Gość: ania IP: *.centertel.pl 21.01.07, 19:07 Poszukuję przepisu na ciast/ciastka z mąki razowej. Jadłam kiedyś coś takiego z bakaliami, cynamonem, przepyszne ale przepisu nie udało mi się wydobyć :( Dobrzy ludzie, poratujcie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: ciasto z mąki razowej 21.01.07, 19:44 Maka razowa pszenna? Moge poszukac cos z "wloszczyzny": tutaj takjie biscotti sa dosc popularne. Tylko nie wiem, czy maka bedzie podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto z mąki razowej 21.01.07, 19:48 Te sa z samej maki razowej / zwykle robi sie z mieszanek /, ale wloska maka razowa jest podobna do polskiej graham. www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?/ubb/get_topic/f/5/t/003081.html Wygladaja smakowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ciasto z mąki razowej IP: *.centertel.pl 21.01.07, 21:38 Dziękuję linn_linn i proszę o pomoc translatorską. Z tego co zrozumiałam w skład ciasta wchodzą dwa rodzaje mąk, masło, cukier, mleko, dwa jaja i cukier waniliowy? Reszta jest dla mnie tajemnicą :) Ciasteczka wyglądają smakowicie i bardzo przypominają te, któe jadłam. Tamte były jeszcze "najeżone" bakaliami i przyprószone cukrem pudrem ale jest do załatwienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto z mąki razowej 22.01.07, 08:45 Biegne na silownie, aby zrzucic wczorajsze ciasto :) Preztlumacze po powrocie. Tam sa 2 przepisy: zdjecie dotyczy drugiego, dostosowanego tylko do maki razowej. Bakalie oczywiscie mozesz dodac. Ja takich przepisow widze w necie mnostwo: niestety mam problemy z ich przetestowaniem z urago na brak maki razowej. Musze ja kupowac w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasteczka z mąki razowej 22.01.07, 11:44 500 g maki pszennej razowej 200 g cukru brazowego / mozesz dac zwykly, dobrze jesli mialki / 2 jajkaa 120 d oliwy 70 g mleka 2,5 lyzeczki proszku do pieczenia / wloskie lyzeczki sa mniejsze, ale daj 1 proszek do pieczenia: odpowiada chyba 500 g maki / 1 lyzeczka amoniaku do ciast aromat / cytrynowy, imbir, wanilia, cynamon wg gustu / - ciasto zrobione jest w robocie Kenwood, ale mozesz zrobic recznie - najpierw maka, cukier i skladniki w proszku, potem jajka, oliwa i mleko - ciasto powinno wyjsc miekkie - z ciasta zrobic waleczki / autorka robi je na silikonie obsypanym maka / jak na gnocchi - pokroic je na dlugosc 8-10 cm / moga byc mniejsze: te sa typowymi wloskimi biscotti do mleka / - ukladac je na silikonie i brzegiem lyzki wykonac na nich poprzeczne naciecia - piec 15 minut w 180°C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ciasteczka z mąki razowej IP: *.centertel.pl 23.01.07, 15:25 dzięki serdeczne linn_linn. Zdam relację, jak tylko wypróbuję przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś