wiotka_trzpiotka 07.04.07, 13:33 macie sprawdzone sposoby? jeśli tak, poproszę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hossa76 Re: strogonoff 07.04.07, 14:43 2-3 cebule 30 dag pieczarek 2 kiszone ogórki 60 dag wołowiny (najlepiej polędwicy) 1,5 szklanki wywaru mięsnego (z kostki) opakowanie śmietany 2 pomidory lub koncentratu łycha ale niekoniecznie łyżka musztardy 1,5 łyżki cukru sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka mąki planta lub inny tłuszcz do podsmażenia mięsa sok z cytryny Cebule i pieczarki kroimy w plasterki, a ogórki w paseczki (zdjąć skórkę proponuję raczej). Do miseczki włożyć musztardę, cukier, szczyptę soli i dolać trochę wrzątku aby powstała gładka masa. Wymieszać i odastawić. Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na tłuszu wybierając je łyzką cedzakową. Do pozostałego tłuszczu dodać masło i obsmażyć cebulę i pieczarki. Dusić ok 5 minut, wierzch posypać mąką. Następnie do grzybów wlewamy masę musztardową i 1,5 szklanki wywaru. (Proponuję przed tą czynnością przełożyć grzyby do większego naczynia...) Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dusimy 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy mięso i ogórki i mieszając dusimy jeszcze ok 3- 4 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (uwaga ogórki są słone). Na koniec dodajemy śmietanę ale już nie gotujemy. Mozna dodać miąższ z pomidorów lub łyżkę koncentratu ale niekoniecznie. Roboty kupa i upierdliwe to trochę ale za każdym razem efekt bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: strogonoff 07.04.07, 17:16 to nie strogonoff ale wolna wariacja na ten temat, proste, szybkie i pyszne. Polędwiczka wieprzowa (wiem że prawdziwy jest z wołowej polędwicy) pokrojona w paseczki, cebula w piórka. Rzucam na gorący olej polędwicę, przysmażam na brązowo. Zdejmuję mięso i rzucam na olej cebulę. Potem wszystko do garnka, podlewam odrobiną wody, duszę dość krótko, dodaję śmietany. Jeśli mam dodaję pieczarki ale niekoniecznie. Podaję najczęściej z ryżem, choć z makaronem też jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
esta69 Re: strogonoff 07.04.07, 23:16 Robię podobnie tylko jeszcze zasmażkę z przecierem pomidorowym, na patelni przygotowaną dorzucam. No i śmietana :) A pieczarki, zawsze. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
wiotka_trzpiotka Re: strogonoff 09.04.07, 14:40 pyszota wyszła a połączyłam wasze przepisy trochę Odpowiedz Link Zgłoś