Gość: Justyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:09 Kupiliśmy pierwszy raz z mężem masło orzechowe, ale ani mi ani jemu nie smakuje. Pomóżcie do czego mogę je zużyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Coś z masłem orzechowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:26 Pomysł pierwszy z brzegu: oszukany snikers ;) Wymieszać drobno pokruszone herbatniki z masłem fistaszkowym, wylepić dno blaszki, lekko podpiec, na lekko ciepły spód wylać kajmak z gotowanego mleka słodzonego skondensowanego, posypać lekko solonymi (!) orzeszkami ziemnymi, zalać gorzką czekoladą, schłodzić. Jeść ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin uzyj do marynowania miesa IP: 144.134.77.* 16.03.07, 07:05 zrob szaszlyczki baranie lub kurczaka (wolowina tez moze byc) marynata (na oko) to 2x trawa cytrynowa, 1/2 x galangal, 2x kmin rzymski, 1x koper rzymski (fennel), 1x kolendra, 1X kurkuma,4x cukier, 1/2x sol, 4x szalotka, 4x maslo orzechowe (mozna troche chilli/sambal oelek) mieso pokroj an szaszlykowe kawalki w poprzek wlokien i zamarynuj na noc njastepnego dnia nadziej na patyki i griluj (uupsss hyba nie ta pora roku;) smarujac od czasu do czasu olejem wymieszanym z mlekiem kokosoweym w proporcji 1:2 podawac z ryzem, swiezym ogorkiem, surowa cebula czerwona i sosem z fistaszkow (johanna kiedys podawala w GP, ja nie mam przepisu pod reka) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: biscotti 16.03.07, 08:30 BISCOTTI Z MASLEM ORZECHOWYM I KROPLAMI CZEKOLADY do przetestwania znalezione tutaj: www.cavolettodibruxelles.it/2007/02...-venerd_16.html 200 g maki 110 g masla 90 g cukru 90 g cukru z trzciny cukrowej 1 jajko 100 g tzw. kropli czekoladowych / z czekolady gorzkiej lub mlecznej / 150 g masla orzechowego 1 lyzeczka proszku do pieczenia / plaska: wloskie lyzeczki sa mniejsze / 1 szczypta soli - zmiksowac jajko z 2 rodzajami cukru i stopionym maslem - dodac maslo orzechowe - dodac make przesiana razem z proszkiem do pieczenia i sola - dokladnie wymieszac i dodac "krople czekolady" - uformowac waleczki o srednicy 3 cm, zawinac je w folie przeroczysta i wlozyc do lodowki na 2 godziny - pokroic waleczki na plasterki o grubosci 1 cm, ulozyc je / niezbyt blisko siebie / na paierze do pieczenia - piec przez 15 minut w temperaturze 180°C Dla pelnej jasnosci krople czekoladowe: www.lindt.com/845/977/1116/1121/1130.asp / oczywiscie moga byc innego producenta / Odpowiedz Link Zgłoś
latte.o.poranku Re: Coś z masłem orzechowym? 16.03.07, 18:03 Polecam sos do mięsa z dodatkiem masła orzechowego. Ja podsmażam kawałki indyka albo kurczaka , podlewam delikatnie wodą , dodaję marchewkę , odrobinę selera i kapustę białą albo pekińską . Na koniec dodaję sporo masła orzechowego. Przepyszne z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
hotchilli Re: Coś z masłem orzechowym? 16.03.07, 21:06 latte, sprobuj dodac do tego odrobine sosu rybnego, zamiast soli,i troszke chilli Odpowiedz Link Zgłoś
sathi1983 Re: Coś z masłem orzechowym? 17.03.07, 08:24 Naleśniki smaruję masłem rzechowym, pomidorami i zawijam. tartę posmarować masłem orzechowym, wylać pomidory podsmażone z cebulką, posypać oliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś