promyczekk_k 14.02.07, 11:01 dostalam kilka przypraw niestety nie jestem w stanie roszyfrowac ich nazw jest ktos w stanie mi pomoc? oto one: HARISSA Couscous ROSE MAR 4 EPICES Couscous Thea la Menthe z gory dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lustroo Re: przyprawy 14.02.07, 11:57 nawet Kopaliński nie bardzo wie :) Rose to jakieś wino z winogron? ;) www.slownik-online.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promyczek_kk Re: przyprawy IP: *.220.inds.pl 14.02.07, 12:04 raczej nie wino bo to przyprawa w proszku :) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: przyprawy 14.02.07, 12:06 miałam na myśli, że to przyprawa do wina. Skoro są przyprawy do grzańca, to czemu nie :) Jeśli nigdzie nie znajdziesz, jedyny pomysł, to sprawdzić organoleptycznie (smak, zapach dotyk) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promycze_kk Re: przyprawy IP: *.220.inds.pl 14.02.07, 12:07 dziekuje tak zrobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: przyprawy 14.02.07, 12:09 To ostatnie to chyba herbata miętowa (nie ma tam przypadkiem łacińskiej nazwy)? Pierwsze jakby harissa do kuskusu (to pasta jest?) i trzecie też jakby mieszanka do kuskusu. Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: przyprawy 14.02.07, 18:26 Jeśli chodzi o trzecie, to stawiam na 4 spices do kuskusu, nie wiem, co to i czy istnieje, ale podejrzewam literówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: przyprawy 14.02.07, 12:09 tak na chlopski rozum to harissa to bedzie ostra papryczkowa przyprawa do kuskusu,thea-herbata mietowa(chiba z francuska),a to Rose to tez przyprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: przyprawy 14.02.07, 12:17 wlasnie o tym samym pomyslalam:)Tyle ze mar to chiba "morze"i badz tu madry:)Niech otworzy i powacha:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: przyprawy 14.02.07, 12:25 albo sol z "morza rozowego":)))No ewentualnie i czerwonego:) Odpowiedz Link Zgłoś
promyczekk_k Re: przyprawy 15.02.07, 12:10 rose tez przyprawa wszytkie ktore wymienilam sa w proszku Odpowiedz Link Zgłoś
ameba1 harissa couscous 17.02.07, 13:14 to mieszanka czerwonej ostrej papryczki chilli z solą i oliwą. Jest to proszek potrzebny do sporządzenia typowej pasty lub gęstego sosu chili. poniżej przykładowy przepis z użyciem tejże przyprawy: images20.fotosik.pl/57/c85236706c5332f3.jpg 700g mięsa z kurczaka pokrojonego w dość duże kawałki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule w plasterkach 15 malenkich bialych cebulek 400g ugotowanej ciecierzycy (może byc z puszki) 2 rzepy pokrojone w duza kostke lub ćwiartki 4 duże marchewki pokrojone w talarki 4 male cukinie pokrojone w grube talarki lub polplasterki 150g plaskiej zielonej fasolki (mozna zastapic szparagowa) 3 pomidory bez skorki, pokrojone w gruba kostke 50g rodzynek sol i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki szafranu (wystarczy kilka "nitek") 1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout (opcjonalnie) 500g couscous 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki 1 pęczek drobno posiekanej natki kolendry 1 łyżeczka papryki w proszku (łagodnej) 1/2-1 łyżeczka harissy (pasty z papryczek chili lub gestego sosu chili) 2 łyżki masla Podsmażyć kurczaka na oliwie. Zdjąć z patelni i trzymac w cieple. Na tej samej oliwie podsmazyc warzywa (wrzucamy po kolei zaczynajac od małych cebulek, potem od najdłuzej do najkrócej gotujacych sie - na samym koncu dodajemy ugotowana ciecierzyce,cukinie i pomidory). Zalewamy calosc woda (lub bulionem z kurczaka) i dodajemy przyprawy. Woda ma prawie przykryc warzywa. Gotujemy do miekkosci. 20 min przed koncem gotowania dodajemy kurczaka,oplukane rodzynki, solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy natke pietruszki i kolendry. Couscous zalewamy w garnku wrzaca osolona woda (ilosc trzeba sprawdzic na opakowaniu, ale mniej wiecej powinno byc wody ok. 2 cm powyzej poziomu "kaszki"). Gdy wchlonie cala wode dodajemy 1 lyzke masla i spulchniamy go. Do czasu podania trzymamy w cieple (mozna postawic naczynie z couscous na garnku z goracymi warzywami i miesem). Odlewamy czesc plynu z sosu warzywno-kurczakowego do rondelka. Dodajemy pozostale maslo i harisse. Mocno podgrzewamy.Podajemy w sosjerce lub malej miseczce. Couscous mozna podac przybrany warzywami i kurczakiem w jednym naczyniu lub kazde z nich osobno. Wowczas każdy gość nabiera sobie porcje couscous, a na nią nakłada warzywa z kurczakiem. Dla odwaznych i lubiacych ogniste smaki jest 3 mała miseczka z maślanym bulionem doprawionym harissą, ktorym (z pewną nieśmiałością ) dosmaczamy nasz couscous. Odpowiedz Link Zgłoś
