asiak44 12.04.07, 13:44 jak zrobić kopytka z białym serem? Jadłam i były takie pulchne, miękkie, ale nie było osoby, która je robiła i nie mogłam zapytać o przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: kopytka z serem 12.04.07, 14:03 Co masz na myśli pisząc o kopytkach z serem, bo same kopytka robi się tak: 1 kg ziemniaków ugotowanych,15 dkg mąki, sól Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać mąkę, sól, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm. i pokroić go na kawałki dł około 2 cm. Kopytka gotować w w posolonej wodzie na średnim ogniu. Biały ser możesz zmieszać ze śmietaną, cukrem i cynamonem i potraktować nim kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kopytka z serem czy leniwe? 12.04.07, 14:09 Bardzo delikatne sa leniwe z ricotty. Podawalam przepis w tym watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60078282&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Re: kopytka z serem 12.04.07, 16:43 A ja dodaje zawsze biały ser do kopytek.Na porcje podana przez ba-nitę przecieram przez sitko kostke sera półtłustego lub chudego(20 dkg).Są delikatniejsze w smaku od typowych kopytek.Podaje je do gulaszu i mięsa w sosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamcia Re: kopytka z serem IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.04.07, 19:02 a ja kopytka robie tak: ugotowac ziemniaki, zmielic ser bialy zmielic i to w proporcji 3/4 ziemniakow z 1/4 sera Wkladam go garnka zmielone ziemniaki, uklepuje, dziele palcem na 4, wyciagam 1 cwiartke i w to miejsce wkladam zmielony bialy ser (to przepis na ilosc skladnikow:))) Mieszam reka ziemiaki z serem z 2 jajkami, szczypta soli. Dodaje 1/4 szkl. maki ziemniaczanej, pol szkl. maki zwyklej. Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: kopytka z serem 12.04.07, 20:04 To nie są kopytka. Nie wiem jak nazwać te kluski, które ty robisz. Prawdziwe kopytka, to ziemniaki z mąką i jajkiem, a kluski z serem, mąką i jajkiem to są leniwe. To co wy podajecie to jakieś nowe kluski leniowo-kopytkowe, w każdym razie nie kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: kopytka z serem 13.04.07, 14:09 może to były i leniwe, nie wiem, ale były bardzo smaczne, bedę próbować Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru Re: kopytka z serem 14.04.07, 19:50 A spróbuj dorzucić jeszcze przysmażoną cebulkę i ciut pieprzu. Wychodzi coś w stylu 'ruskie dla leniwych'. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: kopytka z serem 14.04.07, 20:07 tu sa bardzo fajne leniwe lenie ;) fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html?f=777 Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: kopytka z serem 14.04.07, 20:08 och to nie ten link, :/ miałam na myśli ten fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60700010.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: kopytka z serem IP: *.chello.pl 15.04.07, 00:19 Moje leniwe są potwornie leniwe i niestety sama je wymyśliłam. Nie będę nikomu podpowiadać z jakiego powodu ;-). ser + jajo(jaja) całe + mąka (ostatnio żytnia razowa). Rozgniecioną dokładnie miazgę z wymienionych składników - łyżką do wrzątku. Na kilka minutek. A potem to juz można sobie dosmaczać... A to cebulka na złoto na oleju A to cynamon, masełko i cukier A to owoce rozbabrane Lub owoce rozbabrane z jogurtem Pomysłów jest wiele, byle mało roboty ocholerawydałosię Odpowiedz Link Zgłoś