Gość: sylwia IP: *.bsk.vectranet.pl 11.01.07, 19:20 robię żeberka w taki sosie na rosołkach, jakis taki rzadki mi wychodzi, jak zageścić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiekok Re: żeberka i sos 11.01.07, 19:23 Make zmieszac z zimna woda i powoli dolewac do sosu mieszajac. Albo zrobic sos z cebula. Cebula zagesci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: żeberka i sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:57 albo z dwie łyżki mąki na gorący tłuszcz,zamieszać, chwilkę poczekać i wlać szklankę zimnej wody rozmieszać dokładnie zagotować...ale jak ktoś ma klopoty z zołądkiem to odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: żeberka i sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:58 acha, nie wiem czy tak się robi, ale ja wyciągam mięso z brytwanki na czas robienia sosu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: żeberka i sos IP: *.w86-198.abo.wanadoo.fr 12.01.07, 21:03 A po co zageszczac ???!!! Zeberka robie wedlug BARDZO prostego przepisu , w zeliwnym rondlu do ktorego dodalem oleju , dodaje kawalki zebrek ,sol pieprz do smaku , kiedy sie lekko porumienia dodaje grubo pokrojona cebule , a nastepnie podlewam woda i pod przykrywka czekam az beda miekkie , gdyby sos byl za rzadki poczekac az nadmiar wody wyparuje - nie przypalajac zeberek .... Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Można dodać... 13.01.07, 10:57 kilka śliwek suszonych. Wyjdzie pyszny sosik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch28 Re: żeberka i sos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.07, 11:10 Żeberka smażę na gorącym tłuszczu/żadne oleje, oliwy tylko smalec/, dodaję zeszkloną cebulę, przyprawy i duszę do miękkości.Zawsze sos wychodzi taki jaki trzeba.Jeżeli jednak wleję trochę za dużo wody wówczas odparowuję, lub mieszam 2-3 łyżki śmietany z 2-3 łyżeczkami mąki i dodaję do sosu.Chwilę pogotuję i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etna Re: żeberka i sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 12:02 Skąd ten zwyczaj mieszania mąki i smietany? Powinno się raczej najpierw zaciągnąć maką, zagotować, dopiero podprawić smietana i juz absolutnie nie gotować, bo znacznie traci na smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch28 Re: żeberka i sos IP: *.e-wro.net.pl 13.01.07, 14:41 Rzeczywiście - zupę tak zagęszczam.Sosy można zagęszczać śmietana zmieszaną z mąką.Sos ma swój smak a taka śmietana służy tylko do zagęszczenia.Chociaż smak ma też niezły. Odpowiedz Link Zgłoś