ameba1 4 epices couscous 17.02.07, 13:22 jest to miesznka następujących przypraw: papryka, curry, szafran, harissa Jest to zestaw przypraw taki niby uniwersalny, ale raczej ostry. Papryka, może być łagodna albo b. ostra, harissa to b. ostra wieloskładnikowa przyprawa, curry też składa się sie z kilku różnych składników i może być łagodna lub ostra, szafran malo gra roli w tym zestawie - raczej kolor, ale ogolnie wyglada na to, ze to zestaw b. ostrych ptrzypraw, ale to zależy, jak ostre się lubi. Moja rada: stosowac do orientalnych potraw, jesli masz prawdziwe, dobre przepisy, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić z ostrością. Tak na czubek noża czy 1/4 łyżeczki, ale trzeba sobie wypróbować do smaku. Może być dobre do gulaszu czy pieczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
ameba1 hmmm... 17.02.07, 13:35 Thea la Menthe to pewnie jakiś rodzaj zielonej herbaty, ale głowy nie daję ;) Ale wszystko na to wskazuje. Daję 89% że to herbata. co do ostatniej przyprawy.... niestety pozostawię Was w niewiedzy, bo nie mam zielonego pojęcia - może coś z literówką nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: przyprawy 17.02.07, 13:44 HARISSA Couscous - tak tak to pasta ostra i piekielna fr.wikipedia.org/wiki/Image:Harissa-1.jpg przepis z sieci: 199 g chili / suszonych/ 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki soli 6 łyżeczek nasion kolendry 4 łyżeczki nasion kminku 10 łyżeczek oliwy z oliwek Obrać czosnek i ucierać z solą na masę. Z papryczek usunąć nasiona i trzymać w gorącej wodzie do zmięknięcia. Następnie osuszyc i ubić w możdzierzu z solą. Dodać do pasty czosnkowej kminek i kolendrę, ubić w możdzierzu razem z chili i oliwą. ROSE MAR ?? nie mam pojecia, ale chyba jest jakis blad w pisowni moze chodzi o Romarin ( rozmaryn ) ??? 4 EPICES Couscous - mieszaka 4 przypraw do Kuskusa w ktorej sklad wchodza przeważnie - kumin, galka muszkatołowa, szafran, czarny pieprz, cynamon, kardamon, imbir, sol, kurkuma, ziele angielskie - sklad moze sie roznic w zaleznosci od producenta stad nie wiem jakie sa tam cztery sposrod tych w/w , moze jest napisane na opakowaniu ? przeważnie wyszczególniają w składzie co tam jest :] wystepuje tez mieszkanka 4 przypraw w której skład wchodzą cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa- zastosowanie do dan egzotycznych, ryb, deserow, makaronow i ryzu Thea la Menthe w w dosłownym tłumaczeniu to jak herbata miętowa ale obstawiam ze to sie nie pije lecz uzywa jako liscie miety do Kuskusa i innych dan marokańskich .. ale ciekawi mnie ROSE MAR .... brakuje mi tu czegos .. cos rozowego . co nie moge skojarzyć zadnej przyprawy w tym kolorze do dan tego typu zeby pasowało do reszty przypraw ( caly zestaw pasuje idealnie zeby sobie kuskus zrobic :] jeszcze pogłówkuje z tym rose ale poproszę o jakis bliższe info jak to wyglada, jak pachnie, itd .. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska przyprawy 17.02.07, 13:54 wylgada tak ale ciezko jest strzelac jakie 4 sa w składzie tej co ty masz perso.orange.fr/aromatiques.tropicales/cata a rose ... moze to jest taki pieprz czerwony ?? www.epicurieux.com/prod/poivre-rose-bourbon-baies.htm albo takie cos ?? mieszanka rose des sables www.epicesdumonde.com/contenu/,compositions,13 albo to www.arts-culinaires.com/voyage/marrakech_epices.aspx Roza , kwiat, sproszokowana, jedna z najbardziej znany składnik przypraw z Maroka, wystepuje tez w postaci wody rozanej, Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Nimesko:) 17.02.07, 14:09 Kocham francuski jezyk ale ani be ani me ani kukuryku:)Podziwiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: przyprawy 17.02.07, 14:10 anienie-umiem powiedziec "kocham cie" i "nie zaluje niczego"-ale napisac juz hmm:) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: przyprawy 17.02.07, 14:23 wkleiłam linki bo tam tez sa obrazki i moze autorce/autorowi wątku bedzie latwiej pokazać paluszkiem co tam ma ps to powiedz :P no slucham !!! Odpowiedz Link Zgłoś
promyczekk_k Re: przyprawy 18.02.07, 09:27 bardzo dziekuje wszyystkim za pomoc na opakowaniach nie ma skladu niestety, jesli chodzi rose mary nie zrobilam literowki chyba ze ktos zle wydrukowal naklejke na opakowaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś