niedzwiedzica_sousie 11.04.07, 15:24 kto taką potrafi zrobić? słyszałam, że można i że jest pycha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miska_malcova Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 15:27 ja taką robię :) ale oprócz soku dodaję pomidory, i cebulę uduszone w małej ilości wody i przetarte na sitku. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 15:32 proszę napisz jak to się robi dokładnie, bom ja słabo kumata kuchennie. żadnej kostki rosołowej nie dajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 15:46 ok :) moja pomidorowa taka nie tradycyjna jest, ale smaczna ;-) wrzucam na patelnię pokrojone pomidory i cebulę, dolewam łyżkę oleju, podlewam szklanką wody i duszę. Potem przecieram je na sicie. Do tego wlewam cały sok pomidorowy (ja np. uwielbiam pikantny z Horteksu), całość zagotowuję. Dodaję oregano, wyciśnięte 3 ząbki czosnku i śmietanę. Doprawiam sola i pieprzem.Gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 15:52 a dzięki wielkie. a nie lepiej, żeby ten czosnek też przesmażyć z cebulą? Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Czosnek przesmażany staje się gorzki.n/t 12.04.07, 10:15 Nie, jeżeli smaży się go na małym ogniu, mieszając. Ja podczytałam w Nigella gryzie o smażeniu roztartego czosnku z suszonym tymiankiem, na oliwie i od tej pory tak zaczynam sosy pomidorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Czosnek przesmażany staje się gorzki.n/t 16.04.07, 21:04 Zgadza się - nie jest gorzki, tylko nie może zbrązowieć. Jako podstawę sosu pomidorowego, na oliwie podsmażam cebulę i czosnek. Gdy tylko się zeszklą, dodaję pomidory, albo przecier pomidorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 16:06 a to skubaniec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: pomidorowa z soku z kartonika IP: *.npgo.pl 11.04.07, 16:40 Bardzo dobra jest pomidorowa zupa francuska. Potrzebne produkty: 1 cebula, 1 marchew, 1 ząbek czosnku [duży], 2 łyżki oliwy, 1 łyżka mąki, 1 pudełko o,5 l. zagęszczonego soku pomidorowego [włoskiego bez konserwantów] z pudełka, 1 łyżeczka tymianku, 1 liść laurowy. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na grubej tarce. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, czosnek i marchew. Oprószyć mąką dodać, listek, tymianek, sól, pieprz, sok pomidorowy i jeszcze wszystko lekko poddusić ok. 5 min. Dolewamy ok. 3 szklanek wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Posypać posiekaną natką pietruszki. Dla mnie zupa jest bardzo smaczna, gotowałam ją już kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 16:50 niedzwiedzica_sousie napisała: > a to skubaniec! E-tam, dziewczyny, komplikujecie! Litr bulionu z kostki warzywnej Knura albo Winiarow litr soku pomidorowego Hortexu, mala puszeczka koncentratu pomidorowego - przyprawy i reszta to juz kwestia smaku; Oczywiscie nie doprowadzac do wrzenia zupy po wlaniu soku!! do tego makaron natka ewentualnie śmietana ale juz na talerzu; Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 16:56 Qubraqu jak to ? kostka knora / winiar, koncentrat?? czosnek, cebula, chili, pomidory z puszki i ew. sok z kartonika.. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 17:13 marghe_72 napisała: > Qubraqu > jak to ? > kostka knora / winiar, koncentrat?? > > > czosnek, cebula, chili, pomidory z puszki i ew. sok z kartonika.. Oj, no wiem... ale czasem już nicmisieniekce! a w 10 minut mam pyszna zupę pomidorową i moge sie nią obeżreć do nieprzytomnosci! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: pomidorowa z soku z kartonika IP: *.acn.waw.pl 11.04.07, 17:57 ja mam w 5 minut :P misker: czosnek, pomidory z puszki, odrobina wody, przyprawy (chili obowiązkowo) podgrzac , wrzucic ser żółty i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pomidorowa z soku z kartonika 11.04.07, 18:22 Dobra - ide do Ciebie! Dawno sie juz wybieralem ale mnie troche Twoja piękna sylwetka w niebieskiej sukni oniesmielala i do tego te brylanty na labędziej szyi! A czy moge prosic bez chili za to poproszę sporo bazylii! Bazylka jest cudowna! Probowalas uzywać utartej na proszek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: pomidorowa z soku z kartonika IP: *.acn.waw.pl 11.04.07, 21:47 Kubraczku drogi, ja nie noszę sukien i brylantów :) bez chili powiadasz? Hmm , trudno będzie a bazylia, owszem,zawsze mile widziana Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pomidorowa z soku z kartonika 12.04.07, 00:24 A 17 grudnia 2005 roku w Zajezdni to co mialas na sobie, a? Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: pomidorowa z soku z kartonika 12.04.07, 12:11 a może być tabasco? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomidorowa z soku z kartonika 12.04.07, 12:57 niedzwiedzica_sousie napisała: > a może być tabasco? jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pomidorowa z soku z kartonika 15.04.07, 12:43 Gość portalu: marghe_72 napisała: > podgrzac , wrzucic ser żółty > i gotowe Jak ten ser wrzucasz? utarty czy w kawalkach? i ile zeby nie zrobic kitu! Zrobilem wlasnie po mojemu i chce cos z tym serem po Twojemu zrobic... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomidorowa z soku z kartonika 16.04.07, 13:57 qubraq napisał: > Gość portalu: marghe_72 napisała: > > > podgrzac , wrzucic ser żółty > > i gotowe > > Jak ten ser wrzucasz? utarty czy w kawalkach? i ile zeby nie zrobic kitu! > Zrobilem wlasnie po mojemu i chce cos z tym serem po Twojemu zrobic... :-)) jesli podaję z nachos to ścieram na tarce o grubych oczkach Kolejnosc: zupa nachos ser jeśli podaję solo (bez nachos : ), to kroję w spora kostkę a ilosc wg upodobań :) dodawac raczej stopniowo, w miarę jedzenia,zeby sie całośc nie rozpusciła Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pomidorowa z soku z kartonika 16.04.07, 18:26 marghe_72 napisała: > jesli podaję z nachos to ścieram na tarce o grubych oczkach > Kolejnosc: > zupa > nachos > ser Czy nachos podajesz obok na talerzyku do zagryzania czy wsypujesz do zupy? > jeśli podaję solo (bez nachos : ), to kroję w spora kostkę czy Ty w ogole dodajesz makaron do zupy lub cos innego czy tez traktujesz zupe pomidorową jako popitek? Czy w takim razie, skoro ja obowiązkowo jem z makaronem to jak sie ma do tego ser wrzucany do zupy? Przepraszam, że Ci glowe zawracam! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomidorowa z soku z kartonika 16.04.07, 21:41 qubraq napisał: > marghe_72 napisała: > > > jesli podaję z nachos to ścieram na tarce o grubych oczkach > > Kolejnosc: > > zupa > > nachos > > ser > > Czy nachos podajesz obok na talerzyku do zagryzania czy wsypujesz do zupy? wsypuję do zupy :) > > > czy Ty w ogole dodajesz makaron do zupy lub cos innego czy tez traktujesz zupe > pomidorową jako popitek? to zalezy od nastroju :) raz będą to nachos, innym razem makaron czy ryż lubię tez ryż gotowany W zupie pomidorowej :) Czy w takim razie, skoro ja obowiązkowo jem z makarone > m > to jak sie ma do tego ser wrzucany do zupy? Przepraszam, że Ci glowe zawracam! > spóbuj raz zjeść bez makaronu , za to z serem i nachos .. zobaczysz czy Ci taka wersja odpowiada Nie zawracasz mi głowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pomidorowa z soku z kartonika 17.04.07, 00:30 marghe_72 napisała: > spóbuj raz zjeść bez makaronu , za to z serem i nachos .. zobaczysz czy Ci > taka wersja odpowiada > Nie zawracasz mi głowy :) Dzięki wielkie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: pomidorowa z soku z kartonika IP: 81.210.69.* 12.04.07, 07:45 Gotuję jarzyny,tradycyjną włoszczyznę oczywiście bez kapusty.Miksuję , doprawiam czosnkiem , pieprzem ziołowym ,solą(nie Vegetą!!!),świeża bazylia , lub koperek.Zalewam sokiem - otatnio wypróbowałam wielowarzywny-REWELACJA!!!!Na koniec łyżeczka masła , śmietana i mocno podgrzane(nie gotować)i na talerze- mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: pomidorowa z soku z kartonika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 18:10 kurczę, apetytu mi narobiliście ooogromnego !! Właśnie gotuję pomidorową, fakt, że nie z soku, ale z pomidorów puszkowych. Nie mogę się doczekać, kiedy będzie gotowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pomidorowa z soku z kartonika 16.04.07, 21:02 Pycha, to może za dużo powiedziane, ale dawno dawno temu sobie taką robiłam i była ok. Tzn. doprawiałam czosnkiem, świeżymi ziołami (oregano albo bazylią), pieprzem świeżo zmielonym. Na zimową kolację była w porządku :) Odpowiedz Link Zgłoś