ajk10 17.03.07, 10:13 ... zmiast mąki :) Na opakowaniu jest przepis na zapiekankę z bryndzą, ale może coś jeszcze podpowiecie, co można zrobić z kaszy kukurydzianej. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychogirl Re: kupiłam przez pomyłkę kukurydzianą kaszę ... 17.03.07, 11:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=54686859 Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: kupiłam przez pomyłkę kukurydzianą kaszę ... 17.03.07, 21:00 no dzięki, ale "babka kukurydziana z polewą" nic mi nie mówi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kupiłam przez pomyłkę kukurydzianą kaszę ... 18.03.07, 15:01 jak masz rachunek ze sklepu to oddaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: kupiłam przez pomyłkę kukurydzianą kaszę ... 19.03.07, 07:23 ja cały czas używam kaszy kukurydzianej jako dodatku do zup - głównie tych robionych pod Małego, np. warzywnych i kluseczek lanych na rosole czasem dodaję ją też do klopsików mięsnych Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: kupiłam przez pomyłkę kukurydzianą kaszę ... 19.03.07, 19:50 Mozesz zrobic polente, a potem zapiec ja (wyciawszy np. kolka) np. z serem, z szalwia na masle, w sosie pomidorowym. Albo polente z sosem grzybowym (bordura di polenta). Mozesz zrobic pancakes, albo zapiekanke na slodko (np. z jablkami, rodzynkami). Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Agmani!!! 19.03.07, 20:04 Poprosze przepisy! Na wszystko, co wymienilas :) Sama nazwa juz mi soki zoladkowe pobudzila :) Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: Agmani!!! 20.03.07, 22:37 mazia napisała: > Poprosze przepisy! Na wszystko, co wymienilas :) Sama nazwa juz mi soki zoladko > we pobudzila :) własnie, dlaczego one podają tylko nazwy? Złośliwe jakieś czy cóś? Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Agmani!!! 23.03.07, 21:43 Juz, moment, dzieciora obrobie i napisze. Nie przypuszczalam, ze zainteresuje ;). Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: Agmani!!! 24.03.07, 14:12 agmani napisała: > Juz, moment, dzieciora obrobie i napisze. matko, ona juz prawie 17 godzin tego dzieciora obrabia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fizia-kulawa Re: Agmani!!! 25.03.07, 10:20 ja też w takim razie cierpliwie poczekam na obrobienie dzieciora:) Bom bardzo ciekawa przepisów Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: kupiłam przez pomyłkę kukurydzianą kaszę ... 03.04.07, 21:42 To lecimy po kolei ;) baby niedobre, nasmiewajace sie ;DDD. Dziec mi grype jelitowa przerabiac raczyl. Przy okazji, bo potem zapomne - kasza kukurydziana jest dobra do domowego peelingu. Polenta, za Vera cucina toscana, Alvaro Maccioni (ja robie mniejsze proporcje i na oko, tu przepis, jak sie patrzy) 2 litry wody sol 600 g kaszki kukurydzianej 50 g masla 30 g startego parmezanu Wode zagotowac, posolic. Kasze wsypac, w miare wolno, zeby zdazyc mieszac trzepaczka (zeby sie grudy nie porobily). Jak sie zrobi juz porzadna breja, dodac maslo i ser, wmieszac w mase. Odstawic, bedzie gestniec dalej. Jak napisalam wyzej, mozna to pokroic albo wyciac kolka (jak ma byc bardzo ladnie, to trzeba polente zaraz po odstawieniu rozlac na jakas blache, zeby zastygla cienka warstwa, ale do celow zapiekania doskonale nadaja sie polentowe gnocchi wycinane lyzka z calej masy). Takie gnocchi mozna np: - zapiec w naczyniu do zapiekania pod serowa pierzynka - albo zapiec z liscmi szalwii (swiezymi lub mrozonymi, nie suszonymi, nie siekanymi) uduszonymi wczesniej na patelni na masle, posypac wtedy koniecznie parmezanem - mozna dodac sos pomidorowy (przyprawiony wedle uznania), sos bolonski. - pasujacy sos grzybowy: 20 g suszonych prawdziwkow oliwa po jednej cebuli, marchwi, lodyga selera lisciastego, wszystko posiekane siekana bazylia i pietruszka mielona wolowina kieliszek wina, czerwonego wytrawnego puszka siekanych pomidorow sol i pieprz Grzyby namozyc i posiekac. Warzywa (bez pomidorow) zeszklic na oliwie. Dodac mieso i przyprawy, mocno podsmazyc. Wlac wino i smazyc, az sos zgestnieje. Dodac pomidory i grzyby i na wolnym ogniu dac calosci przejsc smakiem (jakies 40 min.). Bordura di polenta To polenta z sosem z prawdziwkow i kielbasy (w PL uzylabym jakiejs jalowcowej, mysliwskiej). potrzebne sa: prawdziwki (najlepiej swieze, ew. mrozone) kielbasa cebula i czosnek (w proporcjach lubianych przez domownikow) kieliszek tym razem bialego wytrawnego wina puszka pomidorow pietruszka i oregano sol i pieprz oliwado smazenia Podsmazyc grzyby (pociete w plastry) w jakims rondelku czy na malej patelni. Na duzej zeszklic cebule, dodac kielbase, wino, grzyby i pomidory, dodac ziola i przyprawy, udusic. Zapiekanki na slodko - polenta do natluszczonego naczynia do zapiekania i na gore, co fantazja dyktuje. Jak mi teraz zje posta, to nie recze ;). Odpowiedz Link Zgłoś
iks54 Re: Warto bylo czekac, warto :PPP n/t 13.04.07, 12:13 no warto :) Wiedziałam, że gdzieś miałam zajrzeć. Też mi kukurydziana od kilku miesięcy leży w szafce:) Odpowiedz Link Zgłoś