Dodaj do ulubionych

Słodka cebula

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 09:04
Co pewien czas potykam sie w przepisach o skladnik zwany slodka cebula. Znam
zlota, klasyczna polska, poznalam biala i czerwona, ale slodka? Indagowani
znajomi twierdza, ze w Hiszpanii i we Wloszech cos takiego jedli i jest to
znakomite.
Ktos widzial u nas? Mozna to kupic? A może nasiona?
qd
Obserwuj wątek
      • fettinia Re: Słodka cebula 16.04.07, 09:52
        Obawiam sie,ze moze byc problem:)Nawet w Niemczech nielatwo dostac:)To jest
        specjalny gatunek cebuli,ktora jest tak delikatna,ze mozna ja jesc jak
        jablko:)Czesto podaje sie ja karmelizowana:)
        Moze w Polsce gdzies mozna kupic-pewnie sie ktos jeszcze odezwie:)
        • nieskorzanka Re: Słodka cebula 16.04.07, 10:10
          A nie jest to cebula cukrowa? W Polsce sprzedają ją już w lipcu, nawet do
          stycznia -lutego, jest dość nietrwała, szybko gnije i porasta. Ja zwykle ją
          kupuję na straganach , bazarach. Jest rzeczywiście bardzo łagodna, lekko
          słodkawa i bardzo krucha.
          Różni się od innych cebul kształtem, jest bardzo podłużna, taka ,,łezka''
      • ekz54 Re: Słodka cebula 28.03.16, 17:06
        Vidalia pochodzi ze Stanu Georgia w USA- jedyny producent tej cebuli na swiecie.Nazwa pochodzi od miasteczka Vidalia, gdzie jest uprawiana.Drugie znane miejsce na slodka cebule jest dolina Wala- Wala w Stanie Washington pod taka sama nazwa, Wala- Wala.Duza , jak dysk , splaszczona , swietna na surowo!!Wpisz
      • hazo Re: Słodka cebula 30.03.16, 19:16
        Często kupuję słodką cebulę, bo jest mniej ostra co mi bardzo odpowiada. Kilka dni temu kupiłam w Carrefourze, pakowana była po 3 sztuki, dosyć duże spłaszczone. Nie mam już opakowania, ale wydaje mi się, że jako kraj pochodzenia podane było Peru.
        Często też jest w Leclercu i Simply. Tam jest z Francji lub Hiszpanii. Też pakowana po kilka sztuk w rulony.
        • anka125 Re: Słodka cebula 03.04.16, 11:53
          A ja kupuję normalną "cukrową".Najlepsza! Szkoda tylko że nie można jej kupić przez cały rok :(
          A tej najpopularniejszej - żółtej - przestałam używać.
    • linn_linn Re: Słodka cebula 24.09.16, 08:21
      Np.
      O slodkiej czerwonej z Tropei juz bylo / mozna jesc jak jablka /:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3997509,1,0,861,Czerwona-cebula-z-Tropei-Tropea-Wlochy-Kalabria-Tropea.html
      Cebula z Giarattany / Ragusa /:
      www.ragusanews.com/immagini_articoli/12-08-2014/1407832302-0-sagra-della-cipolla-a-giarratana.jpg
      Osiaga wage nawet do 3 kg.

    • Gość: zadumana Re: Słodka cebula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.17, 13:49
      Słodką cebulę kupuję bez problemu do sałatek od lat. To ta o podłużnym kształcie. Jest jeszcze biała cebula - w białej łusce, o której mówią sprzedawcy, że jest czosnkowa. Ma faktycznie bardzo delikatny i autentycznie nieagresywny zapach czosnkowy.

      Ale mam pytanie dotyczące nadziewania cebuli. Nadziewałam już wszystko wszystkim:)))) Nawet gęś kurczakiem.
      Natomiast nie nadziewałam cebuli, bo mi się wydaje, że to trochę problem wyciągnąć z twardej zwyczajnej cebuli środek. Wycinam od strony naci, ale czym? Mały nożyk tzw. jarzyniak tnie po prostej, a tu trzeba jakoś uporać się z tą częścią wewnątrz. Łyżeczki są niezbyt ostre. Wiem, ze ludzie to jakoś robią. Ale mnie przyhamowało i tak się waham dyplomatycznie cebule omijając.
      • marbor1 Re: Słodka cebula 09.11.17, 17:35
        Słodka cebula u nas nie rośnie. Uprawiana jest przeważnie w Ameryce Południowej. Słodka cebula ma kształt okrągły, jest lekko spłaszczona. Natomiast ta podłużna to jest cebula cukrowa, która jest u nas uprawiana. Wadą jej jest to, że nie można jej dłużej przechowywać.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka