Gość: aniela IP: *.blueyonder.co.uk 17.04.03, 18:33 pilnie poszukuje sprawdzonego przepisu na biszkopt z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: biszkopt - pilne!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.03, 22:25 Gość portalu: aniela napisał(a): > pilnie poszukuje sprawdzonego przepisu na biszkopt > z gory dziekuje oto przepis na dosyc duzy biszkopt naajacy sie na tort Skladniki: 6jajek 1,5 szklanki maki 1,5 szklanki cukru jeden budyn lub 0,5 szklanki maki zeimniaczanej 1 proszek do pieczenia Bialka ubic z cukrem dodawac po jednym zoltku i ubijac na puszysta piane NAstepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana i delikatnie wymieszac lyzka mase Wazne jest aby make dokladnie wymieszac najczesciej lubi sie osadzac na dnie naczynia Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: najłatwiejszy biszkopt na świecie:) 18.04.03, 00:14 i zawsze podkreślam ZAWSZE się udaje. Po wielu cyrkach z biszkoptami, dostałam od kogoś taki oto przepis i nareszcie moge przed imprezami spać spokojnie:) 4 jaja 1 szklanka cukru 4 łyzki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Całe jajka ubić z cukrem. Czas ubijania mikserem 10 min. Zmieszane mąki z proszkiem (najlepiej w kubku) wsypać do ubitej masy. Wymieszać. Ja się nie certolę tylko włączam mikser na kilka sekund :) Piec w temperaturze 180 - 200 stopni. (zazwyczaj ok. 20 - 25 min.) Przepis jest na małą tortownicę (po upieczeniu ciasto zajmuje ok. 3/4 tortownicy) Kiedy robię tort w dużej tortownicy, zwiększam proporcje o 1/2. Pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: najłatwiejszy biszkopt na świecie:) 18.04.03, 00:18 Aha, te łyżki to takie z czubkiem, nie płaskie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brookie Re: najłatwiejszy biszkopt na świecie:) IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 18.04.03, 12:34 A ja wczoraj do miksera wrzucilam 6 jajek, 1 1/2 szklanki maki rosnacej i szklanke cukru. Biszkopt wyszedl swietny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: najłatwiejszy biszkopt na świecie:) IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.04.03, 17:40 Gość portalu: brookie napisał(a): > A ja wczoraj do miksera wrzucilam 6 jajek, 1 1/2 szklanki maki rosnacej i > szklanke cukru. Biszkopt wyszedl swietny. Przepraszam-co to za mąka rosnąca? Przysięgam że nie wiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: najłatwiejszy biszkopt na świecie:) IP: 195.116.131.* 23.04.03, 14:07 > Przepis jest na małą tortownicę (po upieczeniu ciasto zajmuje ok. 3/4 > tortownicy) > Kiedy robię tort w dużej tortownicy, zwiększam proporcje o 1/2. Są trzy "rozmiary" tortownicy, więc proszę napisz coś o średnicy swojej. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re do Jagi 24.04.03, 15:22 Poszłam do kuchni i dokładnie zmierzyłam :) Moja mała tortownica ma średnicę 23 cm, duża 28 cm Na Święta robiłam ten biszkopt do tortu w dużej tortownicy w/g zwiększonego przepisu i jak zwykle :) wyszedł doskonały. Tylko na wszelki wypadek dodam że jeśli będziesz robiła biszkopt w dużej tortownicy musisz dłużej piec ok 35 - 40 min (jeszcze zalezy od piecyka oczywiście) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: biszkopt - pilne!!! IP: *.acn.waw.pl 19.04.03, 09:01 składniki: 6 jaj szklanka przesianej mąki szklanka cukru odrobina otartej skórki cytr. Całe jajka + cukier ubijać dość długo (ok.12 min) aż masa osiągnie konsystencję kremu. Następnie dod. mąkę i skórkę cytr. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Przelać ciasto. Piec 40 min w 180 stop. Po upieczeniu pozostawić biszkopt w tortownicy do wystygnięcia (do góry dnem). Długie ucieranie masy jajecznej powoduje to,że ciasto nie wymaga dodawania proszku do pieczenia. Biszkopt zachowuje świeżość bardzo długo. Nadaje się znakomicie dla maluchów jak i rekonwalescentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huśtawka 100% przepis IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 24.04.03, 21:56 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Całe jajka z cukrem /można dać szczyptę soli, szybciej sie ubija/ ubić ręcznym mikserem, aż będą się robiły na powierzchni "zmarszczki". Wsypać mąkę i cukier waniliowy, oraz proszek do piecz. i wymieszać /można chwilkę miksować, ale krótko/. Do posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą prodiża wlać ciasto i piec do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Podczas pieczenia w żadnym wypadku nie otwierać prodiża! Nie trzeba sprawdzać czy się upiekło szpikulcem, kolor mówi sam za siebie. Jak się upiecze, otwieramy prodiż i wyrzucamy biszkopt na paterę nie czekając aż wystygnie. Przepis jest stuprocentowy, biszkopt jest równy i nie opada, pieczony w prodiżu ma ok.10 cm wysokości. Pozdrawiam i smacznego:-) Odpowiedz Link Zgłoś