Dodaj do ulubionych

piknik - potrzebuje polskiego pomyslu

13.04.03, 21:54
Dziendobry! Wybieramy sie ze znajomymi na piknik. Chcialabym przygotowac cos,
cokolwiek - czy slodkie, czy slone, nie ma znaczenia, ale chcialabym zeby
bylo polskie - bo znajomi to obcokrajowcy. Ja wlsciwie tez, bo od lat nie
mieszkam w Polsce, a oposcilam kraj zanim nauczylam sie gotowac! Dodatkowo,
mam trzymiesiecznego malucha, wiec skomplikowane i czasochlonne przepisy
odpadaja. Czy macie jakies sugestie? No i oczywiscie przepisy, bo bez nich to
ja ani rusz.

Dziekuje i na razie!
Bibba
Obserwuj wątek
    • aniutek piknik po polsku 14.04.03, 05:59
      hmmm ja ze slodkiego jestem kiepska wiec nie pomoge ale tak sobie mysle, ze latwo i szybko mozna upiec kawalek schabu - moze byc karkowy ( czyli pork loin end)
      natrzyj dobrze czosnkiem, majerankiem, sola zostaw na kilka godzin aby sie zabejcowalo
      ja czesto robie to mieso na patelni zamiast w piecu, najpierw obsmarzam na b. ostrym ogniu, przykrywam, reukuje temp i dochodzi. My lubimy jeszcze lekko rozowe w srodku - okolo pol godziny. Jest pycha na zimno z dobrym chlebem, chrzanem, ogorami etc
      jesli bedziecie robic ognisko to moze szaszlyki, albo po prostu kielbase jesli masz gdzie kupic- wszyscy lubia nawet Ci niejedzacy (zwykle :) miesa
      milego pikniku
      • Gość: anka Re: piknik po polsku IP: 217.8.186.* 14.04.03, 15:46
        Dobry jest tez schab ze śliwkami -tylko nie wiem czy polski :-). W schabie
        robisz dziurę długim nożem i napychasz śliwkami suszonymi np trzonkiem
        drewnianej łyżki. Obsmażasz na patelni, a potem pieczesz w piekarniku albo
        wkładasz do szybkowara. Możesz też upiec schab, zamiast wkładać sliwki do
        środka wsypujesz je do naczynia w którym się piecze schabik. Ja potem te śliwki
        i sos ze schabu miksuję i polewam plastry.
        • Gość: kaska Re: piknik po polsku IP: *.tele2.pl 14.04.03, 17:45
          ja bym wziela na piknik jajka na twardo, chcran zrobiony ze smietana, cukrem i
          jajkiem, pomidory, oliwki, sery plesniowe plus melona lub winogrona. A na
          cieplo pare kurczakow lub faktycznie upieczonys chab, ktory dobry i na cieplo i
          na zimno. Na slodkim sie nie znam ale pewnie ciasto z rabarbarem;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka