Dodaj do ulubionych

cukier czy słodzik?

08.02.07, 16:48
w ogromnych ilościach pchłaniam wszelkie herbatki <najlepiej zielone> :))
Niestety muszą być słodzone :( Gorzka nie przejdzie mi przez gardło.
W związku z tym moje pytanie:
Co jest lepsze: cukier czy słodzik? Ja wiem, że najlepiej to zrezygnować ze
słodzenia, ale... muszę jeszcze dodać, że zależy mi by komponowało się to z
moim postanowieniem odchudzenia się ;)
Obserwuj wątek
    • alexxa6 Re: cukier czy słodzik? 08.02.07, 17:09
      słodzik to sztuczny chemiczny produkt jeszcze bardziej szkodliwy niż zwykły
      cukier.Może spróbuj miodem słodzić?

vanilla-cafe.net/
      • ba_nita Re: Jakbym słyszał swojego doktorka.Cukier , miód 08.02.07, 17:31
        a jest jeszcze coś takiego jak fruktoza.
        • Gość: gosc Re: Jakbym słyszał swojego doktorka.Cukier , miód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 03:04
          >a jest jeszcze coś takiego jak fruktoza.

To też cukier
          • costa26 Re: Jakbym słyszał swojego doktorka.Cukier , miód 09.02.07, 07:46
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> >a jest jeszcze coś takiego jak fruktoza.
            >
            > To też cukier
            Tak samo jak i z trzciny ale material inny niz burak.
          • xylewandowski Re: Jakbym słyszał swojego doktorka.Cukier , miód 01.02.14, 21:30
            Nie słodźcie szkoda kasy. Ja nie słodzę i jestem w skali roku do przodu kilka kg i kilkanaście złotych ;) Jeżeli słodziłbym dziennie 10 g x 365 dni = 3,65 kg cukru (!) x 3,50 zł to nam daje 12,78 zł
            Pamiętajcie, że nie słodzę już 10 lat zatem jestem do przodu jakieś 100 zł!
            • quba Re: Jakbym słyszał swojego doktorka.Cukier , miód 06.02.14, 23:27
              xylewandowski napisał(a):
              > Pamiętajcie, że nie słodzę już 10 lat zatem jestem do przodu jakieś 100 zł!

O Mamuniu! Tyle kasy!!!
              I gdzie to wydasz?
              ;)
      • Gość: gosc Re: cukier czy słodzik? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 01.02.14, 11:32
        Poprostu przestan slodzic po tygodniu poslodzona kawa czy herbata nie bedzie Ci smakowala. Wyobraz sobie ze cukier to zwykly mordercz ktory powoli odbiera Ci zycie
    • illiterate Re: cukier czy słodzik? 08.02.07, 18:19
      Cukier jest cholernie kaloryczny - lyzeczka ma tyle kcal, co srednie jablko -
      36.
      Odpowiadajaca temu ilosc slodyczy zawiera sie w jednej tabletce slodzika, i ma
      tylko 1-3 kcal, chociaz zostawia w ustach lekki, dziwny posmak - noi wieksze
      jej ilosci z pewnoscia sa szkodliwe (Twoje dzienne spozycie slodzika zwieksza
      sie, jesli slodzisz nim herbate i zujesz gume bez cukru albo/i jesz inne
      produkty 'odchudzone', np jogurt ze slodzikiem).

Mniej od cukru kaloryczna fruktoza, jak dowodza ostatnie badania, jest
      odpowiedzialna za przyrost tkanki tluszczowej. Ten cukier ma jakos tak, ze
      bardzo latwo odklada sie w postaci tluszczu w bioderkach
      (www.rmf.fm/fakty/?id=67957 ), wiec odpada z marszu.

Glukozy tez nie polecam, bo tak jak cukier powoduje glod czegos slodkiego,
      czyli przy diecie odpada.

W sumie wychodzi na to, ze slodzik ze wzgledow praktycznych zwycieza, byle z
      umiarem. Jesli na diecie bedziesz konsekwentnie jesc tylko zywnosc z niskim
      indeksem, to moze latwiej przyzwyczaisz sie do herbaty nieslodkiej, albo mniej
      slodkiej.
    • Gość: marghe_72 Re: cukier czy słodzik? IP: *.acn.waw.pl 08.02.07, 20:28
      najpeiej jednak niczym nie słodzić

słodzik może szkodzić..
    • basiasss Re: cukier czy słodzik? 08.02.07, 20:47
      Słodzę całkiem sporo (niekiedy wręcz lubię sobie przesłodzić ;) i po ponad roku
      stosowania słodziku (?) cukier ma dla mnie dziwny posmak. Nie wiem czy
      zdrowo;), ale ja polecam.
    • paulinaa Re: cukier czy słodzik? 08.02.07, 22:42
      hmmm nie wyobrazam sobie słodkiej zielonej herbaty :)
      • ameba1 cukier czy słodzik? 08.02.07, 22:57
        nie dam rady wypić niesłodzonej :( No chyba, że nie jest mocno parzona
        <tzw. "lura" jeszcze da radę>
        • Gość: Aga Re: cukier czy słodzik? IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 09.02.07, 00:49
          Zielona herbata i kawa tylko niesłodzona, ale już wszelkie inne herbatki, ziółka
          i normalna herbata - ze słodzikiem przeważnie.
          Takich herbatek wypijam ok. 2 litrów dziennie, praktycznie cały czas mam pod
          ręką kubek z napojem.
          I teraz wyobraźmy sobie, że to jest słodzone cukrem czy miodem, pomińmy aspekt
          dietetyczny i skoncentrujmy się na tym do czego prowadzi karmienie cukrem
          bakterii zamieszkujących jamę ustną. Wniosek: by zapobiegać próchnicy powinnam
          chyba biec myć zęby po każdym łyku takiej herbatki...

A słodziki nie są fermentowane przez występujące w jamie ustnej bakterie, więc
          nie powstają kwasy, uszkadzające szkliwo zębów. Więc to drugi (pierwszy to
          kalorie) plus na rzecz słodzików.
          • illiterate Re: cukier czy słodzik? 09.02.07, 15:45
            Aga, ale z tego wynika, ze pochlaniasz 5 szklanek * 2 slodziki * 2 litry - ok
            20 pastylek slodziku dziennie!

Sobie mozesz tez wyobrazic, ze oslabienie wzroku i bole glowy, ktore sa
            wynikiem dlugotrwalego przedawkowania aspartamu.

en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy
            • Gość: jagoda Re: cukier czy słodzik? IP: *.ists.pl 09.02.14, 10:35
              a na dodatek po słodziku tyje się najbardziej w talii- sama tego doświadczyłam. teraz próbuję cukru brzozowego czyli ksylitolu, na razie płaska łyżeczka dziennie. jest bardzo drogi i nie wiem czy skuteczny ale tyle się naczytałam o jego wspaniałych właściwościach.
    • Gość: Raczek Re: cukier czy słodzik? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 03:10
      No nie wiem słodzik według badan powoduje raka .
      Dlaczego jest na rynku interesy wielkich firm . Jakiś czas temu w Polsce
      zniesiono zakaz stosowania jakiegoś b.szkodliwego barwniku.

Co do słodzika to powinna na nim być dzienna norma której nie można przekroczyć.
      Była sytuacja że do szpitala trafiła grupka dzieciaków , było lato i
      "przedawkowały" napoje które zawierają słodzik i pełno innego syfu.

Coca cola Pepsi ligth i inne tego typu rzeczy też wcale są zdrowe , lepsze juz
      są ich zwykłe wersje z cukrem.

Dodatkowo część substancji zawartych w słodziku odkłada się w tkankach.
      • scept89 wg badan" 11.02.14, 18:10
        Raczek napisał(a):

> No nie wiem słodzik według badan powoduje raka .

Szkoda ze Japonczycy slodzacy Stevia nic o tym nie wiedza.

en.wikipedia.org/wiki/Stevia#Health_and_safety
        Reszta "informacji" tez z prostnicy.
    • ampolion Re: cukier czy słodzik? 09.02.07, 03:35
      Ja słodzę i tym, i tym. Słodzik dla słodkosci i cukier brązowy dla smaku.
      Troszeczkę i troszeczkę.
      • poughkeepsie jaki sens pić zieloną herbatę 09.02.07, 08:18
        zdrową ze słodzikiem, o którym powszechnie się pisze, że jest rakotwórczy i nie
        tylko? Pomijając, że beznadziejnie psuje smak. Spróbuj może cukru trzcinowego
        albo miodu? Ja słodzę wszystko - nawet kawę - miodem. Zdrowotnie to też bez
        sensu, bo miód traci swoje właściwości w bodajże 30/40 stopniach, ale na pewno
        smak o niebo lepszy, szczególnie jeśli chodzi o herbaty. No i wystarczy pół
        łyżeczki.
    • zielona_lemona Re: cukier czy słodzik? 09.02.07, 09:15
      Ja jednak przekonywałabym za nie używaniem ani cukru ani słodzika.Ja też
      większą część życia słodziłam i też nie wyobrażałam sobie że można wypić nie
      słodzoną herbatę a fanką herbaty jestem wielką.Kiedy postanowiłam schudnąć
      przestawiłam się początkowo na słodzik ale zaczęłam z czasem mieć przykre
      dolegliwości po nim i postanowiłam wogóle odstawić jedno i drugie.Od ponad
      dwóch lat nie słodzę i wierz mi nie wyobrażam sobie w tej chwili wypić słodką
      herbatę.Cukier nie tylko powoduje nadwyżkę kaloryczną która się odkłada ale
      potwornie niszczy zęby, słodzik natomiast jest sztuczną substancją, a takie
      dodatki do żywności także są szkodliwe.
      • Gość: malinka Re: cukier czy słodzik? IP: *.lnet.pl 09.02.07, 13:21
        a jaka ilosc slodzika dziennie jest juz szkodliwa?
    • mwookash Zacznij słodzić coraz mniej 09.02.07, 13:55
      jest szansa, że się odzwyczaisz
      • nimeska Re: Zacznij słodzić coraz mniej 09.02.07, 15:59
        jest szansa, ja sie juz prawie odzwyczailam .. :)

herbaty juz wcale nie slodze a kawe symbolicznie, pol lyzeczki i tylko cukrem
        trzcinowym, jasnym bo ciemny zmienia smak
        kwiesta gustu, do wszystkiego mozna sie przywyczaic :)
        • paulinaa Re: Zacznij słodzić coraz mniej 09.02.07, 16:25
          oczywiscie. jedyna metoda. nie da sie jednego dnia slodzic 2 lyzeczki a
          drugiego w cale. chociaz ja odzwyczailam sie taka własnie terapią wstrząsową:)
          pojechałam na 3-tygodniowe wakacje gdzie na stołówce nigdy nie było cukru... :)
          z dnia na dzien przestałam słodzic. po powrocie nie mogłam zniesc smaku
          slodzonej herbaty :)
          • nimeska Re: Zacznij słodzić coraz mniej 09.02.07, 16:35
            i zaloze sie ze po tym doświadczeniu odkrylas zupelnie nowy smak herbaty jakiego
            przedtem nie znalas :)
            • paulinaa Re: Zacznij słodzić coraz mniej 09.02.07, 21:10
              ze o kawie nie wspomne :)
    • sathi1983 Re: cukier czy słodzik? 09.02.07, 14:35
      Ja używam słodziku choć wiem że to niezdrowe, ale wolę już to niż cukier który
      też tylko szkodzi, w nadmiarze powoduje tycie, to miażdzycę cholesterol :)
    • Gość: gosha74 Re: cukier czy słodzik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 18:59
      wszystko w nadmiarze jest niezdrowe....najlepiej ogranicz słodzenie....bo picie
      zielonej herbaty ze słodzikiem jest bez sensu...słodzik, a właściwie aspartam,
      ma bardzo zły wpływ na nasz mózg. A osoby mające problemy neurologiczne lub po
      prostu częste bóle głowy nie mogą przyjmować aspartamu, niestety w Polsce
      większość produktów light ma aspartam- nawet guma do życia.
    • Gość: asia Re: cukier czy słodzik? IP: 81.210.69.* 10.02.07, 11:12
      Również pochłaniam olbrzymie ilości napojów,są to przede wszystkim herbatki
      owocowe,których bez cukru,miodu wypić się nie da.Przeraziła mnie ilość kalorii
      jaką bym pochłaniała i przestawiłam się na słodzik.Tu skolei ta
      jego"szkodliwość" , aby ograniczyć piję zielone o różnych smakach i owocowe PU-
      ERGH -pyszne nawet bez odrowbiny cukru.
      • aka10 Re: cukier czy słodzik? 10.02.07, 12:14
        Rooibos spokojnie mozna pic bez cukru:-)
        • aka10 Re: cukier czy słodzik? 10.02.07, 12:23
          Od aspartamu duzo lepiej jest uzywac cukraloze.
          en.wikipedia.org/wiki/Sucralose
          • trufla3 Re: cukier czy słodzik? 10.02.07, 12:45
            kawę i herbatę piję bez cukru i slodzika.W ten sposób bardziej czuję smak bez
            slodkich dodatków.
            .....
            Trufla i jej kuchnia
    • mo-rel-ka Re: cukier czy słodzik? 10.02.07, 12:47
      słodzik stosowany w duzych ilościach jest rakotwórczy, a ty piszesz, ze pijesz
      duzo wiec uważaj, kancerogenne działanie słodziku jest udokumentowane naukowo,
      a cukier w duzych ilosciach niestety tuczy, podobnie jak wszelkie fruktozy,
      miód. Chyba nie masz wyboru, musisz zrezygnowac ze słodzenia, stosowanie
      niewielkich ilosci słodzika 2-3 szt dziennie nie ma wiekszego wpływu na
      powstawanie raka, ale tobie chodzi chyba o wieksze ilości, no i stosowane przez
      dłuzszy czas, nawet na zawsze??
    • Gość: Mo Słodzik IP: *.swiecie.vectranet.pl 28.01.14, 23:51
      Po pierwsze , nie fruktoza a stewia , fruktoze masz w owocach a owocami nie bedziesz slodzik herbaty , po drugie predzej dostaniesz cukrzycy od cukru nic ci zaszkodzi slodzik . Zeby aspartam ci zaszkodzil bys musial wpieprzac po 100 sztuk dziennie co jest odpowiednikiem 1 piguła do jednej lyzeczki cukru ... Testowano na szczurach ich 5 krotna wage ciala szlodzikiem i nic sie nie stalo ludzie !!! Lepiej wygladac i troche wiedziec niz wmawiac sobie ze to szkodzi , tak samo jak niby pol jajka na dzien ... to nie jest szkodliwy cholesterol ldl tylko zdrowio hdl ale ludzie sie myla tak samo jak ze slodzikiem . Ja sam konsumuje min 4 jajka dziennie i z 8 sztuk slodziku . Tyle w temacie , nie wiesz poczytaj internet nie gryzie
      • jhbsk Re: Słodzik 29.01.14, 08:58
        Mam gdzieś straszących słodzikami.
    • wikasik Re: cukier czy słodzik? 29.01.14, 00:16
      Juz sie pojawila nazwa STEWIA - nie cukier, nie slodzik. Sproszkowana roslina naturalnie slodka, a kalorycznosc minimana - porownuje sie 0.6kcal versus 16kcal na lyzeczke cukru.
      Jesli chcesz wybierac miedzy zwyklym cukrem a slodzikiem, to zdecydowanie jednak cukier, kalorii moze troche wiecej ,ale przynajmniej nie sama chemia.
      • aka10 Re: cukier czy słodzik? 01.02.14, 01:30
        Stewia nie jest, niestety, do konca zbadana.
    • budzik11 Re: cukier czy słodzik? 29.01.14, 11:06
      Kalorie nie są tak ważne, jak indeks glikemiczny (IG), bo to cukier i insulina mają największy wpływ na produkcję tłuszczu, otłuszczenie wątroby i problemy z cholesterolem.
      Cukier trzcinowy ma takie same właściwości jak cukier buraczany, tylko z czego innego jest zrobiony, ale zdrowotnie nie ma żadnej różnicy.
      Cukier brązowy jest tak samo niezdrowy jak biały, jest tylko słabiej oczyszczony (ma jakieś tam minimalne ilości mikroelementów, ale to tak, jakby do bomby z gwoździami dodać płatki kwiatów), stąd jego kolor.
      Fruktoza (owszem, jest w owocach, ale owszem, można nią słodzić - kupuje się ją normalnie na wagę, to biały proszek) ma niski IG, jest polecana dla diabetyków, nie podnosi mocno poziomu cukru. Montignac w swojej diecie ją poleca.
      Ksylitol - cukier z soku brzozy - ma bardzo niski IG, działa przeciwgrzybiczo (bardzo zdrowy dla przewodu pokarmowego, nie pozwala na rozwój kandydozy, ale np. ciasto drożdżowe na nim nie wyrośnie), a nawet pomaga "łatać" mikroskopijne ubytki w zębach (są z nim pasty do zębów, zdrowe lizaki i cukierki dla dzieci), czyli jest najzdrowszy, niestety też najdroższy.
      Słodziki stosowane w normalnych dawkach nie są szkodliwe - nadużywanie może szkodzić, ale to jak ze wszystkim. Pozostawiają niemiły, metaliczny posmak w ustach. Ja kawy czy herbaty nie słodzę, ale nie wyobrażam sobie niesłodzonego kakao - słodzę płynnym Huxolem - nie czuć tego paskudnego chemicznego smaku. Ale już np. sernik upieczony z nim - jest okropny (byłam kiedyś na Dukanie, ten słodzik polecany jest na tej diecie). Już wolałam nie robić żadnych słodkości niż robić je z tym (czy jakimkolwiek) słodzikiem.
      • Gość: x spróbuj syropu klonowego IP: *.unitymediagroup.de 29.01.14, 11:22
        • budzik11 Re: spróbuj syropu klonowego 29.01.14, 15:08
          Próbowałam, i co?
    • mmagi Re: cukier czy słodzik? 29.01.14, 16:45
      zielonej sie nie słodzi,traci na wartosci.............tak wyczytałam
      • Gość: zenek Re: cukier czy słodzik? IP: *.nowysacz.vectranet.pl 29.01.14, 19:21
        Nie każdy słodzik ma rakotwórczy aspartam. Należy wybierać taki, który go nie ma, a fruktoza raczej nie jest wskazana dla zdrowych osób, gdyż niestety zwykle powoduje tycie, aczkolwiek ma niski IG. Zalecenia dotyczące słodzików są na ich opakowaniach i tego powinno się bezwzględnie przestrzegać.
        Ja wszystko wypiję bez słodzenia, za wyjątkiem kawy prawdziwej, z czego wniosek, że u różnych ludzi różnie pod tym względem bywa.
        • jhbsk Re: cukier czy słodzik? 29.01.14, 19:40
          Podaj linki do dowodów, że aspartam jest rakotwórczy. Albo nie pisz dyrdymałów.
    • sarniak Re: cukier czy słodzik? 31.01.14, 23:22
      Suszone liscie stewii.

Naturalne i prawie bezkaloryczne. Nadaje sie do herbat i ciast na surowo, bo juz do piekanika nie.
    • Gość: Marek Re: cukier czy słodzik? IP: *.85-87-45.dynamic.clientes.euskaltel.es 01.02.14, 04:03
      Ani cukier ani slodzik.
      Odkryj rzeczywisty smak.
      Odnosnik kobieto: "mate" argentynskie:

pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate
      www.youtube.com/watch?v=piTbocMbTaE
      Sól i cukier to "biale smierci".
      • Gość: tzuru Re: cukier czy słodzik? IP: *.as13285.net 03.02.14, 14:41
        Białe śmierci... pewnie dlatego zwierzęta liżą sól - bo mają skłonności samobójcze...
    • tgserwis Re: cukier czy słodzik? 03.02.14, 21:00
      Amebo.
      Akurat teraz masz najlepszy czas na zrezygnowanie z cukru. Wiem że to trudne, ale wykonalne. Usuń z domu wszystkie zapasy cukru, wywal je do śmieci. W chwilach załamania i potrzeby spożycia cukru pomyśl, czy chciałabyś iść do sklepu o godzinie 23 po chleb? Zapewne nie. Po cukier też nie musisz. Gdy za oknem mróz, śnieg, wichura, zamieć? Nie warto. Szkoda zdrowia.
      Cukier to jeden z najmocniejszych narkotyków. Trudno go wyeliminować z diety. Ale jeśli dasz radę, to wytrzymasz wszystko.
      Ja nie używam cukru od 27 lat. Najgorszy jest pierwszy tydzień. Później jest z górki.
      Jeśli nie dasz rady, to zastąp cukier miodem. Ze słodzików nie używaj tych z aspartamem, to wyjątkowe świństwo jest. Jeśli już musisz, to zastąp cukier stewią. To przynajmniej nie powoduje raka mózgu.
      • szarotkaaaa Re: cukier czy słodzik? 05.02.14, 21:31
        Ja słodzę herbatę miodem - tylko trzeba poczekać aż przestygnie, miodu nigdy nie dodajemy do gorącej herbaty! Używam też stewii, trzeba tylko uczynić wysiłek i znaleźć prawdziwą stewię, a nie taką tylko z nazwy :)
        Słodzików nie lubię, są zbyt chemiczne.
    • feel_good_inc Rozbrajające są wpisy w tym temacie 04.02.14, 08:59
      Sami znawcy, wszyscy wiedzą co powoduje raka.
      To ja poproszę publikacje naukowe, które tę "wiedzę" potwierdzą. Ale nie wpisy z jakiegoś bloga czy "eksperckiego forum" z onetu czy innej gazety. Jakieś rzetelne badania, które stwierdzają, że ten czy ów słodzik powoduje raka czy problemy z potencją.
      • tgserwis Re: Rozbrajające są wpisy w tym temacie 05.02.14, 21:54
        feel_good_inc napisał:

> Sami znawcy, wszyscy wiedzą co powoduje raka.
        > To ja poproszę publikacje naukowe, które tę "wiedzę" potwierdzą. Ale nie wpisy
        > z jakiegoś bloga czy "eksperckiego forum" z onetu czy innej gazety. Jakieś rzet
        > elne badania, które stwierdzają, że ten czy ów słodzik powoduje raka czy proble
        > my z potencją.
        >

No właśnie .W tym temacie są rozbrajające wpisy. Jak twój na przykład. A wystarczy tylko pogooglać i znaleźć historię wprowadzenia aspartamu do użytku. Kilka lat prób, kilka zakazów używania, zmiana ludzi decydujących o wprowadzeniu, ciężkie łapówki. A później wzrost zachorowań na raka mózgu o 1200 procent. Tylko że to trzeba chcieć poszukać a nie przyjmować jak młody pelikan wszystko co mówią media.
        Wiesz że np w Japonii aspartam jest zakazany? Nawet do coli czy jogurtów znanych marek zamiast niego dodaje się stewię jako słodzik.
        • feel_good_inc Kolejny "poinformowany" 06.02.14, 11:18
          tgserwis napisał:
          > No właśnie .W tym temacie są rozbrajające wpisy. Jak twój na przykład. A wystar
          > czy tylko pogooglać i znaleźć historię wprowadzenia aspartamu do użytku. Kilka
          > lat prób, kilka zakazów używania, zmiana ludzi decydujących o wprowadzeniu, cię
          > żkie łapówki.

I ani jednego naukowo potwierdzonego badania stwierdzającego szkodliwość u człowieka w ilościach detalicznych.
          BTW: pewnie też nie wiesz, że szczury karmione kosmiczną dawką Aspartamu u których odkładał się on w tkankach (metabolizują go inaczej niż ludzie) co miało być dowodem na jego rakotwórcze działanie, żyły dłużej niż takie same karmione cukrem? ;)

> A później wzrost zachorowań na raka mózgu o 1200 procent. Tylko ż
          > e to trzeba chcieć poszukać a nie przyjmować jak młody pelikan wszystko co mówi
          > ą media.

Pewnie, bo łykający wszystko jak leci czytelnik blożków z sensacyjnymi bzdurami będzie mógł przedstawić wyniki jakichś badań pokazujący ten wzrost?

> Wiesz że np w Japonii aspartam jest zakazany?

Nie jest.
          ATSD: to gdyby nawet był, to czy znaczyłoby to , że w Japonii to straszne lobby proaspartamowe nie działa czy co?

> Nawet do coli czy jogurtów znanyc
          > h marek zamiast niego dodaje się stewię jako słodzik.

A stewia była zakazana w USA i Singapurze. I o czym to ma niby świadczyć?
          • aka10 Re: Kolejny "poinformowany" 06.02.14, 17:40
            Just as cancer concerns have dogged the artificial sweeteners aspartame and saccharin, some researchers worry about stevia. In fact, the FDA rejected stevia petitions in the 1990s after research linked the plant with infertility in rats and cancer in the lab. The agency says the currently marketed reformulation, Reb A, is “generally recognized as safe.”

Chemistry researcher John Pezzuto isn’t convinced. He cites a study he conducted that suggests a certain strain of stevia can mutate DNA, a possible cancer risk.

“Given that there’s the potential for a mutagenic response, why take the risk with stevia?” asks Pezzuto, dean of the University of Hawaii at Hilo College of Pharmacy. “I will not be consuming any myself.”

www.nbcnews.com/id/30195885/ns/health-diet_and_nutrition/t/new-sweetener-not-so-sweet-your-diet/
            • maksimum Tylko coconut sugar. 08.02.14, 01:36
              Jest zdecydowanie najsmacniejszy i najzdrowszy,z tym ze dosc drogi ale ja zyje tylko raz,wiec nie zaluje sobie.
              • maksimum Re: Tylko coconut sugar. 08.02.14, 01:53
                en.wikipedia.org/wiki/Coconut_sugar
                Nawet cukrzykom jest polecany coconut sugar.

www.doctoroz.com/videos/coconut-palm-sugar-best-new-sugar-alternative
                Jest tak samo slodki jak normalny cukier i ma coconut smak.
                Osobiscie uzywam go mnie niz normalnego cukru.
          • tgserwis Re: Kolejny "poinformowany" 09.02.14, 00:32
            Wiesz Feel Goodzie, nawet nie chce mi się szukać i przeklejać. Lubisz aspartam? To go wciągaj, nic mi do tego. Każdy może robić ze swoim życiem co chce. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Ludzie myślący sami znajdą odpowiedzi i wyciągną wnioski. Dla reszty szkoda czasu. Społeczeństwo potrzebuje ludzi myślących, idioci niech zdychają i nie produkują kolejnych pokoleń idiotów.
            PS. Czy końcówka Twojego nicka, czyli inc oznacza że reprezentujesz jakąś korporację? Może Monsanto, mające monopol na produkcję aspartamu?
            • maksimum Re: Kolejny "poinformowany" 09.02.14, 04:54
              tgserwis napisał:

> Może Monsanto, mające monopol na produkcję aspartamu?

Jak widze takie zdanie,od razu wiem ze mam do czynienia z ciemnogrodem.

Niutang jest najwiekszym producentem Aspartamu.

www.foodnavigator.com/smartlead/view/675305/4/US-Niutang-Chemical-Inc
              Nawiedzeni budza sie rano i w oczach maja nienawisc do Monsanto:

pl.wikipedia.org/wiki/Monsanto
              PCB – produkowany m.in. przez Monsanto, od 1977 zdelegalizowany w USA z powodu właściwości rakotwórczych. W UE można je stosować z ograniczeniami.

Amerykanie dbaja o swoich ludzi oraz o swoje srodowisko,a ciemnota europejska zieje nienawiscia do bogatych i madrych.
            • feel_good_inc Re: Kolejny "poinformowany" 09.02.14, 12:11
              tgserwis napisał:
              > Wiesz Feel Goodzie, nawet nie chce mi się szukać i przeklejać. Lubisz aspartam?
              > To go wciągaj, nic mi do tego. Każdy może robić ze swoim życiem co chce. Nie m
              > am zamiaru nikogo przekonywać. Ludzie myślący sami znajdą odpowiedzi i wyciągną
              > wnioski. Dla reszty szkoda czasu. Społeczeństwo potrzebuje ludzi myślących, id
              > ioci niech zdychają i nie produkują kolejnych pokoleń idiotów.

W takim razie powinieneś natychmiast poddać się eutanazji, bo społeczeństwo z pewnością nie potrzebuje idiotów wierzących we wszystko co wyczytają na blożkach.

> PS. Czy końcówka Twojego nicka, czyli inc oznacza że reprezentujesz jakąś korpo
              > rację? Może Monsanto, mające monopol na produkcję aspartamu?

Monsanto ma monopol na produkcję aspartamu?
              Napisz nam, co jeszcze wyczytałeś na swoich blożkach i jak Monsanto podgląda cię przez szparę pod drzwiami?
    • feel_good_inc Powtórzę - badania a nie blożki konspiratorskie 05.02.14, 11:48
      boleslawb napisał:
      > Myślę, że ten opis całkowicie wyjaśnia kontrowersje dotyczące aspartamu, ale te
      > kst należy przeczytać dokładnie i do końca.

[citation needed]
    • sueellen Re: cukier czy słodzik? 08.02.14, 10:24
      Zdecydowanie polecam xylitol (ksylitol). Smakuje jak cukier, ale jest dużo mniej kaloryczny, zapobiega próchnicy. Minusy: jest 10x droższy od cukru i w nadmiernych ilościach równiez szkodzi. Innym naturalnym słodzikiem jest stevia, ale mnie nie smakuje. Xylitol jest o wiele lepszy.

Ja bym ograniczała spożywanie poprzez słodzenie coraz mniej (każdego dnia robić sobie herbatkę odrobinę mniej słodką) i mieszała ksylito z cukrem (na poczatku)
      • black.joanna Re: cukier czy słodzik? 08.02.14, 21:13
        tak stewia albo ksylitol
      • feel_good_inc Re: cukier czy słodzik? 09.02.14, 12:14
        sueellen napisała:

> Zdecydowanie polecam xylitol (ksylitol). Smakuje jak cukier, ale jest dużo mnie
        > j kaloryczny, zapobiega próchnicy. Minusy: jest 10x droższy od cukru i w nadmie
        > rnych ilościach równiez szkodzi. Innym naturalnym słodzikiem jest stevia, ale m
        > nie nie smakuje. Xylitol jest o wiele lepszy.

Wypróbuj erytritol - u nas sprzedają jako Diabex.
        Też poliol, za to w ogóle nie metabolizowany i ma najmniejszy potencjał przeczyszczający ;)
    • nchyb Re: cukier czy słodzik? 09.02.14, 16:47
      temat dla autorki wątku pewnie już przebrzmiały, w końcu dobrych kilka lat minęło, mam nadzieję, ze oduczyła się słodzić zieloną herbatę...

ja jednak z frakcji, która sztucznych słodzików nie uznaje, preferuję miód do ewentualnego dosłodzenia. Ale jak to wyżej napisano, lepiej całkiem zrezygnować i zdrowiej i mniej kalorycznie będzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka