monikar26 27.01.07, 14:02 Macie jakiś sprawdzony przepis na faworki? Nie robiłam kilka lat i nie pamiętam już, a teraz mnie naszło... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
follow_me Re: faworki - prośba o przepis 27.01.07, 14:06 Nie podam, bo nie mam i nigdy nie robiłam faworków. Ale poszukaj tu: fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html?f=777 Ja bardzo często gotuję z przepisów z GP, bo nie dość, że wypróbowane i obfotografowane, to jeszcze w wątkach można znaleźć różne przydatne uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
monikar26 Re: faworki - prośba o przepis 27.01.07, 19:12 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-2743988,P_KOBIETA_PRZEPISY.html zrobiłam, i wyszły w miarę dobre, tylko chyba ciasto miałam za grube i nie są super chrupiące. Wszystko przez to, że dawno nie robiłam - chyba się uwsteczniłam w kuchni :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ankw Re: faworki - prośba o przepis 14.06.07, 23:06 pół roku po rozpoczęciu wątku, ale cóż ... :) przeglądam forum i znalazłam :) zółtka (ok 6) wlewamy do szklanki do takiej samej nalewamy tyle piwa ile żółtek szczypta soli mieszamy żółtka z piwem i do mąki na stolnicy dodajemy mąki (tyle ile się wrobi - przy 6 żółtkach coś koło pół kilo), wyrabiamy jak zwykle (bijemy ciasto), cienko wałkujemy, nadajemy kształt, smażymy na smalcu (musi być smalec - ze wzgl. na smak), posypujemy cukrem pudrem (przepis mojej Teściowej) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: faworki - prośba o przepis 15.06.07, 09:02 to się podepnę.... ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, jeszcze lepiej stłuczone wałkiem, i super cienko rozwałkowane.. tłuszcz bardzo gorący..wtedy będą chrupiące :)) uwielbiam faworki, ale ponieważ jest z nimi potworna kupa roboty, a ja jestem leniwa cokolwiek, to ostatni raz robiłam je jakieś osiemnaście lat temu.... Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Sprawdzony przepis 16.06.07, 09:06 Składniki: pół kg mąki, śmietana, 5 żółtek, łyżka spirytusu (lub octu), szczypta soli, ok. 1 kg smalcu do smażenia (na smalcu wychodzą najlepsze ale może być też Planta albo po prostu olej), cukier waniliowy, cukier puder do posypania ziemniak surowy Sposób przygotowania: Mąkę, żółtka, sól, spirytus, i tyle śmietany aby otrzymać pulchne ciasto, dobrze wyrabiamy ręką. Gdy ciasto jest zbyt twarde dodajemy śmietany. Ciasto wyrabiamy dość długo, a na koniec należy je mocno zbić wałkiem, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Następnie ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki, potem wałkujemy cienko i i robimy faworki. Czyli kroimy ciasto na prostokąty długości około 10-12 cm. Na środku nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Jak się zarumienią, obracamy je na drugą stronę. Następnie wyciągamy na papier pergaminowy albo bibułę aby obciekły z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!! PS. Jeśli chodzi o ziemniaka to należy go obrać i surowego wrzucić do rozgrzanego tłuszczu (jak dużo tłuszczu to mogą być dwa ziemniaki). Ponoć ziemniak powoduje, że tłuszcz się nie pali i się tak nie "brudzi". Podczas smażenia faworków na tłuszczu pojawia się taka brzydka piana, a ziemniak ją właśnie niweluje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monikar26 Re: Sprawdzony przepis 28.01.08, 19:25 Znów mnie naszło na faworki ;-). Zabieram się za robienie wg przepisu Johany. Mam nadzieję, że będą lepsze niż te sprzed roku. Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Faworki por favorr mojego męża 30.01.08, 11:28 Cofnij się i znajdziesz przepis na tej stronie a zdjęcia w galerii dziś też mój mąż będzie je smażył Odpowiedz Link Zgłoś
algaria tu jest przepis 30.01.08, 11:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=72464604 Odpowiedz Link Zgłoś