Dodaj do ulubionych

szukam przepisu na rybę po grecku

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 13:03
Jeśli znasz przepis na to danie to proszę o szybkę receptę:))
Obserwuj wątek
    • Gość: roseanne Re: szukam przepisu na rybę po grecku IP: *.sympatico.ca 22.11.01, 15:48
      marchew, pietruszka, seler, groszek ( z puszki )
      odrobina oleju
      filety z bialej ryby
      przecier pomidorowy
      sol, pieprz, czerwona slodka papryka
      JARZYNY korzeniowe scierasz na tarce (duze oczka) i podsmazasz na oleju.
      podlewasz pomidorami rozcienczonymi woda -tyle, zeby jarzyny byla przykryte.
      Teraz pora na rybe- jak lubisz mozesz obsmazyc w panierce z maki lub urzyc
      surowej- pokrojana w kawalki 2-3 cm wkladasz do sosu jarzynowego,
      przyprawiasz , dodajesz groszek- poddusic ok 30 min.
      jak lubisz mozesz do jarzyn dodac pol pora pokrojonego w plasterki (przed
      smazeniem).
      Najlepiej smakuje z bialym pieczywem
      • Gość: ali Re: szukam przepisu na rybę po grecku IP: *.acn.waw.pl 23.11.01, 20:20
        Ja daję cebulę, marchewkę, pietruszkę i kawałeczek (nie za dużo) selera.
        Wykonanie takie samo. Przyprawiam solą, białym pieprzem, papryką i gałką
        muszkatołową. W Grecji jadłam rybę w sosie pomidorowym z warzywami, chociaż na
        ciepło, to trochę przypominała naszą rybę po grecku.Oni dodają jeszcze do
        duszenia czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Też bardzo dobre!
    • kasiulek Re: szukam przepisu na rybę po grecku 27.11.01, 16:13
      Najlepsza rybe po grecku robi moja siostra, poprosze ja, zeby tu wrzucila swoj
      przepis
      • Gość: lucy Re: szukam przepisu na rybę po grecku IP: *.ppp1-1.had.worldonline.dk 27.11.01, 18:40
        a jaka rybe uzywacie do tego dania, czy to wedlug was bez znaczenia ?
        • Gość: roseanne Re: szukam przepisu na rybę po grecku IP: *.sympatico.ca 28.11.01, 16:02
          no sledzia to bym nie dala. Najlepiej sprawdza sie dorsz, ale i makrela pasuje
          No i karp tez jakos mi nie podchodzi do tego dania. po zatym obojetne
          • jack_ Re: szukam przepisu na rybę po grecku 12.02.02, 16:16
            Mniam ........skończyłem dziś moją rybę po grecku, którą zwykle jem na zimno -
            daje mintaja lub morszczuka z warzyw masę cebuli trochę marchewki i pietruszki.
            czy dodajecie ziele angielskie - ryba ma wtedy zpach i smak jakby marynowanej.
            • Gość: roseanne ziele angielskie IP: *.sympatico.ca 12.02.02, 16:37
              oczywiscie, ze dodajemy ;)
              • Gość: Alka Dorsz IP: *.chello.pl 12.02.02, 18:14
                To raczej dorsz albo morszczuk. Dużo warzyw (cebula, marchewka, seler, ew.
                pietruszka) podduszonych w dobrym oleju, potem z dodatkiem koncentratu
                pomidorowego, pieprzu i odrobiny cukru (jak się lubi). Kto lubi ostre, może
                wkropić Tabasco. Filety dorsza lub morszczuka ja podpiekam w piekarniku po
                nasoleniu ich i posypaniu białym pieprzem, skropieniu cytryną i olejem. Gdy
                przestaną być surowe (15-20 min.), wkładam do duszenia.
                Acha, a warzyw nie ścieram na tarce (to żmudne), tylko wrzucam do robota
                kuchennego. Spróbujcie dodać imbiru - zmieni smak na trochę inny!
    • Gość: jamka Re: szukam przepisu na rybę po grecku IP: *.avamex.krakow.pl 10.04.02, 15:26
      Mam bardzo prosty i szybki sposób. Kupuje mrożoną jarzyne krojoną w słupki
      (chyba Hortexu) .Można najpierw na oliwie udusic trochę cebuli ( ja tego nie
      robię), wrzucić zmrozone jarzyny i dusić aż bedą zeszklone. To trwa najdłużej
      5 min.Do tego wkładam 4 filety z morszczuka lub mintaja ( wersja bardziej
      wykwintna to sola lub łosoś) i puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów.
      Przykrywam pokrywką na około 10 - 15 min. W międzyczasie mozna doprawić jak się
      lubi . Pycha i na ciepło i na zimno. Danie ekspresowe.
      • Gość: Alka pytanie IP: *.chello.pl 10.04.02, 17:54
        Czy ktoś spotkał przepis, w którym do sosu greckiego do ryby dodaje się
        musztardę???
        • Gość: roseanne Re: pytanie IP: *.sympatico.ca 10.04.02, 18:11
          pierwsze slysze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka