Gość: zołza IP: *.skranetcan.pl 24.02.07, 20:33 Czy mogę wsypać kurkumę w proszku do gotującego się ryżu, czy dopiero po ugotowaniu ryżu wymieszać z wyżej wymienioną? Chodzi o uzyskanie żółtego koloru. Dzięki z pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cav Re: Barwienie ryżu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 20:39 rozpusc w wodzie zanim wrzucisz ryz. Odpowiedz Link Zgłoś
cinemadriver Re: Barwienie ryżu 24.02.07, 20:56 i nie wsypuj za dużo ma bardzo mocny zapach, curry jest smaczniejsze, kolor podobny Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Barwienie ryżu 24.02.07, 20:59 cinemadriver napisał: > i nie wsypuj za dużo ma bardzo mocny zapach, Zapach nie tyle co smak zbyt gorzki jak sie wsypie za duzo <curry jest smaczniejsze Ale moze zakłócic smak potrawy. Jesli ryż ma być zólty tylko i jako dodatek, kurkuma lub szafran wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cinemadriver Re: Barwienie ryżu 24.02.07, 21:10 tak smak też, ale można ugotować z kawałkiem cytryny oczywiście zależy z czym to serwujesz i komu ;), a kurkuma i szafran to chyba to samo nie ;)? ja tam przyzwyczajony jestem do turmerica ;) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Barwienie ryżu 24.02.07, 21:35 cinemadriver napisał: > a kurkuma i szafran to chyba t > o > samo nie ;) No nie, gdyby tak było ludzie nie płaciliby cieżkich pieniędzy za szafran:)) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Barwienie ryżu 24.02.07, 21:37 cinemadriver napisał: > > > oczywiście zależy z czym to serwujesz No własnie, "curry jako koloryzator" sprawdzi sie do ryżu który przewidziany jest do potraw wschodnich:) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Barwienie ryżu 25.02.07, 11:36 W curry glownym koloryzatorem jest wlasnie kurkuma. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Barwienie ryżu 25.02.07, 11:42 illiterate napisała: > W curry glownym koloryzatorem jest wlasnie kurkuma. Wiem, ale oprócz tego ma wiele aromatycznych przypraw, które mogą sie kłócic z potrawami np. kuchni włoskiej. O ile ryz traktujemy jako dodatek i chcemy miec tylko żólty a nie podajemy go do potraw wschodnich to lepszy jest szafran lub kurkuma. Jakos nie wyobrazam sobie miesa doprawionego rozmarynem lub tymiankiem kłaśc obok ryżu z curry. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Barwienie ryżu 25.02.07, 13:13 Ja sobie nie tylko wyobrazam, ale tak jadlam :P No i - szafran przeciez ma silny, specyficzny aromat, wiec tego. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Barwienie ryżu 25.02.07, 13:43 Szafran baaaaardzo pasuje do kuchni sródziemnomorskiej. Przyprawa curry jak dla mnie nie bardzo. Ja dla mnie. I jesli jednak komus zalezy tylko na kolorze ryżu to będe sie upierać przy szafranie lub kurkumie:) Curry jak dla mnie to nie tylko koloryzator, ale mocna aromatyczna przyprawa, która nie pasuje do wszystkiego:) Taka piers kurczaka z ziołami prowansalskimi, a do tego ryż curry to dla mnie kicz kulinarny i zabijanie sie nawzajem smaków, przedobrzenie:) Jak dla mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Barwienie ryżu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.07, 21:41 tumeric to kurkuma szafran to saffron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Barwienie ryżu IP: *.skranetcan.pl 24.02.07, 21:50 Dzięki za pomoc; barwiłam juz ryż kurkumą, ale zawsze po ugotowaniu, nigdy nie wsypywałam do gotującego się i zastanawiałam się, czy tak można. Jeśli chodzi o tumerik, to tumerik = kurkuma. Szafran to zupełnie o innego. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Barwienie ryżu 25.02.07, 08:55 Makarony tez mozesz barwic kurkuma Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Barwienie ryżu 25.02.07, 11:40 Barwnik w kurkumie, tak zreszta jak i np w czerwonej suszonej papryce, rozpuszcza sie lepiej w tluszczu. Ja zwykle (barwie curry, bo ten zapach uwielbiam) na rozgrzany tluszcz wrzucam curry i smaze przez chwile w niezawysokiej temperaturze. Na to wrzucic suchy ryz, poczekac az wchlonie tluszcz i zalac to woda (ja zalewam rosolem). Bedzie przeżółty. Odpowiedz Link Zgłoś