltonowski - o ile mnie pamięć nie myli - pojawił się w powszechnym obiegu jakieś dwa lata później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darami Re: nic dobrego IP: *.crowley.pl 10.01.07, 10:48 a gdzie w Warszawie przy Zakopianskiej jest lub byla piekarnia? Naprawde byla? Tam jest cudowna cukiernia (od lat trzydziestych ub. w.), ale nie piekarnia. Prosze o wiecej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej75 Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 21:20 W uzupełnieniu mojego postu podaję, ze Przedsiębiorstwo Zaopatrywania Statków "Baltona" istnieje do dziś. Dbałość o jakość i trwałość na dostarczane towary przez tą firmę spowodowała zapożyczenie nazwy "Baltonowski Chleb", ale jego jakość produkowana poza zasięgiem firmy - jak wynika z postów - nie wszędzie może spełniać normy, jakie stawia "Baltona". Jest tak wiele czynników wpływających na jakość pieczywa, tylu konsumentów a przypuszczam, ze prawie tyle samo opinii...Zyczę smacznego ! = ex oficer marynarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez ex Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 00:21 Najlepszy chleb na statku pieczony jest przez kucharza. A ranne swieze buleczki- mniam, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:17 W trumnie z Baltony wyglądasz jak żywy! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: co to jest chleb baltonowski 10.01.07, 09:12 Czego mi brakuje w Nowym Meksyku? Chleba, o którym mówiło się kiedyś "z państwowej piekarni"; dawno, dawno temu kosztował 80 groszy lub złotego za kilogramowy bochenek. Potem zmniejszyli wagę bochenka do 800 g, a potem wyjechałem z Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pXXX Re: co to jest chleb baltonowski IP: 212.180.156.* 09.01.07, 17:27 To chyba taki zwykły chleb:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna ch Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.e-cho.eu 09.01.07, 18:30 Jeszcze pare lat temu obowiązywały receptury , które scisle okreslały skład surowcowy ,na 100 kg mąki i przypiek tzn, ile kg chleba można upiec ; Chleb baltonowski to nic innego jak pieczywo mieszane decyzją utalono ile mąki pszennej; a ile żytniej - kalkulacja oraz smak regionalny, Do produkcji chleba potrzebna była sól drodżei woda.Obecnie panowie piekarze dodaja polepszacze tj, dodatk tego poprawia lepsze wchlanianie wody przez mąke po co miec 130 przypieku jak mozna ok 150 , Ok jak robią to ludzie .ktorzy maja pojecie ,obecni wlasciciele to częto kierowcy mechanicy , POlecam lektur ę koserwanty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: co to jest chleb baltonowski IP: 213.134.149.* 10.01.07, 13:35 Prosze uprzejmie uświadomoc mnie, czym cechuje sie smak "regionalny"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Mietek Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 17:47 Chleb baltonowski - to najtańszy i najmniej smaczny chleb w sklepie. Nie polecam, sam omijam z daaaleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adomas Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.crowley.pl 09.01.07, 18:02 U nas w mieście jest jedna piekarnia która robi chyba najlepszy chleb baltonowski w Polsce. Jest to piekarnia z ul. Żelaznej w Kłodzku. Za to w Warszawie chleb baltonowski to straszna chała i na drugi dzień mydłem śmierdzi i do niczego się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
amel22 Re: co to jest chleb baltonowski 09.01.07, 18:05 U nas w Białymstoku chleb baltonowski jest najlepszy z PSS Społem,gdyz jest przygotowywany w sposób tradycyjny z najlepszych surowców.Polcam spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: co to jest chleb baltonowski IP: 213.134.149.* 10.01.07, 13:41 Racja,pozdrowuenia dla Kolegi Radziszewskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: co to jest chleb baltonowski 10.01.07, 16:13 amel22 napisała: > U nas w Białymstoku chleb baltonowski jest najlepszy z PSS Społem,gdyz jest > przygotowywany w sposób tradycyjny z najlepszych surowców.Polcam spróbować. Ilekroć jestem w Supraślu tylekroc jadam na zmiane baltonowski i przywożone z Litwy, mają je na dole w "Jaskółce"! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drze Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 18:26 Widocznie to nie jest chleb baltonowski, tylko podobny - zwykły biały chleb Teraz już wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Chleb baltonowski... IP: *.aster.pl 09.01.07, 18:17 "Chleb baltonowski - najpopularniejszy i najczęściej kupowany chleb w Polsce. Składa się z mąki pszennej (60 proc.) i żytniej (40 proc.)." To po prostu najzwyklejszy chleb pszewnno - żytni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqdq Re: co to jest chleb baltonowski IP: 83.17.79.* 09.01.07, 18:40 Jestem człowiekiem pamietającym nieźle koniec PRL, to skąd chleb baltonowski wiem. Historia jest dość prosta. W lipcu 1989 rząd Rakowskiego zamroził ceny by walczyć z inflacją, a efektem jak łatwo się domyślić stały się absolutnie puste półki w sklepach, w przeciwieństwie do 1981 zabrakło nawet octu. Tak więc ekipa wymyśliła, że z kolei na zapełnienie półek najlepszym sposobem będzie uwolnienie cen żywności. Żeby jednak lud nie zbuntował się wymyślono, że 4 podstawowe produkty żywnościowe będą miałe ceny urzędowe, dotowane przez Polskę Ludową wtedy jeszcze. Zamierzano utrzymać ceny na tzw mleko "chude" (wodnisty płyn w butelkach z białym kapslem), chleb tzw "zwykły", no i jakiś gatunek mąki i coś tam jeszcze. Piekarze co oczywiste w dopłaty rządowe nie uwierzyli w najmniejszym stopniu i chleb zwykły przemianowali na baltonowski (pierwsza wpadła na to SPC "Lubelska" ale głowy nie dam). A siłą bezwładu nazwa przetrwała do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 18:46 LMAO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drze Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 18:51 Najlepszy, prawdziwy chleb baltonowski jest w Hali Mirowskiej w Warszawie. W SAMIE, który nadal wgląda jak za Gierka i chleb jest też jak za Gierka. Polecam! A tym, którzy narzekają powiem, że kupują podróbę baltonowskiego, czyli zwykły biały chleb. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 19:04 Ja uważam, że baltonowski jest jednym z lepszych i trwałych które można dostać w wawie-ale oczywiście zależy z jakiej piekarni-najlepsiejszy jest ze SPC na ul. krakowiaków w hiperze wcale nie należy do najtańszych (ale jak oryginał waży aż 0,65kg). najsmaczniejszy jest pierwszego dnia, ale zdarzało się, że i po4 jadłem i był ok-ważne żeby nie zamykać szczelnie folią bo traci chrupkość. Kiedyś kupiłem "baltonowski" z piekarni chyba "dragan" był mniejszy i smakował jak napompowana buła. W wawie jedyny najlepszy baltonowski tylko z SPC ale wiadomo-jakość kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: housewife Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.iim.pl 09.01.07, 19:34 Zgadzam sie, chleb baltonowski z SPC jest bardzo dobry, ale inne juz nie. W ogóle pieczywo ze speca trzyma jakośc Odpowiedz Link Zgłoś
sowizdrza Re: co to jest chleb baltonowski 09.01.07, 20:03 chyba pracujecie w tym spc pieczywo u nich to największy syf na drugi dzień nadaje się do śmieci szczególnie chleb baltonowski ludzie z przyzwyczajenia ( głównie najstarsi ) go kupują Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: co to jest chleb baltonowski 10.01.07, 10:44 My kupujemy różne chleby z różnych piekarni. Trzeba sobie wybrać ulubione. Odpowiedz Link Zgłoś
