nimeska 20.04.07, 21:58 en.wikipedia.org/wiki/Loquat znacie ? nie mogę sobie nazwy po polsku przypomnieć :/ pomożecie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: jaki to owoc ? 20.04.07, 21:59 tu jego środek :) fr.wikipedia.org/wiki/Image:Eriobotrya_japonica3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: jaki to owoc ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 22:07 skocz.pl/dslr Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jaki to owoc ? 20.04.07, 22:09 Niesplik japoński www.cytroban.pl/produkty.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Ampolionie :) dziekuje Ci :) nt 20.04.07, 22:17 Więcej informacji, raczej szczegółowych (ang.) www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/loquat.html Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Ampolionie :) dziekuje Ci :) nt 20.04.07, 22:27 sie przyda !!! jasne!! jeszcze raz G merci Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: jaki to owoc ? 20.04.07, 22:56 Cytuję: "Inaczej Nieszpułka, Nieśplik japoński lub Groniwel japoński. Bujny, rozłożysty krzew lub drzewo o grubych, silnych pędach. Ostro zakończonych, zielonych liściach, długości do 30 cm. Duże wiechy białych kwiatów tworzą się od jesieni do zimy. Wiosną dojrzewają kuliste, jadalne, pomarańczowe owoce. Pochodzenie: Japonia, Chiny." Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jaki to owoc ? 22.04.07, 10:38 Nieszpółka japonska / po wlosku nespola del Giappone /... Wlasnie widzialam w tym tygodniu w sklepie. Slodkie sa dobre, ale czesto trafiaja sie kwasne. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: jaki to owoc ? 20.04.07, 23:56 w Kalifornii rosna w wiekszosci ogrodkow (ale przy tych starszych domach, budowanych w latach 50tych, bo teraz nie sa juz popularne, nawet w sklepie ich nigdy nie widzialam). Najlepsze w czerwcu, soczyste, troche jak morela albo sliwka. Moje dziecko nagminnie obrywa sasiadom, bo uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: jaki to owoc ? 22.04.07, 04:19 O rany, moje nemesis!!! Sasiedzi maja to drzewo, ktore dawno juz temu rozgalezilo sie na moja strone. Jedyne co z tego mam, to mase lisci do zbierania w jesieni. Cat-Lover, jezeli mieszkasz w poblizu Richmond, wyslij do mnie dziecko, nakarmie do syta owocami i dam duze kieszonkowe za zbieranie lisci :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 Re: jaki to owoc ? 22.04.07, 05:44 cat-lover napisała: > w Kalifornii rosna w wiekszosci ogrodkow (ale przy tych starszych domach, > budowanych w latach 50tych, bo teraz nie sa juz popularne, nawet w sklepie ich > nigdy nie widzialam). Co prawda u mnie (pld.CA) nie rosna tak powszechnie jak u Kota-Milosnika, moze dlatego,ze w latach 50 nie bylo tu nic poza sadami pomaranczowymi, niemniej znalazlam takie jedno i obfotografowalam.)) W naturze wyglada ono tak: fotoforum.gazeta.pl/3,0,563176,2,242.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,563177,2,243.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,563178,2,244.html Pozdrawiam koty i nie-koty Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: jaki to owoc ? 22.04.07, 03:37 Tutaj zwa nisperos. Mam nawet jedno drzewko w ogrodzie, ale zero owocow. Dla mnie smak to polaczenie moreli i sliwki i najbardziej smakuja mi bardzo dojrzale. Nalewka jest bardzo dobra :) Odpowiedz Link Zgłoś