samosiejek Re: co to jest chleb baltonowski 11.01.07, 17:55 mam wrażenie, że to raczej Ty pracujesz u konkurencji ;) baltonowski z SPC jest wyborny i nie jest to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: co to jest chleb baltonowski 10.01.07, 10:43 Baltonoski zawsze SPC. Inne zwykle już z wierzchu inaczej wyglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 04:01 Nie mają rację Ci,którzy uogólniają , że w Warszawie chleb baltonowski jest niejadalny.Przeczą temu niektóre wpisy.Ja dodam,że w Carrefourze na Głębockiej w Warszawie też ten chleb jest dobry.Robię zakupy raz na tydzień , a chleb przeznaczony na trzeci i kolejne dni przechowuję w zamrażalniku.Po rozmrożeniu jest jak świeżo kupiony.Oczywiście zwracam uwagę , czy jest zrobiony na zakwasie.Etykietka zawiera potrzebne informację.A co do Baltony ;kiedyś mieszkałam na Wybrzeżu i zdobyte bony ( kto z Was Młodych pamięta,co to było ?) poświęcałam na zakupy w sieci Baltona.Oprócz marynarzy i rybaków także zwykli śmiertelnicy - jak mieli szczęście i...bony , mogli tam kupować. Do dziś pamiętam smakowitą kaszankę , nie mówiąc o innych frykasach! Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: co to jest chleb baltonowski 09.01.07, 19:02 polecam kazdemu, zeby sprobowal kazdego rodzaju chleba i wybral ten subiektywnie najlepszy, zamiast wierzyc w brednie ktore niektorzy tu wysmarowuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.olsztyn.mm.pl 09.01.07, 20:13 A w Olsztynie mamy pyszny chlebek baltonowski prawie w każdym sklepie, piekarnii. Taki z chrupiącą skórką... Jak jeszcze ciepły to można go prawie cały zjeść nawet z samym masełkiem. Następnego dnia też jest pyszny. Mieszkałam w wielu miejscach w Polsce, ale takiego chlebka nie uświadczyłam w Warszawie czy Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.chello.pl 09.01.07, 20:38 A ile kosztuje ten wasz wspaniały baltonowski? I jaką ma masę? Brrr, tego nazywają baltonowskim w sklepach społem (szczecin) do ust bym nie wziął. Chleb jem na tyle często że nie stać mnie na kiepski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 09:46 A propos chlebów w miastach... Nigdzie nieznalazłam tak pysznego, jak chleb serwatkowy (taki duży okrągły) z piekarni Musiorski w Częstochowie, zresztą, sąsiednia piekarnia, Jedryka, też ma bardzo dobry chleb. Pieczywo to pierwszego dnia to niebo w gębie, ale prawdziwie docenia się je, kiedy po 3, 4 dniach wciąż dobrze się kroi i smakuje równie dobrze jak w dniu zakupu (tylko już nie chrupie). Strasznie mi takiego chleba w Krakowie brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tien Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.toya.net.pl 09.01.07, 20:37 chleb zrobiony na zurku nie kwasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Baltonowski Mój ojciec, Marek Baltonowski go zrobił. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 21:09 Opracował własną recepturę, która pozwoliła zachować smak dobrego pieczywa niewielkim kosztem. Tym samym wypracował zysk 300$ per msc. To była komuna. Zaraz potem miał kontrole Panów z SB, zaszło podejrzenie iż kradnie z lokalnej spółdzielni rolniczej zboże. Chleb ten był poźniej dostarczany marynarzom na statki gdyż jak się okazało, po wyschnięciu zachowywał walory smakowe i trwałość (nie pleśniał jak chleb tradycyjny). Był jak dzisiejsze suchary, które mozna kupić wszędzie. Nadawał się również na grzanki do grochówki w wojsku, która była w tamtych czasach pozbawiona mięsa i rzadka. Marek Baltonowski, najbardziej znany piekarz na Podbeskidziu. Niestety w wyniku prześladowań i stresu z tym związanego już nie żyje. Recepture zabrał ze sobą do grobu. Nazwa Baltonowski chleb wywodzi się od niego i tak nazwano poźniejsze podróbki, chlebka, który rzekomo smakuje jak ten ojca i ma podobne właściwości po paru dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: Mój ojciec, Marek Baltonowski go zrobił. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:16 Fajne :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Re: Mój ojciec, Marek Baltonowski go zrobił. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:19 Taa. I to dowodzi jakie pojęcie mają o nadmorskich realiach mieszkańcy środkowej i południowej Polski. Oczywiście, że nazwa wywodzi się od "Baltony", która do dziś zajmuje się aprowizacją statków. To co wciskają Wam piekarnie to jedna wielka kicha. Podobnie jest z "Paprykarzem szczecińskim". Produkują go gdzieś na Południu. Pozdrawiam Smakoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Mój ojciec, Marek Baltonowski go zrobił. IP: *.skranetcan.pl 09.01.07, 22:37 Przecież to był żart ?! A poza tym, to pojęcie o nadmorskich realiach może mam słabe, ale w moim nadgranicznym mieście na Śląsku Cieszyńskim (bo Podbeskidzie to twór sztuczny, nie ma takiego miejsca na mapach geograficznych ani historycznych)Baltona była zawsze, równolegle do Pewexu. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia z calym szacunkiem Marianie:) 09.01.07, 22:41 pokopalam troche po necie,ale jakos nie moge znalezc twego ojca.Jestes niezalogowany jak mamy uwierzyc w to co napisales?:) Odpowiedz Link Zgłoś
avadoro Re: z calym szacunkiem Marianie:) 10.01.07, 17:00 LOL, Ty tez zartujesz?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Mój ojciec, Marek Baltonowski go zrobił. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 09:18 Jako mieszkanka Szczecina protestuję - najlepszy paprykarz jest produkowany w Szczecinie (chyba w Gryfie). Pozostałe to trociny z barwnikiem - nacięłam się tak kiedyś w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemożebyć! Gdzie można kupić paprykarz z Gryfa??! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 14:51 Dobra Kobieto, Zdradź proszę gdzie w grodzie nad Odrą można kupić Paprykarz z Gryfa??? Wszędzie tylko podróbki cholera wie skąd - byłem przekonany, że tego jedynego, prawdziwego i legendarnego już nie ma na rynku! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerot we Wrocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:21 We Wrocławiu taki niby baltonowski (ale dobry!) nazywa się "chleb z mamuta"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Balton Re: Mój ojciec, Marek Baltonowski go zrobił. IP: 80.48.19.* 10.01.07, 14:43 Ludzie, nie wierzcie mu! Rodzina Baltonowskich już od kilku lat procesuje się z moją rodziną w kwestii praw do ochrony nazwy "chleb baltonowski". Możecie mi wierzyć albo nie, ale receptura tego chleba powstała w 1956 roku w podwarszawskiej piekarni mojego ojca Alfreda Baltona. Już niebawem wygramy proces z Baltonowskimi bo prawda jest po naszej stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bułczanka Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.01.07, 22:49 a ja wolę bułki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:57 Zołza, to też był żart. Ale "Baltona" na SC? Aaa, rozumiem. Czesi mają flote większą od naszej. Sorki, rispekt. Odpowiedz Link Zgłoś
avadoro Czesi i porty 10.01.07, 17:05 Czesi to nawet eksterytorialny fragment portu w Hamburgu mają. Prawo do niego przyznano im w traktacie wersalskim, razem z eksklawą w porcie szczecińskim, do której praw zrzekli się w 1956 r. Por. na blogu Wojtka Orlińskiego - wo.blox.pl/2006/08/Armia-Powstancza-im-Wojaka-Szwejka.html . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słabomi Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.chello.pl 16.01.07, 10:22 piekarnia w rembertowie piecze chleb dla wojska od lat 90 można legalnie chleb z tamtąd kupować ale ostatnio i z tej piekarni chlebek już nie jest dobry na trzeci dzień warszawa to dziwny kraj (rejon) dużo przyjezdnych (tymczasowo i na stałe) i nie tylko syf pieczywo ale i inne badziewie ten rynek przyjmie ponieważ przyjezdni do pracy kupują jak najtaniej by forsę wywozić do domów i jest im obojętne czy tu w wawie będzie chleb taki czy inny - tak samo z brudami i śmieciami latającymi po ulicach a bardzo smaczny chleb jadłem w łochowie za wyszkowem mała mieścina i piekarnia nie może pozwolić sobie na niejadalny chleb lub niesmaczny bo tamtejszy rynek by ją wyeliminował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zartie Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.244.udn.pl 09.01.07, 22:56 Może do Radomia masz bliżej? ;-) Też należy go szukać w sklepach Społem, najlepszy jest z piekarni nr 7, pieczony w piecu taśmowym. Niestety ostatnio trudniej go kupić, bo niedawno w tej piekarni wymieniono jeden piec na inny i chleb, mimo że z tego samego ciasta, już tak samo nie smakuje :-( Odpowiedz Link Zgłoś
marynia6 chleb baltonowski 09.01.07, 23:20 czy ktoś wie,gdzie mozna w krakowie kupić ten chleb?jadlam go tylko u dziadków w Bielksu Białej.jest pyszny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Re: chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 23:33 maryna6, skup się. baltonowski w bielsku smakuje tak samo jak oscypek nad możem. Odpowiedz Link Zgłoś
turecky Re: co to jest chleb baltonowski 09.01.07, 23:41 Mieszkam w Trójmieście i u nas taki zwykły chleb nazywa się w każdym sklepie i z każdej piekarni "oliwski", a "baltonowski" nie występuje wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita W którym Trójmiescie? Bo nie w moim na pewno. 09.01.07, 23:49 A oliwski to odrębny rodzaj chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: co to jest chleb baltonowski 10.01.07, 03:48 nie mam pojecia skad pochodzi nazwa ale najlepszy w zyciu baltonowski chleb jest nadal wypiekany na krakowiakow w warszawie. oj ale bym zjadla pajde z maslem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 04:02 Ale skąd wziąć dobre masło ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 06:05 trzeba samemu je zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: co to jest chleb baltonowski 11.01.07, 08:46 Gość portalu: maja napisał(a): > Ale skąd wziąć dobre masło ? Dobre masło to z Garwolina :)Prawdziwe, stołowe.. Mlekowity jeszcze 'obleci', ale nie pachnie masłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sittae Re: co to jest chleb baltonowski IP: 192.85.110.* 10.01.07, 08:06 Jadałem chleb baltonowski wypiekany w wielu piekarniach w Polsce i nigdzie nie znalazłem takiego samego. Nie jestem piekarzem ale olbrzymie różnice w wyglądzie/smaku/trwałości dowodzą chyba że receptura też wszędzie jest inna. Osobiście , ale napewno jest to kwestia przyzwyczajenia, smakuje mi ten wypiekany w Zabrzu w Piekarni Przemysłowej, tzw. "Gigancie". Zwięzły, o jednorodnym miąższu, elastyczny, lekko kwaskowaty (jednak ciato na zakwasie?), zachowujący trwałość i smak trzy i więcej dni. Oczywiście wtedy jest już twardawy ale nie sypie się i doskonale można robić z niego zapiekanki lub grzanki. Ostrym nożem można kroić kromki grubości 3-5 mm. Świetnie też znosi nawet bardzo długie zamrożenie. Smacznego wszystkim amatorom dobrego pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:47 niesamowite jaka dyskusje wywolalem - wchodze na gazeta wczoraj a tam w centrum zdjecie chleba - moje wlasne pytanie i tyle wypowiedzi - uklony Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Ratunku! 10.01.07, 08:16 Dowiem się skąd ta nazwa czy się nie dowiem ? Może to radziecki uczony Baltonow go wynalazł ...u nas w spożywczym ? Odnośnie smaku itd. jadałem dobry chleb baltonowski, naprawdę bardzo dobry, również "the day after", jadałem też zły, niesmaczny od samego początku jego (tego bochenka) istnienia. Nic w tym dziwnego - moja mama robi zaje*stą pomidorówkę, ale bywają też kiepskie implementacje tejże zupy. Czy zatem pomidorówka jest smaczna? To ZALEŻY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_Indonezji jak ja bym sobie zjadł kawałek chleba... IP: 202.137.25.* 10.01.07, 08:50 ... albo taką zwykłą bułkę kajzerkę. Po pół roku jedzenia ryżu zrozumiałem, że od chleba można się tak samo uzależnić jak od papierosów lub wódki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: jak ja bym sobie zjadł kawałek chleba... 10.01.07, 09:34 Jakoś tego chleba baltonowskiego nie pamiętam. Tam gdzie mieszkają rodzice(pomorsko-kujawskie) mają w małym wiejskim sklepie 2 do wyboru: z mechanicznej piekarni i drugi chleb noszący nazwę piekarza który go dla tego slepu robi. Ogólnie oba schodzą w tych samych ilościach. W smaku żadna rewelacja. Teraz mieszkam na Morawach w Czechach. Tutaj najpopularniejszy jest chleb 1,2 kg. na zakwasie. Można go spokojnie jeść kilka dni. Jedynym jego mankamentem jest to że jest z kminkiem jak zresztą inne chleby tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Baltonowski , Podwawelska, Babuni, Sopocka itd. IP: 194.181.28.* 10.01.07, 09:37 Nie patrzmy na nazwę. Nieraz Zwykły lub Zwyczjna są lepsze niż Baltonowski lub Podwawelska. Z szynkami też nie wiadomo która lepsza. Producenci używają często dobrej nazwy do kiepskiego produktu aby go sprzedać. Ważne co kupujemy a nie jaką ma nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.chello.pl 10.01.07, 11:21 www.baltona.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ies2 Re: co to jest chleb baltonowski 10.01.07, 11:39 No tak każdy z chęcia kupił by sobie bochenek chleba za 2 zł, a jakość kosztuje, czy to baltonowski , czy stropolski ważne jest aby był smaczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Baltonowski TAK z Tarnowskich Gór IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 10.01.07, 12:32 b. dobry chlebek pod warunkiem, ze upieczony w PSS Społem w Tarnowskich Górach, jako ze tam w jego recepturze nie ma polepszaczy. W innych pieczywkach są, a w tym nie. A to dzięki pani Adzie odpowiedzialnej za receptury, ktora wbrew ostatnim tendencjom (prosbom piekarzy i lobbystom polepszaczy) pilnuje szlachetności tego chlebka, ja,ze sama go je. Pieką go 2 piekarnie, jedna w centrum miasta a druga na peryferiach w Nakle. Ten z Nakła jest według mnie lepszy. Ma co prawda tę samą recepturę, ale inną procedurę pieczenia. Z wyglądu jest taki bardziej chropaty, bez połysku. A smak klękajcie narody. Moje córki biorą ten chleb ze sobą do Szwajcarii, Warszawy i Krakowa. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Januszso Re: Baltonowski TAK z Tarnowskich Gór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 22:08 > b. dobry chlebek pod warunkiem, ze upieczony w PSS Społem w Tarnowskich Górach, > > jako ze tam w jego recepturze nie ma polepszaczy. W innych pieczywkach są, a w > tym nie. A to dzięki pani Adzie odpowiedzialnej za receptury, ktora wbrew > ostatnim tendencjom (prosbom piekarzy i lobbystom polepszaczy) pilnuje > szlachetności tego chlebka, ja,ze sama go je. Pieką go 2 piekarnie, jedna w > centrum miasta a druga na peryferiach w Nakle. Ten z Nakła jest według mnie > lepszy. Ma co prawda tę samą recepturę, ale inną procedurę pieczenia. Z wyglądu > > jest taki bardziej chropaty, bez połysku. A smak klękajcie narody. Moje córki > biorą ten chleb ze sobą do Szwajcarii, Warszawy i Krakowa. Smacznego Mam podobne zdanie na temat tego chleba, w Krakowie gdzie mieszkam nieosiągalny, a wszystkich którzy na niego narzekają zapraszam na zakupy do Krakowa. Chlebopodobne wyroby pod nazwą Myślenicki, Krakowski itp. Lubię dobry chleb bez polepszaczy i spleśniaczy. W Warszawie na ul. Radarowej w niewielkim markecie samoobsługowym wiejski (na zakwasie) po 12 duże bochenki wystarcza na kilka dni. W Krakowie jedyna zjadliwa piekarnia mieści się na ul. Wawrzyńca duży wybór i dobry. W Polo Marketach w Krakowie chleb Inwałdzki (na zakwasie) w różnych gramaturach:) można kupić duży okrągły. Często przywożę chleb z Radomia (z piekarni w miejscowości Przysucha k. Radomia) No a tak naprawdę to najlepszy chleb robiła moja babcia. Taki stuprocentowo wiejski z domowego wypieku kupiłem kilka lat temu w Ojcowie za jedyne 10PLN Poezja smaku. Baltonowski nie jest najgorszy ten z Warszawy i Radomia. Nie polecam superhipermarketów tam nigdy nie pieką dobrego pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Baltonowski TAK z Tarnowskich Gór-Ewo 12.01.07, 09:21 witam i potwierdzam:)Moja mama tez zawsze mi owy przywozi::)Pozdrawiam(byla tarnogorzanka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Baltonowski TAK z Tarnowskich Gór-Ewo IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 12.01.07, 11:01 dziękuję za pozdrowienia. A tak przy okazji, pamiętasz smak śląskich kołoczy z makiem serem i posypką............ Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Baltonowski TAK z Tarnowskich Gór-Ewo 12.01.07, 11:06 oj pamietam pamietam:)I jeszcze pyszne rogaliki tez "spolemowskie"-teraz to juz nie ten smak:) Odpowiedz Link Zgłoś